mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:54:37

Tanzanie - Zdravotnictví a farmacie, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Výdaje na zdravotnictví vykazují růst, na kterém mají aktuálně hlavní podíl donorské příspěvky. Priorita zdravotnictví se však s nástupem současné administrativy odráží i do vládních výdajů a země má plán stát se centrem zdravotnického turismu. Příležitosti v oblasti zdravotnictví představuje i současný růst spotřeby léčiv na úrovni 35 mil. USD, při celkové velikosti trhu 490 mil. USD. Až 95 % léčiv na tanzanském trhu přitom pochází z dovozu, jelikož chybí místní výroba. To může být příležitostí pro české firmy stejně jako dodávky zdravotnického vybavení a přístrojů. Nedostatkovým zbožím jsou také veterinární léky.

V červnu 2021 vydala Tanzanská vláda strategický plán pro rozvoj zdravotnictví do roku 2026 (Health Sector Strategic Plan 20212026) ve kterém si stanovila za cíl zvýšit příspěvek na zdravotnictví ze současných 2,6 % HDP na 5 % HDP a zvýšit pokrytí zdravotního pojištění z 32 % na 58 % populace. To by mělo umožnit nejen větší přístup ke zdravotnickým službám, ale také by to mělo zvýšit kvalitu poskytovaných služeb.

Dostupnost léčby nemocí, jako je HIV, tuberkulóza a malárie, se zvýšila. Přibližně jeden milion lidí infikovaných virem HIV se nyní léčí. Také výkonnost zdravotnické infrastruktury se v průběhu času značně zlepšila. Navzdory těmto úspěchům země i nadále čelí složitým výzvám v oblasti veřejného zdraví. Více než polovina populace stále nemá přístup ke zdravotnickým službám bez toho, aby finančně strádala. Počet žen, které zemřou na komplikace související s těhotenstvím, a dětí, které zemřou z příčin, kterým lze předejít, je stále nepřijatelně vysoký. Mnoho lidí nadále trpí infekčními nemocemi, současně břemeno nepřenosných nemocí (NCD) přibývá. NCD jsou v sub-saharské Africe nemoci v jedné z těchto skupin: kardiovaskulární onemocnění, duševní poruchy, novotvary, cukrovka, urogenitální, krevní a endokrinní onemocnění.

Tanzanie by se ráda v budoucnosti stala místem pro zdravotní turismus (medical tourism market). Již bývalý prezident Magufuli se snažil tento záměr rozvinout a prezidentka Samia Suluhu Hassan v jeho úsilí pokračuje. Zda je možné tento záměr v Tanzanii uskutečnit bude záviset mimo jiné na tom, jak Tanzanie investuje do rozvoje zdravotnického personálu, telemedicíny, digitální ekonomiky, dopravní infrastruktury, ubytovacích zařízení, cenové dostupnosti zdravotnických služeb a služeb péče o zákazníky.

Tanzanie, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688