mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:53:25

Litva - Stavebnictví, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Litva postrádá dostatek vlastních kapacit pro nezbytnou masivní rekonstrukci a zateplování zejména obytných budov, jejímž cílem je zvýšit stále kriticky nízkou energetickou účinnost. Tento proces bude podporován jak ze státního rozpočtu, tak z fondů EU. Mezi další zajímavé stavební projekty patří mj. plánovaná výstavba nového národního stadionu (multifunkční komplex za cca 153 mil. EUR), modernizace a propojení železničního a autobusového nádraží Vilnius nebo výstavba nové národního koncertní síně v hlavním městě, která představuje příležitost zvláště pro dodavatele technologických zařízení staveb.

V r. 2021 bylo v Litvě podáno 784 žádostí o renovaci bytových domů v celkové hodnotě cca 435 mil. EUR. V r. 2022 se vlivem inflace renovace bytových domů zastavila, očekává se však, že tempo renovací zejména ve třech největších litevských městech Vilniusu, Kaunasu a Klajpedě se v krátkodobém horizontu opět zrychlí a tento trend bude pokračovat i v dalších letech. Magistráty budou pravděpodobně pokračovat v opravách celých čtvrtí – budou rekonstruovat nejen domy, ale i zpevněné plochy, zeleň, instalovat lavičky a další městskou infrastrukturu. Občané se stále více zajímají nejen o prostou renovaci domů, ale také o inovativnost řešení. V poslední době v této souvislosti roste zájem o obnovitelné zdroje energie.

Příležitost pro české firmy představuje rozhodnutí vlády z r. 2023 o rekonstrukci a dobudování krytů civilní obrany v celé zemi.

Do konce r. 2025 se ve Vilniusu plánuje postavit Litevský národní stadion sestávající z fotbalového stadionu s multifunkčním sportovním areálem splňujícím podmínky UEFA, který by kromě národního stadionu tvořilo dalších 15 sportovišť - atletické hřiště, 6 basketbalových hal, 3 fotbalová tréninková hřiště, házenkářské a boxerské haly. Má vzniknout také sportovní muzeum, knihovna a školka. Magistrát plánuje v r. 2023 zpracovat technický návrh, samotná výstavba by začala ještě koncem r. 2023, dokončení se předpokládá do konce r. 2025. Rozpočet činí 156 mil. EUR, hlavní město má přispět ze svého rozpočtu 101,5 mil. EUR, 54,5 mil. EUR pokryje stát.

V příštích letech by měl být ve Vilniusu dokončen další dlouhodobý projekt - výstavba Národní koncertní síně (tzv. Národní dům) zahrnující velký sál pro 1 600 posluchačů a malý pro 550 posluchačů. Upravený (zvýšený) rozpočet činí 74 mil. EUR, inaugurace má proběhnout v r. 2025.

Řada dalších velkých projektů buď již probíhá, nebo je plánována ve druhém největším litevském městě Kaunasu. V r. 2023 má být připraven technický návrh Koncertního centra M. K. Čiurlionise, poté bude vypsáno výběrové řízení na práce a zahájena výstavba. Multifunkční prostory budou určené nejen pro špičkové hudební akce, ale také pro kongresy a sympozia. Příležitosti pro české firmy spočívají zejména v oblasti interiérového vybavení a technickém zázemí.

Litva, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:44  Nezaměstnanost v Americe stoupla (3.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 13:57  Euro area bank interest rate statistics: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688