mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:54:13

Indonésie - ICT, elektronika, kyberbezpečnos, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Indonésie se zařadila mezi země sdružení ASEAN, které ratifikovaly regionální Dohodu o digitálním obchodu. Vláda si od ní slibuje větší konkurenceschopnost a vyšší příjmy z digitálních transakcí. Probíhající trend digitalizace nastartovaný během pandemie covid-19 se tak významně dotkne i obchodu B2B. Odhaduje se, že až 4 miliony tradičních indonéských obchodů s potravinami se pravděpodobně přesunou na digitální platformy.

Pandemie covidu-19 uspíšila digitální transformaci a posunula Indonésii o několik let dopředu. Indonésie se již nyní může chlubit hned sedmi technologickými giganty, jejichž hodnota převyšuje 1 mld. USD. Vlajkovým nákupním portálem typu Amazon zůstává indonéská Tokopedia následovaná ve velké pětce dalšími obdobnými portály, tj. Shopee, Bukalapak, Lazada a Blibli. Za nejúspěšnější z hlediska vlastní hodnoty byznysu lze považovat dopravní služby Gojek, které letos svou hodnotou převýšily 10 mld. USD. O něco méně významná je pak indonéská obdoba české Zásilkovny známá pod názvem J&T. Již zmiňované nákupní portály Tokopedia a Bukalapak pak svou hodnotou dohánějí aplikace pro vyhledávání dopravních spojení a služeb v oblasti hoteliérství a restauračních zařízení. Hotovost částečně pod tlakem protipandemických hygienických opatření téměř stoprocentně vytlačila indonéská firma OVO se svou elektronickou peněženkou. Ve spolupráci s indonéskou státní správou, konkrétně generálním ředitelstvím finanční správy, jako obdoba české aplikace MojeDaně funguje úspěšně portál OnlinePajak, který dnes dosahuje hodnoty téměř 2 mld. USD. Potenciál jihovýchodní Asie je v internetovém světě bezkonkurenční a v případě Indonésie se hraje o stovky milionů uživatelů, z nichž přes 70 % aktivně využívá chytrých telefonů. Úspěšné technologické giganty se navíc zpětně podílejí na formulaci politik ve prospěch dalšího rozvoje digitalizace malých a středních podniků, takto například spolupracuje portál Bukalapak s indonéským ministerstvem pro malé a střední podniky. Indonéské MSP totiž sice mají nápady, ale k jejich cestě na výsluní zatím chybí daňové pobídky, zrychlené licenční řízení, nízkoúrokové půjčky, ale i byznysová partnerství. Pod vlivem nově ratifikované regionální dohody o digitálním obchodu ASEANu lze ale čekat poměrně rychlou odezvu na poli národní legislativy, a stejně tak i řadu příležitostí pro zahraniční investory a jejich digitální nápady. Čerstvě ratifikovaná Dohoda o digitálním obchodu předpokládá posílení spolupráce v oblasti digitální obchodní výměny napříč regionem a měla by pomoci překlenout rozdíly v národních legislativách ošetřujících vše od ochrany spotřebitelů přes elektronické transakce, hospodářskou soutěž, ochranu duševního vlastnictví po kyberbezpečnost.

Sektor informačních technologií prozatím tvoří jen přibližně 4 % HDP. Rychlé tempo růstu a obecná nakloněnost Indonésanů k digitalizaci, kdy nejvyšší počet uživatelů s nejdelší dobou strávenou používáním smartphonu se nachází právě v Indonésii, pak logicky vedou k pozitivním prognózám do budoucna. Odhaduje se, že indonéská digitální ekonomika bude k roku 2025 generovat i 150 mld. USD napříč segmenty – e-zdravotnictví, digitální zemědělství, retail, telekomunikace a média, správa těžby a zpracovatelských oborů. Indonéská vláda se snaží přechod na digitální technologie uspíšit pomocí programu e-smart IKM ministerstva průmyslu, kdy různými pobídkami podporuje MSP ve využívání online obchodů, big data, robotizaci, kyberbezpečnostních a cloudových řešení. V rámci programu bylo také otevřeno 5 technologických parků, kdy pro jejich úspěch lze předpokládat, že se bude ve stejném trendu koncentrace digitálních inovátorů na jednom místě pokračovat.

V zájmu nivelizace hospodářského rozvoje v zemi indonéská vláda implementuje projekt rozvoje internetové infrastruktury s dosahem až 13 000 obcí, které dosud nebylo připojení dostupné. Časté výpadky a relativně slabé připojení je pak dáno geografickou polohou ostrovního státu. Projekt Palapa Ring tvoří masivní výstavba optických kabelů na souši i v moři. Kromě má v průběhu roku 2023 dojít ke spuštění vysoko výkonného multifunkčního satelitu SATRIA-1, který doplní tuto optickou kabelovou síť. Vláda navíc za nemalé náklady buduje také telekomunikační služby sítě 5G jak pro veřejnost, tak pro komerční využití.

Největšími zahraničními hráči na ICT trhu jsou Austrálie, Čína a USA. A Čína zůstává největším investorem do indonéských start-upů. Největšími čínskými pak byly zejména e-commerce a konglomeráty, jako je Alibaba , JD a Tencent . Z amerických firem se ujala formou joint venture Plug and Play ve spolupráci s Telkom Indonesia. Australský Equinix zde založil joint venture v podobě gigantického datacentra. Telstra se spojila s Telkom Indonesia a poskytuje cloudová řešení a správu internetových sítí. Snad největší digitální hub v zemi pak jde za singapurským developerem Sinarmas Land .

Indexy související s ICT trhem (v tabulce pod textem) potvrzují zrychlení procesu digitalizace, kdy indonéské digitální prostředí je čím dál bezpečnější, internetové připojení je rychlejší a digitální finanční transakce jsou častější.

Indonéská mentalita upřednostňuje rovnováhu sil a ICT trh je otevřen všem hráčům ze všech zemí. Vstupovat na něj lze formou joint venture, ale taktéž jako společnost se 100 % zahraničním kapitálem. Zájem je doslova o veškerý hardware a software, druhově pak segmentem s nejvyšším růstem jsou fintech společnosti. Těch je nyní v zemi kolem 200. Dle průzkumů však trh uživí až čtyřikrát tolik, a to se zaměřením na investiční správu, pojišťovnictví, či tradičně půjčky a investice do nich.

Indonésie, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688