Patria (Patria Finance)
Investice  |  31.07.2023 15:14:06

Makroekonomický ideál a další růst amerických akcií - Siegel (video)

Jeremy Siegel z Wharton School je častým hostem investičních diskusí a nyní na CNBC vysvětloval, proč podle něj mohou americké akciové trhy dál růst. Nejdříve poukázal na to, že v komentářích firem k jejich čtvrtletním výsledkům je nyní znát „mnohem více důvěry“. Na makroekonomické úrovni se pak podle profesora dostává situace do ideální roviny, kdy klesá inflace a ekonomika je zároveň stále silná.

Na dotaz týkající se dalšího vývoje sazeb Siegel řekl, že šéf Fedu Jay Powell nyní uznává, že „rizika jsou na obou stranách“. Profesor přitom již řadu měsíců tvrdí, že Fed riskuje zejména přílišné utažení, protože v ekonomice již je řada známek dezinflace. Siegel přitom patřil mezi ty, kteří hovořili o inflačních tlacích a nutnosti zvedat sazby v době, kdy je Fed ještě držel nízko. Nyní ekonom varuje, aby Fed neudělal stejnou chybu, jen z opačné strany. Tedy aby nedržel politiku příliš utaženou v době, kdy to již není třeba.

Siegel hovořil o tom, že když viděl, jak prudce klesá peněžní nabídka, obával se ekonomického vývoje ve druhé polovině letošního roku. Tyto obavy se ale podle něj nenaplňují, hospodářská aktivita je stále silná a on se domnívá, „že to jen tak neskončí“. Na dotaz týkající se výběru těch správných dat sledujících skutečný vývoj inflace profesor připomněl, že například data z trhu bydlení jsou značně opožděná. K tomu ale míní, že „Fedu už to došlo“. Tedy že centrální banka již reflektuje to, jak jsou která data opožděná a sleduje zejména ta, která fungují jako vedoucí indikátory. „Toho už se neobávám tolik jako před šesti či třemi měsíci,“ dodal ekonom.

Je prostředí dost dobré na to, aby ospravedlnilo současné vysoké valuace? Siegel na tuto otázku odpověděl, že trh jako celek se nyní obchoduje asi za dvacetinásobek zisků očekávaných pro následujících 12 měsíců, technologie jsou ale na třicetinásobku, zatímco hodnotové akcie na třinácti až patnácti násobku. To podle experta není nijak přehnané. Za takové by valuace považoval, kdyby byly výrazně výše a připomněl, že během internetové bubliny se pohybovaly kolem třiceti a to v prostředí vyšších sazeb.

Následující graf ukazuje valuace celého trhu, technologických firem a trhu bez nich. PE celého trhu se podle něj pohybuje kolem dvaceti, bez technologií je na sedmnácti:

312123

Zdroj: X

Zdroj: CNBC

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 19:59  Mnoho povyku pro nic (Tématické reporty) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 19:50  Qualcomm po výsledkovém reportu posiluje o 6,50 %📈 X-Trade Brokers (XTB)
Čt 18:48  Návrat hodnotových akcií a důležitost definic Patria (Patria Finance)
Čt 17:58  Zůstaneme jestřáby. A tak se i stalo (video) Jan Berka (Roklen24)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688