mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:54:40

Nigérie - Energetika, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Nigérie se dlouhodobě potýká s nedostatkem elektrické energie a velmi častými výpadky proudu, které budou pravděpodobně i přes snahu vlády nadále pokračovat. Generátor je nezbytným vybavením všech obytných i veřejných budov, ale i dílen a výrobních závodů. Problémem je zejména přenosová soustava, která je zastaralá a soukromí investoři, kteří ji privatizovali, provádějí modernizaci velmi pomalu a pozvolna. Podle posledních informací roste poptávka po mini-hydroelektrárnách, zařízení pro jejich výstavbu, ekologických zdrojích energie, transferu technologií a vzdělávání v této oblasti.

Nigérie je vybavena velkými zdroji ropy, plynu, vodních a solárních zdrojů a má potenciál vyrábět 12 522 MW elektrické energie ze stávajících elektráren. Ve většině dní však dokáže distribuovat jen kolem 4 000 MW, což je na zemi s více než 200 miliony obyvatel nedostatečné. Experti se domnívají, že v roce 2022 by mohlo být v energetickém sektoru dosaženo velkého pokroku, zejména pokud bude vláda schopna dotáhnout do konce svou dohodu s německým energetickým gigantem Siemens Group.

Přístup k elektřině je bezpochyby katalyzátorem pro každou zemi v jejím úsilí o industrializaci. Pro národ, jako je Nigérie, kde malé a střední podniky tvoří velké procento jeho ekonomických aktivit, musí mít energetický sektor dobrou pozici ve své touze po ekonomické prosperitě.

Země plánuje do roku 2030 vyrábět 30 000 MW, přičemž 3 000 MW bude pocházet z obnovitelných zdrojů a 27 000 MW z jejích elektráren. Výroba elektřiny se však osm let po privatizaci sektoru stále pohybuje těsně nad 5 000 MW i přes instalovanou kapacitu 13 000 MW. V roce 2021 byla dokončena první fáze (nultá fáze – Phaze Zero) národního programu hromadného měření (NMMP – National Mass Metering Programme), který federální vláda vyhlásila 30. října 2020. Mezi klíčové cíle NMMP patří zvýšení míry měření reálné spotřeby elektrické energie a odstranění svévolně odhadovaného účtování. Je také zaměřena na posílení hodnotového řetězce měřidel zvýšením místní výrobní, montážní a zaváděcí kapacity.

Deficit infrastruktury napříč hodnotovým řetězcem energetického sektoru zůstává dalším problémem, který v roce 2021 i nyní ovlivňuje stabilní dodávky elektřiny v zemi. Celý hodnotový řetězec tohoto odvětví od výroby po přenos a distribuci nutně potřebuje modernizaci infrastruktury, aby bylo dosaženo uspokojení energetické potřeby obyvatelstva. Existuje tedy potenciál pro české firmy pro dodávky dílů a zařízení pro solární či vodní elektrárny - turbíny, solární panely a technologie na ukládání energie. Investice do programů obnovy zastaralých distribučních sítí, zabezpečení zásobování velkých městských oblastí či preventivní údržby mohou znamenat příležitosti pro dodavatele součástek, systémových řešení, mechanických dílů či dalších systémů distribuce elektrické energie, kteří umí realizovat dodávky na klíč v oblastech silnoproudu a přenosových soustav.

Nigérie, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688