Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Okénko investora  |  10.07.2023 09:58:04

Správa majetku. Kde se můžeme inspirovat

Když slyšíte vyprávět zástupce šlechtických rodů o tom, jak přistupují ke svému rodinnému majetku, který je většinou charakterizován vlastnictvím půdy, lesů a nemovitostí, má jejich vyprávění jednoho společného jmenovatele. Ke správě majetku zaujímají SPRÁVCOVSKÝ PŘÍSTUP.

Příkladem může být rod Kinských. S panem Constantinem Kinským jsem se setkal při několika příležitostech. Z jeho vyprávění o přístupu k rodinnému bohatství je přístup správce vždy zcela zřejmý. Na jedné akci nám svůj přístup popsal blíže: Náš rodinný majetek jsem převzal po předcích ve stavu, na kterém se podepsalo mnoho let vlastnictví státu za minulého režimu. Mojí úlohou nyní je majetek spravovat jako dobrý hospodář a připravit ho na předání další generaci, abych ho předal v lepším stavu, než jsem ho přijal.

Správa majetku v rodu Hildprandt

Podobný příběh jsem slyšel i od pokračovatele rodu Hildprandtů. Stephanos Germenis-Hildprandt spravuje zámek v Blatné a s ním související majetky. Vždy vypráví o svých plánech se zámkem, destilérkou nebo rybníky s chovem kaprů. Vždy má velké plány, co dalšího chce vybudovat a jak zámek i jeho okolí zvelebit, aby mohl sloužit i dalším jejich generacím.

Správcovský přístup k majetku

Co mají oba zmíněné rody společné, je právě správcovský přístup k majetku. Tito lidé nejsou pouhými vlastníky, kteří by na majetek pohlíželi tak, že jim nese nějaký užitek a nezajímá je, co s ním bude, až tady nebudou nebo o užitek z něj ztratí zájem.

Člověk s přístupem SPRÁVCE chce majetek spravovat v módu šlechtického rodu. Ti přebírají majetek se závazkem předat ho dalšímu rodinnému příslušníkovi nebo případně zvolenému správci vždy v lepším stavu, než ho převzali. Díky tomu se na správu svěřeného majetku dívají s velmi dlouhým mezigeneračním horizontem.

Sami sebe vidí správci jako někoho, komu byl majetek propůjčen. Po skončení jejich správcovské role ho chtějí předat svému nástupci. Nemohou tak svěřený majetek zpeněžit a rozházet za luxusní auta, drahé dovolené nebo kabelky. Utrácet mohou jen výnosy, které z majetku dokáží v průběhu své správy získat a které jsou jim rodinou za jejich správu určené.

Rodiny s tímto přístupem dokáží přemýšlet nad svěřeným majetkem v horizontu stovek let a to přináší zásadní změnu uvažování. Pokud zvažují konkrétní investice, dokáží nad nimi přemýšlet tak, že jejich výsledek sklidí až generace, které přijdou po nich. To jim otvírá zcela nový pohled na investice.

Typickým příkladem takových investic jsou například lesy. Pokud dnes vysadíte les, výnos z něj získáte až za mnoho desítek let. Dočká se ho až druhá nebo dokonce třetí generace správců. Snahou správce není pouze maximalizovat výnos z dané investice, ale přemýšlí i nad její kvalitou a udržitelností. Proto nepřemýšlí pouze nad tím, jak z daného lesa vytěžit co nejvyšší výnos, ale jak ho vysadit, aby takový výnos přinášel průběžně a udržitelně. Většinou tedy nechce vysadit pouze monokulturu složenou ze smrků, které sice rychle rostou, ale jsou náchylné vůči škůdcům a špatnému počasí. Naopak se snaží les vysazovat a kultivovat smíšeným způsobem vhodným pro danou lokalitu a podnebí, aby s ním budoucí generace měly co nejméně potíží.

Správcovský přístup při zakládání rodinného bohatství

Výhodou dnešních podnikatelských rodin je, že ve většině případů se jedná o první generaci zakladatelů rodinného majetku. Vlivem přerušení správcovské linie minulým režimem jsou dnes většinou na začátku. Je na nich, jakou cestou při předávání a správě rodinného bohatství se vydají. Toto rozhodnutí zásadním způsobem ovlivní kontinuitu celé rodiny v dalších generacích a jejich přístup k rodinnému majetku.

Pokud se rozhodnete svůj majetek dále předávat a spravovat z pohledu správce, otevře vám to mnoho nových dveří. Když budete tvořit rentiérské portfolio, budete nad ním přemýšlet ne v horizontu svého života, ale z pohledu dalších generací. Pokud je vám nyní 60 let, váš horizont nebude dalších 25 let, ale stane se z něj 50, 100, 200… let. V takovém případě se vám otevřou zcela nové možnosti, jak nad investicemi přemýšlet.

Například akcie, které se na horizontu pár let zdály nebezpečné a rizikové z důvodu vysoké kolísavosti ceny, se rázem stanou jedněmi z nejbezpečnějších aktiv, která budete chtít v portfoliu držet. Na své nemovitosti se budete dívat pohledem správce. Ten se musí starat o jejich dobrý technický stav, do kterého bude v těchto horizontech potřeba dále investovat. Úvahy nad správou rodinné firmy musí zahrnovat i plány zapojení profesionálního managementu do řízení firmy.  K přesunu rodiny do role vlastníků na takto dlouhých horizontech přirozeně dochází.

Jak správce čerpá výnosy z majetku

Zjistíte, že pro vás jako správce bude důležitější to, v jaké kvalitě majetek udržujete a jaký průběžný výnos nese, než o kolik průběžně roste jeho cena. Tento průběžný výnos/příjem bude tím, co budete chtít průběžně využívat pro financování životních potřeb současné generace. Zároveň budete tyto prostředky potřebovat pro údržbu a vylepšování majetku. Snahou každého správce je neutrácet a neprodávat majetek, ale čerpat z něj dividendy, kupony, nájmy…

Jak správcovský přístup budovat

Důležitým úkolem každého dobrého správce je vychovat si svého nástupce a i očekávání rodiny a jejích členů přizpůsobit správcovskému přístupu. Dobrou platformou, na které může rodina správcovské hodnoty budovat, je rodinná ústava. Místem pro společné diskuze je typicky rodinná rada.

 

Jiří Cimpel, EFP

Jiří Cimpel je privátním investičním poradce a majitelem společnosti Cimpel & partneři. Ve financích působí již od roku 2002 a díky tomu se svými klienty mohl prožít růsty a krize za dvě poslední dekády. Tyto zkušenosti využívá denně při práci s novými klienty. Je držitelem prestižních evropských titulů EFA (Europien Financial Advisor) a EFP (Europien Financial Planner). Také je aktivním zvoleným členem výkonné rady AFPČR (Asociace finančních poradců ČR), která spojuje honorované finanční poradce v ČR. Posledních 5 let se věnuje, se svou rodinnou firmou Cimpel & partneři, privátnímu investičnímu poradenství a wealth managementu.

Cimpel & partneři

Cimpel & partneři je rodinná poradenská firma, specializující se na investiční poradenství a wealth management pro současné i budoucí rentiéry. Jsou průkopníky a propagátory honorovaného modelu investičního poradenství, který do ČR přináší z Velké Británie a USA. Díky honorovanému (bezproviznímu) modelu spolupráce a jejich orientaci na odměnu ze zisku investic, pracují nejčastěji pro zkušené investory - současné nebo bývalé majitele firem, podnikatele, lékaře, manažery a speciality z řad IT. Jejich specializací jsou burzovní investice prostřednictvím burzovně obchodovaných fondů (ETF), privátní investice do nemovitostí a jsou předními českými experty na oblast dědického plánování.

Pokud hledáte cestu, jak efektivně zhodnocovat své peníze, můžete si zdarma stáhnout jejich knihu Rentiérské minimum. Díky ní se naučíte spravovat své investice tak, jak to dělají největší světoví správci, jako je Nobelova nadace, se strategiemi, které nesou pravidelný a stabilní zhodnocení.

Více na https://cimpel.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Út   9:14  Trhy podceňují šance na recesi Mgr. Timur Barotov (BHS)
Po   1:00  Tesla v problémech. Akcie od začátku roku klesly o 41 % Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Pá   5:51  Dlouho očekávaná událost ze světa kryptoměn. Přinese další halving bitcoinu nová... Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
25.04.2024  Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688