mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:53:16

Polsko - Zdravotnictví a farmacie, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Dlouhodobé problémy polského zdravotnictví byly spojeny především s podfinancováním, slabou úrovní investic a nedostatkem lékařů. Zlepšení celkové úrovně sektoru je jednou z priorit polské vlády, která stanovila cíl dosáhnout do roku 2025 průměrných výdajů na veřejné zdravotnictví ve výši 7 % HDP. Ve velkém míře se k modernizaci polského zdravotnictví počítá s využitím prostředků z fondů Evropské unie. Roste také hodnota soukromého zdravotního trhu tempem přibližně 7 % ročně. Příležitosti pro české firmy budou především v modernizaci polských nemocnic a jejich vybavení a digitalizaci celého sektoru.

Podobně jako v případě jiných evropských zemí prošlo i polské zdravotnictví zatěžkávací zkouškou během pandemie covid-19, která zvýraznila mnohé dlouhodobé nedostatky v systému veřejné zdravotní péče. Dofinancování a modernizace sektoru tak patří mezi hlavní vládní priority. Pilířem této priority je zákonem schválený závazek o zvýšení výdajů na zdravotní péči na úroveň 7 % HDP do roku 2025. V roce 2022 vydalo Polsko na veřejné zdravotnictví 160 mld. PLN (838 mld. CZK). V tomto roce má dojít k navýšení na 165 mld. PLN (865 mld. CZK), což bude 6,3 procenta HDP. Dodatečné finanční prostředky směřují především na investice do modernizace zařízení a jejich vybavení, digitalizaci, zavádění moderních terapeutických postupů i platy zaměstnanců ve zdravotnictví. Celkový růst výdajů na zdravotnictví mezi lety 2015 a 2023 dosahuje 114 %.

Financování projektů digitalizace je nastaveno především skrze prostředky EU. Polský Národní plán obnovy – přestože stále neschválený Evropskou komisí z důvodů přetrvávajících sporů s polskou vládou – dedikuje na zdravotnictví celkem 20 mld. PLN (105 mld. CZK). Jen projekt digitalizace a zabezpečení zdravotnické dokumentace bude financován částkou 4,5 mld. PLN (24 mld. CZK). Dále jsou finance určeny především na pobídky a podporu studentů medicíny a modernizaci nemocnic a jejich vybavení. V balíčku evropských fondů na období 20212027 pak ministerstvo zdravotnictví obdrží 3 mld. PLN (16 mld. CZK), které rozdělí mezi jednotlivé projekty. V neposlední řadě se bude zdravotnictví týkat také podpora z programu Evropské fondy pro digitální rozvoj 20212027. Polsko hodlá prostředky v tomto programu využít na další rozvoj veřejných elektronických služeb účtu pacienta a na projekty rozvíjející telemedicínské služby. Elektronické služby a telemedicína generují vysokou poptávku po moderních diagnostických nástrojích, které mohou zrychlit a zpřesnit práci lékařů, kterých je nedostatek.

Zvláštní pozornost bude v následujících letech upřena také na péči o onkologické pacienty a na péči o seniory a závislé osoby. Dle dostupných prognóz bude v následujících 15–20 letech v Polsku narůstat počet onkologických pacientů. Ministerstvo zdravotnictví proto vyčlenilo celkem 900 mil. PLN (4,7 mld. CZK) na revitalizaci Národního onkologického ústavu. V následujících letech bude nezbytné implementovat do polského zdravotnictví moderní metody léčby rakoviny, včetně buněčné terapie pomocí CAR T-lymfocytů. Mezi výzkumné a vývojové priority v oblasti zdravotnictví byla zahrnuta témata aplikace umělé inteligence v diagnostickém a terapeutickém procesu. Důraz na péči o seniory a závislé osoby vychází z trendu stárnutí polské populace a zvyšujícímu se počtu osob, které tuto pomoc vyžadují.

Polsko, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Po 16:30  Inflace v tuzemsku zrychlila ke 3 % vlivem zdražování potravin (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po 16:17  Dubnová inflace zrychlila Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)
Po 14:54  Zdražení potravin a pohonných hmot zvýšilo inflaci na 2,9 % (Analýza... Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688