ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  06.06.2023 14:50:48

Komise navrhuje nový akční plán pro trasy přes západní Středomoří a Atlantik - Migrační trasy

Komise dnes předkládá akční plán EU pro migrační trasy přes západní Středomoří a Atlantik.

Předsedkyně von der Leyenová ve svém dopise Evropské radě ze dne 20. března 2023 zopakovala, že Komise pokračuje ve spolupráci s členskými státy, které jsou nejvíce dotčeny, pokud jde o akční plány pro západní Středomoří a také pro Atlantik. Tento akční plán rovněž přímo navazuje na mimořádné zasedání Rady pro spravedlnost a vnitřní věci konané v listopadu 2022. Ministři se tehdy zavázali k provádění akčního plánu EU pro centrální Středomoří a následného akčního plánu EU pro západní Balkán a schválili vypracování podobných akčních plánů pro hlavní migrační trasy.

EU posiluje své partnerství s klíčovými zeměmi původu a tranzitu na trase, a to v plné koordinaci se svými členskými státy jakožto týmem Evropa (Team Europe). Opatření přijatá EU, členskými státy a mezinárodními partnery přispěla k významnému snížení počtu nelegálních vstupů. Migrační toky jsou však i nadále udržitelné. To vyžaduje trvalou ostražitost a konkrétní operativní reakce vycházející ze stávající účinné spolupráce.

Tento akční plán představuje 18 cílených operativních opatření rozdělených do dvou pilířů. Cílem je podpořit členské státy při lepším řízení migrace na této trase, předcházet nelegálním vycestováním a zachraňovat životy v úzké spolupráci s klíčovými partnerskými zeměmi.

První pilíř: Posílení spolupráce s partnerskými zeměmi

Klíčem k řešení problémů spojených s migrací a k boji proti převaděčství je posílená spolupráce s partnerskými zeměmi. Prostřednictvím přístupu zaměřeného na celou migrační trasu je kladen důraz na předcházení nelegální migraci prostřednictvím boje proti převaděčství a obchodování s lidmi a posílení správy hranic. Za tímto účelem EU zintenzivní svou činnost v následujících oblastech:

  • Vymezení krátkodobých operačních priorit a koordinačních opatření mezi EU a členskými státy k řešení migrace přijetím přístupu zaměřeného na celou migrační trasu v rámci přístupu „tým Evropa“.
  • Prevence nelegální migrace prostřednictvím boje proti převaděčství a obchodování s lidmi. Prováděním operačního partnerství pro boj proti převaděčství s Marokem, zahájením příslušného regionálního programu financovaného v rámci nástroje NDICI – Globální Evropa a celkovou konsolidací činností v oblasti boje proti převaděčství s partnerskými zeměmi v Africe na celé trase a zároveň podporou úsilí v boji proti obchodování s lidmi.
  • Správa hranic posílením kapacity Maroka, Mauritánie, Senegalu a Gambie při provádění cílených opatření k předcházení nelegálním vycestováním a podporou větší dvoustranné spolupráce mezi agenturou Frontex a Marokem, Mauritánií a Senegalem.
  • Navrácení, zpětné přebírání a opětovné začlenění prostřednictvím podpory operací v oblasti ochrany a dobrovolného návratu v zemích severní Afriky a Sahelu a posílení pokračujícího úsilí o zlepšení praktické spolupráce v oblasti zpětného přebírání a udržitelného opětovného začlenění navrácených osob v jejich zemích původu.
  • Ochrana a legální způsoby migrace podporou účinného provádění ochranných mechanismů v partnerských zemích za současného prosazování a podpory legálních způsobů ochrany v EU prostřednictvím přesídlení, přijímání osob z humanitárních důvodů a doplňkových možností přijímání.
  • Pracovní migrace a talentová partnerství. Prioritou je realizace talentového partnerství s Marokem. Komise v současné době rovněž posuzuje proveditelnost spuštění programů legální migrace a mobility s Nigérií a Senegalem.

Druhý pilíř: Posílení operativních opatření pro pátrání a záchranu, řízení o navrácení a plynulejší a rychlejší dobrovolnou solidaritu.

Pro fungování systému řízení migrace má zásadní význam posílení účinné správy hranic a navracení z EU do partnerských zemí. EU urychlí svou práci v těchto oblastech:

  • Agentura Frontex v úzké spolupráci s členskými státy provedla cílené posouzení situace v oblasti západního Středomoří a Atlantiku.
  • Posílená spolupráce v oblasti navrácení do partnerských zemí mezi členskými státy EU (poradenství v oblasti navrácení, podpora při vydávání identifikačních a cestovních dokladů, koordinace letů za účelem navrácení atd.), jakož i udržitelné opětovné začlenění navrácených osob, mimo jiné za podpory koordinátora EU pro navrácení a prostřednictvím sítě na vysoké úrovni pro navrácení.
  • Vytvoření vazby mezi opětovným začleněním dobrovolně navrácených osob a investicemi členských států a evropských podniků v zemích původu a tranzitu, zejména s ohledem na podporu tvorby pracovních míst a rozvoje dovedností.
  • Dosažení účinnějších a rychlejších reakcí v rámci dobrovolného mechanismu solidarity za podpory Komise a Agentury EU pro azyl. S pokračujícím prováděním mechanismu apelujeme rovněž na dárcovské státy, aby pružně mírnily tlak na přijímací systém v členských státech prvního vstupu.

Další kroky

Komise tento akční plán předkládá s ohledem na nadcházející zasedání Rady pro spravedlnost a vnitřní věci konající se ve dnech 8. a 9. června a na zasedání Evropské rady ve dnech 29. a 30. června.

EU a členské státy budou muset na dosažení cílů stanovených v tomto akčním plánu spolupracovat a zajistit jeho účinné provádění. Zásadní bude podávání zpráv a monitorování prostřednictvím stávajících mechanismů Komise a Rady. Tento akční plán doplňuje probíhající aktivity zaměřené na další klíčové migrační trasy do Evropy a může v tomto ohledu sloužit jako vzor pro vypracování dalších podobných plánů.

Souvislosti

V roce 2018 došlo k výraznému zvýšení počtu nelegálních vstupů do EU po trase přes západní Středomoří. Zatímco na trase přes západní Středomoří se počet nelegálních vstupů od roku 2019 snížil, na trase přes Atlantik na Kanárské ostrovy došlo k výraznému nárůstu, zejména v letech 2020 a 2021, po němž následoval výrazný pokles v roce 2022 (o 31 % oproti roku 2021) a prozatím i v roce 2023.

Pokud jde o dlouhodobě udržitelné řešení pro řízení migrace, Komise nadále pracuje na plnění závazků nového paktu o migraci a azylu. Souběžně s tím Komise navrhuje řadu operativních opatření k řešení současných výzev podél hlavních migračních tras do Evropy. Tento akční plán je třetím akčním plánem, který Komise předložila na podporu členských států v návaznosti na plán týkající se centrálního Středomoří a západního Balkánu v roce 2022.

EU bude i nadále podporovat udržitelná a strukturální řešení našich společných výzev v oblasti migrace, a to na základě komplexního přístupu, který se zaměří na celou migrační trasu a zahrne obnovená opatření týkající se vnějšího rozměru migrace.

Další informace

Akční plán pro trasy přes západní Středomoří a Atlantik
Akční plán EU pro západní Balkán

Akční plán pro centrální Středomoří

Nový pakt o migraci a azylu

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Evropská unie:

Pá   4:00  Third Meeting of the European Board for Digital Services ec.europa.eu (Evropská komise)
Čt 19:19  MEPs adopt plans to boost Europe’s Net-Zero technology production europarl.europa.eu (Evropský parlament)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688