mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:54:37

Tanzanie - Zemědělství a potravinářství, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

V zemi chybí zemědělské vybavení (traktory a různá přídavná zařízení). Většina potravin se bez dalšího zpracování vyváží ze země. Příležitostí pro české firmy by byly výrobní linky na zpracování ovoce a zeleniny. Vzhledem k velkým plochám s nerovnoměrnými srážkami se další možnosti nacházejí v chytrém zavlažování či v chytrém hnojení. Nedostatečná je také výroba krmiv pro hospodářská zvířata. Vzhledem k možnostem Viktoriina jezera se nabízejí také možnosti spojené s chovem sladkovodních ryb (sádky, krmiva atd.).

Zemědělství v Tanzanii představuje téměř 30 % HDP země, přičemž jsou v tomto odvětví zapojeny tři čtvrtiny pracovní síly země. Zemědělství je nepochybně největším a nejdůležitějším odvětvím tanzanské ekonomiky.

Produktivita zemědělské výroby je v Tanzanii nízká s mírným pokrokem v posledních dvou desetiletích. Dominují zde drobní zemědělci, kteří při zavlažování závisí na srážkách. Při modernizaci sektoru s cílem zvýšit výnosy, vývozy a zpracovávat výrobky s přidanou hodnotou čelí zemědělci značným výzvám. Drobní zemědělci mají potíže s přístupem k přiměřeným skladovacím zařízením, k trhům a úvěrům.

Nejběžnějšími potravinářskými plodinami v Tanzanii jsou kukuřice, pšenice, rýže, sladké brambory, banány, fazole, čirok a cukrová třtina. Mezi tržní plodiny patří káva, bavlna, kešu ořechy, tabák, čaj a sisal.

Rozšiřující se střední třída, rostoucí urbanizace a rozvíjející se sektor stravovacích služeb jsou hlavními motory růstu poptávky po zemědělských produktech orientovaných na spotřebitele. Tanzanci dělají většinu svých domácích nákupů v rodinných obchodech známých jako dukas. Supermarkety se postupně stávají populárními zejména ve velkých městech jako Dar es Salaam, Mwanza a Arusha. Tanzanci utrácejí pětinu svých příjmů za balené spotřební zboží, většinou potraviny. Nejprodávanější kategorií jsou produkty osobní péče (např. zubní pasta) a nápoje (např. sycené nealkoholické nápoje, čaj, energetické nápoje). Mezi hlavní faktory ovlivňující rozhodování o nákupu patří doporučení, cenová dostupnost a předchozí znalost výrobku.

Roční produkce Tanzanie je 2,75 milionu tun ovoce a zeleniny, ale pouze 4 % jsou v zemi zpracována. Nabízejí se možnosti prodeje techniky na zpracování ovoce a zeleniny pro velké pěstitele. Existují příležitosti k obnově starých nebo nepoužívaných zpracovatelských závodů.

Tanzanie stále dováží hodně jedlého oleje. Místní zpracování olejnatých semen je nyní na vzestupu. Pro české firmy to přináší exportní možnosti dodat do Tanzanie zařízení na lisování a zpracování oleje. Mezi běžná olejnatá semena produkovaná v zemi patří slunečnice, sezam, podzemnice olejná, palmový olej atd.

Tanzanie produkuje dostatek bavlny, ale pouze 20 % je lokálně zpracováno. Toto odvětví má velký investiční potenciál při zřizování plně integrovaných textilních továren, jakož i závodů na vyzrňování bavlny, výrobu tkanin a příze (spřádání, tkaní a tisk) či jednotky pro řezání, výrobu a zdobení.

Tanzanie má velkou populaci hospodářských zvířat (17,7 milionu kusů skotu, 12,5 milionu koz a 3,5 milionu ovcí) a produkuje asi 2,6 milionu kusů surových kůží a usní ročně. Velká část je vyvážena surová a pouze 10 % je zpracováno v zemi.

Vzhledem k velké populaci hospodářských zvířat je země ideální také pro zpracování masa, balení a zpracování mléčných výrobků. Investiční příležitosti zahrnují založení závodů na zpracování masa, závodů na zpracování mléčných výrobků a rančů pro dobytek.

Existují také příležitosti pro výrobu hnojiv a pesticidů, po kterých je velká poptávka. Investoři mohou založit výrobny ve zvláštních ekonomických zónách (SEZ), využívat uživatelských či vývozních licencí a dalších incentiv SEZ.

Tanzanie, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 16:03  US - index ISM ve službách v dubnu klesl do zóny kontrakce ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:44  Nezaměstnanost v Americe stoupla (3.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 13:57  Euro area bank interest rate statistics: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688