Radoslav Jusko (Ronda Invest)
Okénko investora  |  09.06.2023 11:37:29

Falešně pozitivní meziroční výsledky stavebního průmyslu?

Navzdory negativní situaci na trhu stavitelství vzrostla dle dat ČSÚ v loňském roce hodnota stavební práce českých stavebních společností meziročně o 17,5 %, v celkové hodnotě na 682 miliard Kč. V porovnání s dlouhodobě sledovaným indexem stavební produkce, který v dubnu 2023 meziročně klesl o 6,4 % (meziměsíčně o 3,4 %) na 93,6 %, jde o výrazně optimističtější report, který je ale dán odlišnými cenovými hladinami. Při výpočtu indexu stavební produkce se totiž vychází z vývoje stavebních prací přeceněných do stálých cen, které lépe vypovídají o skutečném objemu produkce.

 

Graf 1 Index stavební produkce ČR. Zdroj: ČSÚ.

Pokud objem produkce ve stálých cenách činí meziročně 90 %, znamená to, že se fakticky vyprodukovalo o 10 % méně (změna počtu vydaných stavebních povolení, orientační hodnoty povolených staveb, počtu dokončených rezidenčních či komerčních jednotek, počtu zaměstnanců ve stavebnictví, průměrné hrubé měsíční nominální mzdy těchto zaměstnanců atd). Pokud by nedošlo k přecenění do stálých cen, nebylo by možné izolovat, zda je změna důsledkem změny cen (inflace etc) nebo změny fyzické produkce.

Index stavební produkce tedy vyjadřuje objem faktické produkce bez zohlednění růstu cen, tj. ve stálých cenách. Významný meziroční růst stavebních prací je tak čistým vyjádřením změny běžných cen, tudíž důsledkem růstu cenové hladiny, a to o více než uvedených 17,5 %.

V rámci mezinárodního srovnání je dle dat Eurostatu ČR za březen společně s Německem pod průměrem stavební produkce EU27, která celkově v 1. čtvrtletí stagnovala. Stavební produkci se přitom daří v Polsku, Slovensku a Rakousku. Tento výsledek je dán mixem složek majících vliv na celkovou stavební produkci. Například objem veřejných zakázek na Slovensku v minulém roce výrazně vzrostl, přičemž v České republice klesal. Dubnová data zveřejní Eurostat až k 20. 6.










Graf 2 Index stavební produkce - mezinárodní srovnání. Zdroj: ČSÚ.

Radoslav Jusko

Radoslav Jusko je seniorním risk managerem společnosti RONDA INVEST. Má doktorát z Fakulty mezinárodních vztahů na Vysoké škole ekonomické v Praze a vystudoval také obor veřejné správy na London School of Economics and Political Science. Se svou téměř 20letou praxí se věnuje analýze investičních příležitostí, ekonomických a regulatorních praktik. Je odborníkem ve vyjednávání úvěrových podmínek napříč odlišnými sektory, například portfolia problémových pohledávek ve střední a jihovýchodní Evropě.


RONDA INVEST

RONDA INVEST a.s. je českou P2B platformou, která se na jednu stranu zaměřuje na poskytování úvěrů zajištěných nemovitostmi pro malé a střední podnikatele v Česku a na Slovensku, a na straně druhé nabízí možnost firmám i lidem do těchto úvěrů investovat. Každý úvěr k investici je zajištěn bonitní nemovitostí se zástavním právem a notářským zápisem se svolením k vykonatelnosti. Výše poskytovaných úvěrů zpravidla nepřesahuje 70 % hodnoty dané nemovitosti. Výnosy dostávají investoři každý měsíc na účet a neplatí žádné vstupní ani pravidelné poplatky.

Za společností stojí podnikatelská skupina Alphaduct, a.s. podnikatele Vladimíra Komára, kam patří mimo jiné značky Dermacol, Axigon, Krondorf a 15% podíl akcií patří podnikateli Gabrielu Kovácsovi, majiteli společností Citfin – Finanční trhy, a.s. a Citfin, spořitelní družstvo.

Investoři mají možnost investovat online s výnosem až 9 % ročně. Více na https://www.rondainvest.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688