mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:53:43

Nový Zéland - Voda a životní prostředí, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Novozélandská ekonomika po zákazu dovozu odpadu do ČLR z roku 2018 hledá nová řešení recyklace a zpracování odpadu. Vláda investuje do infrastrukturních projektů na recyklaci (včetně analýzy možnosti zavedení systému vratných lahví) a do snížení emisí z organických materiálů a hydrofluorokarbonátů. Potenciál se naskýtá i ve zpracování e-odpaduNový Zéland ho vyprodukuje 80 000 tun ročně, ale zrecykluje pouhá 2 %. Nová opatření vlády mají omezit znečišťování vody v důsledku extenzivní zemědělské výroby.

Nový Zéland čelí velké výzvě v oblasti odpadového hospodářství i při zajištění čisté vody, proto přijímá důslednější opatření k přechodu k cirkulární ekonomice. Země má jeden z největších objemů odpadu na osobu za rok v rozvinutém světě, objem odpadu na skládkách se za poslední dekádu zvýšil o polovinu a znečišťování vody pokračuje. Přestože má země zpracované strategické rozvojové dokumenty pro obě odvětví, zhoršující se situace přinutila vládu k reformnímu přístupu. Základní dokument k řízení životního prostředí (Resources Management Act) z roku 1991, s dodatkem v roce 2020, je již překonán a v současné době probíhá diskuse o nových, reformovaných dokumentech. Jedním z nich bude zákon o přizpůsobení se klimatu. V rámci boje proti klimatické změně vláda alokuje v 2021/2022 celkem 300 mil. NZD do dekarbonizace veřejné dopravy a odpadového hospodářství.

Oblast odpadového hospodářství upravuje Waste Minimalisation Act z roku 2008, který bude nahrazen novou strategií pro odpadové hospodářství, která se v současné době připravuje. V souvislosti s odpadovým zákonem byly vytvořeny fondy, ze kterých jsou financována opatření na redukci odpadu a jeho využívání. Příkladem je Plastic Innovation Fund v objemu 50 mil. NZD na snížení užívání plastických obalů. Další fond je vytvořen pro právní podporu environmentálních záležitostí a nejdůležitější je Waste Minimalisation Fund, do kterého plyne polovina z vybraných poplatků za odpad. Ročně se jedná o 10 až 15 mil. NZD na různé projekty k zajištění potřebné infrastruktury (třídění a zpracování odpadu, obalové hospodářství apod.), environmentálních služeb a vzdělávání. Ročně se jedná o zhruba tři desítky projektů.

V roce 2020 vláda přijala schémata „správcovství“ pro regulovanou výrobu a užití vybraných výrobků, která stanovují zodpovědnost všech aktérů v celém životním cyklu výrobku od výroby a užití až do fáze recyklace a opětovného využití materiálu. Zatím byla schémata zpracována pro 6 výrobků: plastové obaly, pneumatiky, e-odpad včetně baterií, agrochemikálie a jejich kontejnery, chladiva a plasty z farem.

V červenci 2020 ministryně pro životní prostředí zveřejnila jako součást balíčku na oživení hospodářství v souvislosti s pandemií covid-19 zvláštní investiční opatření v objemu 124 mil. NZD do investic na recyklaci. Prostředky budou využity během následujících 4 roků. Země recykluje 1,3 mil. tun odpadu ročně, ale 70 % odpadu je exportováno. Zákaz dovozu odpadu do Číny v roce 2018 uvrhl Nový Zéland do situace, kdy je nucen odpadové hospodářství řešit vlastními silami. Uvedený objem investic je určen na vybudování závodu na recyklaci plastů, regeneračních závodů komunálního a stavebního odpadu, zřizování měřících bodů v dopravě k lepšímu sběru dat o odpadech apod.

Dalším vládním opatřením na snížení odpadu a k podpoře recyklace je od roku 2022 zavedené zvýšení poplatků za odpad z 10 NZD za tunu stanovených v roce 2009 na 60 NZD. Poplatky se nyní budou platit nejen z komunálního odpadu, ale i z odpadu ze stavebnictví a demolicí. Dosud poplatkům podléhalo jen 10 % z celkového objemu odpadu.

S cílem zajistit dostatečné množství čisté vody byl již v roce 2020 přijat strategický reformní dokument „National Policy Statement for Freshwater“, který stanovuje standardy, regulační postupy a další kroky. V rámci vládního programu „Vote Environment“ bylo v červnu 2020 vyčleněno na čištění kontaminované vody 433 mil. NZD. Další prostředky plynou z reformních balíčků i vládního programu „Jobs for Nature“ v objemu 1,3 mld. NZD, vytvořeného na oživení ekonomiky po pandemii.

V oblasti vodního hospodářství jsou vládní opatření zaměřena zejména na ohrazení vodních cest a zamezení kontaminace hospodářskými zvířaty, opatření k eliminaci kontaminace vody zemědělskými hnojivy a pesticidy nebo eliminaci nadměrné spotřeby vody v době sucha aj.

V oblasti vodního hospodářství existují pro české firmy příležitosti pro následující dodávky: služby v oblasti ochrany, odstraňování kontaminace a čištění vody, čištění průmyslových vodslužby i technologie, zavlažovací systémy včetně potrubí, pump, ale i automatizace řízení s důrazem na přesné zavlažování a automatizaci vodního hospodářství zemědělských farem, monitorovací stanice pro vodní hospodářství včetně čidel, protipovodňové systémy, přečerpávací vodní elektrárny a skladování vody v době sucha s jejím využitím pro zemědělství i energetiku, systémy předvídání povodní včetně systému včasného varování a to i s využitím vyspělého software a vesmírných technologií a UAV k monitorování a ohrazení vodních toků. V odpadovém hospodářství se jedná o dodávky kompostérů, technologií a linek na třídění odpadu, spalovny, automatizace provozů odpadového hospodářství. Další příležitostí jsou technologie pro zpracování elektronického a elektrického odpadu, který dosahuje 80 tis. tun ročně a jen jeho zlomek (2 %) je recyklován.

Nový Zéland, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Po   9:28  Ranní okénko - Týden ve znamení především českých dat Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688