mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:54:25

Peru - Těžební a ropné technologie, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Klíčový sektor národního hospodářství, který se v roce 2021 podílel téměř 10 % na tvorbě HDP, na vývozu více než 60 %. Těžba nejdůležitější surovinymědi, sice rostla, ale nižším tempem. V roce 2022 nebyly ani příznivé ceny surovin na světových trzích. ČR by mohla nabídnout své technologie. Zajímavé příležitosti by české firmy mohly najít např. v případě odstraňování následků těžby, poskytování geologických služeb, zařízení pro přepravu materiálů a osob, stejně jako technologie pro digitalizaci, automatizaci výrobních procesů a kontrolu zásobování energií a perforaci.

Těžební průmysl je nejdůležitějším sektorem peruánské ekonomiky. Peru patří mezi 6 zemí s největší surovinovou různorodostí na světě. Např. v těžbě stříbra, zinku a mědi zaujímá druhé místo ve světové produkci, olova třetí místo a cínu, rtuti a molybdenu čtvrté místo. Těžební průmysl je klíčovým sektorem národního hospodářství. Na tvorbě HDP se podílí téměř 10 %. Těžební průmysl je důležitým zdrojem příjmů státního rozpočtu. V roce 2022 představovaly daňové příjmy 15,848 mld. PEN, což bylo o 12,3 % více než v roce předchozím.

Vývoz minerálů za období leden–listopad 2022 se na celkovém vývozu podílel 58,7 %, z toho export kovových minerálů představoval 57,1 %. Pokud se týká jednotlivých minerálů, největší podíl měla měď s 29,5 % a zlato 15,5 %.

Mezi lednem a listopadem 2022 dosáhl vývoz kovových rud 34,027 mld. USD, což ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku představuje propad o 2,9 %.

Největší podíl exportu mědi směřoval do Číny (72,8 %), následovalo Japonsko (6,4 %) a Korea (4,0 %).

Na poklesu hodnoty vývozu kovů mají podíl jak ceny na mezinárodních trzích, tak pokles objemu exportu. V prosinci 2022 poklesly ceny, ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku, v případě mědi o 12,4 %, zinku o 8,2 % a u zlata vzrostly o 0,3 %.

V současnosti pouze 1,42 % území Peru je využíváno k těžbě, i když koncese jsou uděleny na cca 15 %. Moderní technologie těžby a zařízení by mohly zpřístupnit exploraci i v dříve nedostupných oblastech a podmínkách. Stejně tak digitalizace, automatizace výrobních procesů a kontrola zásobování energií a perforace mohou umožnit kontinuitu prací v dolech i na dálku. Zajímavé příležitosti by také české firmy mohly najít v případě odstraňování následků těžby, poskytování geologických služeb, zařízení pro přepravu materiálů a osob. Podle Ministerstva energetiky a dolů je nyní v různých fázích rozpracovanosti 47 projektů v celkové hodnotě 53,72 mld. USD.

Investice do těžebního průmyslu dosáhly v prosinci 2022 částky 747 mil. USD (propad o 5,7 % oproti prosinci 2021). Za rok 2022 pak investice představovaly 5,36 mld. USD (růst o 1,9 % oproti r. 2020).

Největším investorem ve sledovaném období byla společnost Anglo American Quellaveco S.A. (podíl na celkových sektorových investicích 24,7 %). Následovaly Companía Minera Antamina S.A. (podíl 19,9 %) a Minera Chinalco Perú S.A. (podíl 8,2 %).

Největší podíl investic směřoval do regionu Moquegua (1,259 mld. USD, podíl 23,5 %), následovala Cajamarca (549 mil. USD, podíl 1,2 %) a Áncash (506 mil. USD, podíl 9,4 %).

Těžební průmysl zaměstnával v prosinci 2022 přímo 222 485 pracovníků, což oproti stejnému měsíci r. 2022 představoval pokles o 2,8 %.

Problémem pro zahraniční investory můžou být neřešené protesty komunit původního obyvatelstva, které blokují aktivity těžařských firem, jako například dolu na měď Las Bambas (patří k největším na světě).

Na konci r. 2022 se tento klíčový sektor peruánského hospodářství dostal do značných problémů. Po neúspěšném puči bývalého prezidenta Castilla zablokovali jeho podporovatelé přístupové komunikace v jižních oblastech země. Tím v podstatě přerušili těžbu a vývoz surovin. Nejsilnější protesty trvaly cca 2,5 měsíce.

Dalším odkládaným problémem je rozvod plynu do domácností.

Peru aktuálně privatizovalo většinu svých dolů, z velké části do rukou zahraničních firem (50 % z Číny). Role státu v těžebním průmyslu je regulační, podpůrná a kontrolní. Pro nastartování peruánské ekonomiky je těžební průmysl klíčovým odvětvím. V období 20092018 bylo přibližně 20 % projektů financovaných z veřejných zdrojů podpořeno z daní pocházejících z těžebního průmyslu. Je třeba začít s realizací důležitých projektů. Pro to je také potřebné jejich přijetí ze strany obyvatelstva. Ministerstvo energetiky a dolů spolu s Meziamerickou rozvojovou bankou (BID) spustilo virtuální platformu MapaInversiones Perú País Minero, která informuje o veřejných projektech financovaných z daní pocházejících z těžebního průmyslu, aby zlepšilo veřejný profil tohoto odvětví.

Peru, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688