Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  25.04.2024 09:19:18

Moneta: Meziroční růst, výsledky nad odhady, poslední den obchodování s dividendou - Komentář k výsledkům hospodaření

Moneta reportovala za první čtvrtletí růst hospodaření. Výsledky překonaly konsensus trhu o +9,8 % na čistém zisku. Výsledky pozitivně ovlivnily vyšší výnosy z poplatků a provizí, nižší regulatorní poplatky a nižší administrativní náklady. Moneta měla za 1Q24 čistý zisk 1,3 mld CZK (+5,8 % y/y) při výnosech 3,1 mld. CZK (+9,6 % y/y). Moneta má silnou kapitálovou pozici na úrovni 19,6 %. Dnes je poslední den obchodování s akciemi Monety s právem na schválenou dividendu 9 CZK na akcii.

Čistý úrokový výnos se v meziročním srovnání zvýšil o +2,23 % na 2,1 mld. CZK. Vyšší výnosy z přebytečné likvidity a úvěrového portfolia byly částečně kompenzovány vysokými nálady na financování. Čistá úroková marže je za 1Q24 1,8 % (2,0 % v 1Q23). Čistý výnos z poplatků a provizí je 0,74 mld. CZK. Meziroční růst o +20,1 % y/y byl dosažen zejména prodejem produktů třetích stran (pojištění, investiční fondy). Růst ostatních výnosů +53,3 % y/y na 0,3 mld. CZK byl vzhledem k transakcím v cizích měnách a prodeje části úvěrového portfolia. Celkové výnosy 3,1 mld. CZK (+9,6 % y/y) jsou o +3,8 % nad tržním očekáváním. Provozní náklady -1,5 mld. CZK (-3,8 % y/y) se lehce snížily kvůli nižším regulatorním poplatkům a administrativním nákladům. Na druhou stranu se zvýšily personální náklady. Poměr nákladů k výnosům je 47,7 %. Růst celkových výnosů a pokles nákladů znamená růst provozního zisku o +25,6 % na 1,6 mld. CZK. Náklady na riziko jsou 135 mil. CZK, zatímco ve stejném období loňského roku došlo k rozpouštění opravných položek (v 1Q23 -116 mil. CZK). Poměr úvěrů v selhání je vzhledem k platební morálce nízkých 1,4 %. Čistý zisk 1,3 mld. CZK (+5,8 % y/y) překonal konsensus o +9,8 %.

Klientské vklady vzrostly meziročně o +15,9 % na 405,7 mld. CZK. Úvěry jsou meziročně téměř beze změny na 267,4 mld. CZK (-0,1 % y/y). Nové úvěry vzrostly vzhledem k oživení poptávky o +23,8 % y/y.

Moneta má silnou kapitálovou pozici. Kapitálová přiměřenost dosáhla 19,6 % (cíl Monety 15,55 %). Ukazatel kapitálové přiměřenosti Tier 1 dosáhl 15,4 %. Nadbytečný kapitál nad Tier 1 je 4,6 mld. CZK (9 CZK na akcii). Moneta drží 90 % čistého zisku na výplatu budoucí dividendy.

Celoroční projekce jsou beze změny. Moneta odhaduje v tomto roce čistý zisk minimálně 5,2 mld. CZK. Výnosy by měly dosáhnout aspoň 12,4 mld. CZK a náklady zůstat pod 5,8 mld. CZK. Náklady na riziko by měly být v intervalu 10-30 bb.

Dividenda: Dnes (25. 4. 2024) je poslední den obchodování s akciemi Monety s nárokem na dividendu ze zisku minulého roku. Podle očekávání schválili akcionáři na úterní valné hromadě dividendu 9 CZK na akcii. To odpovídá hrubému výnosu +8,7 %. Výplata začne 21. května 2024.

Autor: Bohumil Trampota

Investiční bankovnictví Komerční banky

Investiční bankovnictví Komerční banky poskytuje investiční služby podle Zákona o podnikání na kapitálovém trhu v rozsahu daném licencí České národní banky. Klientům nabízí zejména služby v oblasti investování volných zdrojů, financování a zajištění tržních rizik.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB: http://trading.koba.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688