mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:53:30

Irsko - Energetika, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Panuje poměrně silný konsenzus na směřování k ekologické udržitelnosti. Politika vlády je v tomto směru velmi ambiciózní, zejména s ohledem na snahu o rychlé dosažení uhlíkové neutrality. S tím úzce souvisí i energetika založená na obnovitelných zdrojích. Energetika nabízí celou řadu příležitostí pro výrobce zařízení pro větrné, solární či vodní elektrárny.

V listopadu 2021 byl irskou vládou vyhlášen Klimatický akční plán 2021 (Climate Action Plan 2021). Tento dokument představuje vládní strategii pro naplnění ustanovení klimatického zákona z roku 2021 (Climate Act 2021), kterým pro Irsko stanoví jako právní závazek dosažení nulových emisí skleníkových plynů nejpozději do roku 2050 a redukci o 51 % do roku 2030. Vláda bude financovat dosažení těchto cílů prostřednictvím veřejných investic, které jsou stanoveny v Národním rozvojovém plánu (National Development Plan), v jehož rámci bude investováno 165 mld. EUR. Klíčovou součástí Klimatického akčního plánu je podpora obnovitelných zdrojů elektrické energie, které se mají v roce 2030 podílet z 80 % na pokrytí domácí spotřeby elektřiny. Mj. se počítá s produkcí až 5 gigawatt z větrné energie na moři. Irská vláda rovněž zavádí program na vytváření vlastních mikroelektráren pro zemědělské a průmyslové podniky a obce.

Ve státním rozpočtu na rok 2022 je vyčleněno 858 mil. EUR na podporu přechodu ke klimaticky neutrální a cirkulární ekonomice (19% nárůst v této rozpočtové kapitole v porovnání s rokem 2021). Z této sumy je alokováno 368 mil. EUR (17% nárůst v porovnání s rokem 2021) na energetickou transformaci. To zahrnuje 202 mil. EUR z výnosů uhlíkové daně na úpravy soukromých i veřejných budov (celkem více než 22 000 domů). Více než polovina této částky je určena na plně hrazené přestavby nízkopříjmových domácností, které jsou v ohrožení energetickou chudobou. Dále je určeno 10 mil. EUR na podporu solárních fotovoltaických systémů, 31 mil. EUR na programy podpory energetické efektivity a obnovitelných zdrojů pro veřejný a soukromý sektor. Rovněž je zaveden vládní systém levných půjček na ekologickou přestavbu domů. Dále bude 152 ml. EUR vyčleněno na budování kapacit ministerstev a dalších orgánů státní správy pro podporu politik souvisejících s klimatickou krizí. 98 mil. EUR bude určeno na přechod k cirkulární ekonomice.

Irsko, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688