mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:53:53

Spojené arabské emiráty - Výzkum, vývoj, inovace a vzdělávání, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Podle Světové banky činil podíl výzkumu a vývoje na HDP SAE v roce 2019 zhruba 0,75 %. Tento podíl však postupně roste a vláda SAE v posledních letech vynakládá velké úsilí na podporu vědy a technologie. Research and Development Governance Policy" a "Emirates Research and Development Council" (Rada pro výzkum a vývoj) byly zavedeny v Spojených arabských emirátech právě za účelem posílení výkonu a účinnosti vědecko-technologického sektoru a úsilí o dosažení ekonomiky založené na znalostech

V září 2021 byla zahájena "R&D Governance policy", která zahrnuje pravidla, principy a standardy dobré praxe pro dosažení a neustálé zlepšování kvality výzkumu ve všech odvětvích. Politika si klade za cíl podporovat agilní, robustní národní ekosystém pro výzkum a vývoj v SAE, definovat centralizovaný správní orgán pro R&D a identifikovat odpovědnosti jeho stakeholderů, vyvinout mechanismus pro standardizaci dat a měření výkonu a dopadu R&D na národní úrovni, stanovit standardy pro zlepšení výzkumu, zvýšení výkonu národních aktivit v oblasti výzkumu a vývoje, zlepšení etické a vědecké kvality, podporu dobré praxe a snížení nepříznivých incidentů, podporovat lidský intelektuální kapitál UAE, zvýšit globální konkurenceschopnost v průmyslech budoucnosti a vytvořit cesty ke prioritním trhům.

Tato politika má dva hlavní pilíře. R&D Governance model je první pilíř, který stanovuje rámec pro správu R&D. Je navržen tak, aby posílil ekosystém R&D tím, že objasňuje role a odpovědnosti všech stran na všech úrovních správy, v souladu s globálně vedoucími postupy. Emirates Research and Development Council je druhým pilířem zřízení Rady pro výzkum a vývoj v Emirátech, jako národního orgánu, který zastupuje nejvyšší úroveň této správy. Rada posílí postavení Spojených arabských emirátů jako globálního centra pro vědu a technologie a sjednotí všechny úsilí o dosažení R&D.

Khalifa University je vedoucí výzkumná univerzita v SAE. V roce 2021 se umístila na 211. místě v žebříčku nejlepších univerzit světa podle QS World University Rankings. V současné době má univerzita přibližně 10 000 studentů a 1 000 akademických pracovníků. Univerzita vlastní více než 20 výzkumných center a institutů, včetně Centra pro výzkum pokročilých materiálů, Centra pro biotechnologii a Centra pro obnovitelnou energii. Její výzkumné programy se zaměřují na oblasti jako umělá inteligence, biotechnologie, elektrotechnika, obnovitelná energie, kosmické vědy a technologie, pokročilé materiály a mnoho dalších. Spolupráce s univerzitou je možná přes účast na společných výzkumných projektech, sdílení znalostí, technologií a zdrojů. univerzita také nabízí výměnné programy pro studenty a výzkumné pracovníky, Khalifa University má také různé inkubační programy, které podporují rozvoj nových technologií a podniků.

Dubai Future Accelerators a Abu Dhabi Science and Technology Innovation Hub jsou programy, které mají za cíl spojit inovativní startupy a vládní orgány, aby se vypořádaly s klíčovými výzvami, kterým SAE čelí. Programy poskytují startupům financování a zdroje pro vývoj a testování jejich řešení. Spolupráce probíhá formou účasti na výzvách, na výměnných programech, kde české firmy mohou být hostitelskými partnery, nebo spoluprácí na projektech za účelem vývoje nových technologií. Programy také poskytují podporu pro start-upy a etablované podniky a nabízí také výzkumné a vývojové zařízení.

Spojené arabské emiráty, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 16:03  US - index ISM ve službách v dubnu klesl do zóny kontrakce ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:44  Nezaměstnanost v Americe stoupla (3.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 13:57  Euro area bank interest rate statistics: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688