mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:53:15

Portugalsko - Energetika, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Portugalsko se velmi angažuje v urychlení procesu dekarbonizace zvýšením výroby energie z obnovitelných zdrojů, přičemž kromě solární a větrné energie i hodně slibuje také od rozvoje výroby zeleného vodíku. Vláda aktualizovala cíl dosažení 80 % elektrické energie z obnovitelných zdrojů už v roce 2026, což je o čtyři roky dříve, než se původně plánovalo. Očekává se, že v této souvislosti do roku 2030 země přiláká investice přesahující 60 mld. EUR, což odpovídá 25 % národního HDP. Vzhledem k tomu, že Portugalsko má pozemní hranici pouze se Španělskem, je jednou z největších výzev - a zároveň příležitostí pro české dodavatele - řešení efektivního způsobu skladování energie.

V oblasti energetiky zaznamenává Portugalsko obrovský nárůst kapacity výroby z obnovitelných zdrojů, jejichž podíl se zvýšil z pouhých 7,9 % v roce 2000 na 30,2 % v roce 2010 až na 43,3 % v roce 2021. Růst využívání obnovitelných zdrojů energie se připisuje důslednému provádění příslušných politik a pobídek nabízených vládou.

Splnění cílů Národního energetického a klimatického plánu (PNEC) do roku 2030 bude vyžadovat, aby Portugalsko pokračovalo v posilování investic do odvětví energetiky. Očekává se, že země zvýší kapacitu větrných elektráren na pevnině o 3,4 GW, přičemž související investice dosáhnou 3,0 až 3,5 mld. EUR. V oblasti solární energie bude nutné instalovat 6,4 GW s investicemi ve výši 4,3 až 4,7 mld. EUR. Pokud jde o větrné parky na moři, je plánována instalace kapacit ve výši 10 GW, která si vyžádá investice ve výši 30 až 40 mld. EUR.

Dalších 7 až 9 mld. EUR bude spojeno s projekty na výrobu zeleného vodíku, od kterého se očekává, že v blízké budoucnosti nahradí zemní plyn. V roce 2020 země schválila národní strategii pro vodík, která přinesla zavedení pobídek a podpory postupného zavádění vodíku. Vodík by se měl stát důležitým palivem také v oblasti osobní a nákladní silniční dopravy. V této souvislosti je plánována výstavba až 100 čerpacích stanic. Rozvoj výroby zeleného vodíku podle vládních plánů umožní zemi nejen vyrábět energii pro vlastní spotřebu, ale také se stát jejím vývozcem. V zájmu urychlení výroby a komercionalizace vodíku předpokládá distribuční společnost REN do roku 2030 investice ve výši 500 mil. EUR, z nichž 52 mil. EUR bude použito na výstavbu nového plynovodu, který by měl být v budoucnu určen výhradně pro přepravu zeleného vodíku, nicméně dočasně umožní i přepravu zplyněného LNG ze stávajících i nově vybudovaných LNG terminálů v Portugalsku a ve Španělsku dále do Evropy. Tento nový „koridor pro zelenou energii“ bude vybudován ve spolupráci Portugalska, Španělska a Francie a jeho součástí by měl být i podmořský plynovod mezi městy Barcelona a Marseille.

V souvislosti s plánovaným navýšením výrobních kapacit na bázi obnovitelných zdrojů patří mezi největší výzvy otázka řešení skladování energie. Mezi další zajímavé příležitosti pro české dodavatele patří plánované posílení rozvodné sítě, které je vedeno potřebou Portugalska vyrovnávat kolísání ve výrobě z obnovitelných zdrojů, a obecně budování robustnějšího propojení se španělským a následně evropským energetickým trhem.

Portugalsko, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Čt 10:12  Vládní důchodová odvaha Research (Česká spořitelna)
Čt 10:09  Růst HDP v 1q24 Research (Česká spořitelna)
Čt 10:05  ČR: Index PMI v průmyslu klesl, trhy očekávaly naopak růst ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt 10:04  Fed dle očekávání sazby nezměnil Research (Česká spořitelna)
Čt 10:01  Eurozóna: Míra inflace v dubnu stagnovala na 2,4 % Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688