Patria (Patria Finance)
Investice  |  02.08.2023 17:24:00

Inverze bez recese

Výnosová křivka v posledních desetiletích neindikovala nástup recese ve chvíli, kdy se dostala do inverze. Ale až tehdy, kdy se z inverze vynořovala. Nyní je stále v inverzi a z tohoto pohledu není překvapivá pokračující síla americké ekonomiky. O tom jsem psal včera, dnes pár souvisejících úvah o dalším pohybu sazeb, výnosů a také akcií.

1. Inverze a vynořování z ní: K inverzi výnosové křivky dochází podle standardního ekonomického uvažování proto, že centrální banka zvedá krátkodobé sazby, které se hodně promítají do výnosů krátkodobých dluhopisů. Zvedání sazeb tak posouvá přední část výnosové křivky nahoru. A zároveň tlumí ekonomickou aktivitu (cíl centrální banky. A na to zase reaguje delší konec křivky – výnosy dlouhodobých dluhopisů mají tendenci klesat.

K vynoření z inverze pak může „modelově“ dojít proto, že centrální banka začne kvůli (přehnanému) ochlazování ekonomiky sazby zase snižovat. A výnosy dlouhodobých dluhopisů se zase ve vidině oživení začnou postupně zvedat. Děje se tak přitom ještě v době nástupu recese – trhy reagují na budoucnost, ne na aktuální stav. Tj., v tomto modelovém případě vynořování z recese indikuje onu recesi tak, jak tomu bylo během posledních pár desetiletí (opět viz včerejší úvahu).

2. Tentokrát jinak? Zda se podobné kolečko otočí i nyní lze posuzovat z více pohledů. Já bych se odpíchl od nějakého hrubého posouzení toho, kde je vůbec pomyslná rovnovážná úroveň výnosů desetiletých vládních dluhopisů Následující obrázek porovnává dlouhodobý vývoj výnosů těchto obligací a tempa růstu nominálního produktu (plovoucí tříletý průměr). Do inflačně proslavených sedmdesátých let měly výnosy tendenci pohybovat se pod růstem, pak tomu bylo nějakou dobu naopak. A celkově udělejme na základě všeho zkratku, podle které by se „rovnovážné“ výnosy desetiletých dluhopisů a tempo nominálního růstu zhruba rovnaly.

bch

Zdroj: KKR, IsabelNet

Docela se nyní hovoří o tom, že by nové technologie mohly výrazně zvednout produktivitu a potenciál amerického hospodářství. Pokud mohu soudit, tak nyní je potenciál odhadován na cca 2 % ročně. S předpokladem 2 % dlouhodobé inflace pak máme tedy cca 4 % nominální růst amerického hospodářství. V tuto chvíli se výnosy desetiletých vládních dluhopisů pohybují na 4,01 %. S výše uvedenými předpoklady jsou tedy v souladu s tímto potenciálem. Pokud to pak vše vztáhneme ke změnám sklonu výnosové křivky, tato linie úvah by naznačovala, že její pravý konec se hýbat nebude. Co konec levý, krátký?

Podle trhů začnou sazby Fedu klesat relativně brzy, podle nejednoho ekonoma a také Fedu samotného to jen tak nebude. Třeba Goldman Sachs čeká, že na konci roku 2024 se budou sazby Fedu pohybovat na 4,6 %, pod 4 % by se pak podle sklonu predikční křivky od GS dostaly během roku 2025. Dohromady to pak nahrává tezi, že:

A. výnosová křivka se z inverze jen tak nedostane
B. pokud by jako signál recese skutečně sloužilo její vynoření z inverze, je recese nejdříve tématem konce roku 2024, spíše 2025.
C. pokud jsou dlouhodobé výnosy nyní cca nastaveny na nominální rovnovážnou úroveň (nejsou pod ní), samy o sobě neindikují nějaký útlum ekonomické aktivity. Narovnání křivky je pak otázkou poklesu krátkodobých sazeb. Interpretovat se to dá také různě, já bych nyní tíhnul k tomu „tentokrát jinak“. Tj., bod B méně relevantní.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688