mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:54:03

Kuvajt - Zdravotnictví a farmacie, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Země pokračuje v investicích do veřejného zdravotnictví, chce dále rozšiřovat kapacity a zvyšovat kvalitu služeb státních nemocnic i soukromých poskytovatelů. V rámci vládní vize do roku 2035 bylo na rozšíření kapacity nemocnic alokováno 5,4 mld. USD. Vzhledem k nedostatku vlastní kvalifikované pracovní síly může být rovněž zajímavá nabídka systémů zefektivňujících práci lékařů. Snaha o podporu sportu, šíření zdravého životního stylu a důraz na vzhled otevírají možnosti pro uplatnění výživových doplňků a nápojů pro fitness, vitamínů, ale i kosmetiky a přípravků pro beauty salony.

Součástí strategických záměrů vlády (i za pomoci komerčních poskytovatelů) je zvýšení soběstačnosti v některých oblastech medicíny, které byly v minulosti zajišťovány dotovanými zahraničními léčebnými pobyty kuvajtských pacientů. Vysoce postavené kuvajtské rodiny se přitom v léčbě stále často spoléhají na renomované zahraniční kliniky.

Kuvajt vydává na zdravotní péči cca 5 % HDP, tj. 1 711 USD na obyvatele (EU 10 % HDP), což je srovnatelné s ČR. Vysoká kupní síla skýtá v Kuvajtu velké rezervy a rozvojový potenciál. Přes určité rozpočtové škrty je i nadále 80 % výdajů na zdravotní péči v Kuvajtu hrazeno vládou a nemocnice Ministerstva zdravotnictví pokrývá 83 % z celkového počtu lůžkových kapacit. Na vysoké úrovni je např. oblast dentální péče či diabetologie. Česká republika a její zdravotnický personál má dobré renomé zejména v oblasti rehabilitační medicíny či chirurgie.

Zlepšení a dostupnost kvalitní zdravotní péče se řadí mezi priority vize Nový Kuvajt 2035. Tento cíl byl ještě umocněn pandemickou situací. V rámci této vize byla definována řada rozvojových projektů zahrnujících jednak výstavbu nových nemocnic a rozšíření lůžkových kapacit, ale i zvýšení erudice místních lékařů. Kuvajt dlouhodobě trpí nedostatkem kvalifikované pracovní síly ve zdravotnictví, zejména nedostatkem lékařů. Snaží se posílit vlastní kapacity, vyškolit lékaře Kuvajťany, a proto podporuje jejich studium v zahraničí. Přesto se kuvajtské zdravotnictví musí i nadále spoléhat na zahraniční pracovníky především z Egypta a dalších zemí.

Velkým nedostatkem jsou především lékařky, vzhledem k místní kultuře a náboženství Kuvajtské ženy preferují péči lékařek, zejména v porodnictví. Kuvajťanky si neváhají připlatit za nadstandardní péči, např. za samostatný pokoj, kde se sejde k oslavě novorozeněte celá početná rodina. Bohužel jisté nedostatky jsou na straně zkušeností s využitím moderních přístrojů a drahých technologií. I když nemocnice alokuje značné finanční prostředky na nejmodernější vybavení, chybí zaškolený personál, dochází k neefektivnímu řízení lidských zdrojů a technologií. Pracovní podmínky jsou přitom pro lékaře-expaty náročné. Běžnou praxí je šestidenní práce v týdnu a disponibilita i během volna. Zvyšující se nároky na zdravotní systém jsou částečně i důsledkem narůstající populace, nedostatku pohybu místních obyvatel a špatného životního stylu celkově.

Pro české dodavatele představuje kuvajtský zdravotnický sektor značný potenciál. Uplatnit se mohou dodavatelé zdravotnické techniky, materiálů a léků, případně kvalitní a originální kosmetiky. Uspět mohou i poskytovatelé cílených služeb. Důležitá je kvalita, přitom nelze cenově konkurovat levnému zboží z Číny ani zavedeným západním značkám. Na trhu převažují tradičně výrobky z USA, Francie či Velké Británie. Čeští vývozci mohou nabídnout řadu inovativních technologií, ale i konvenčního vybavení nemocnic. Niku na kuvajtském trhu otevírají výpadky dodávek některých farmaceutik z důvodu narušených odběratelsko-dodavatelských řetězců. Uplatnit se mohou generika, ale i potravinové či vitamínové doplňky. Dalším segmentem, který představuje rostoucí potenciál, je péče v oblasti „beauty“ – kosmetiky, služeb a neinvazivních i invazivních lékařských zákroků. Hollywoodský úsměv a vzhled je pro kuvajtské ženy velkou prioritou, přestože se řada z nich na veřejnosti zahaluje.

Kuvajt, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688