Patria (Patria Finance)
Investice  |  29.05.2023 09:22:12

Co německá recese znamená pro Česko? - Rozbřesk

Německo v posledních týdnech není úplně zdrojem optimismu. HDP za první kvartál byl poměrně výrazně revidován směrem dolů z 0,1 % na -0,3 % (mezikvartálně). A současně s tím klíčový index německé podnikatelské nálady IFO (také dobrý “předskokan” české ekonomiky) skončil výrazně za očekáváním trhů - nálada se zhoršila jak v průmyslu, tak ve stavebnictví a maloobchodu.

To nejsou dobré zprávy pro Česko. Výrazná negativní revize německého HDP jednak zvyšuje napětí před detailním odhadem/revizí českého HDP za první kvartál (na programu toto úterý). My zatím s výraznějším negativním přepisem českého HDP (z + 0,1% qoq) nepočítáme - na rozdíl od Německa březnová čísla z průmyslu nepřekvapila nijak negativně a horší březnový maloobchod a výkon některých služeb (rekreace, pohostinství a hoteliérství) asi nepovedou k tak zásadnímu přepisu HDP.

Větší problém je budoucnost. Poslední čísla naznačují také slabý výkon německé ekonomiky ve druhém kvartále a pomalé oživení v druhé polovině roku. Kde je problém? Dá se říci, že dosavadní německá recese je “čistě spotřebitelská”. Reálný disponibilní příjem domácností kvůli inflaci a vyprchání vládních stimulů (například na nákup elektrovozů) v prvním kvartále poklesl zhruba o 1 % a protože míra úspor zůstala víceméně stabilní, domácnosti snižovaly reálnou spotřebu napříč kategoriemi (s výjimkou bydlení a zábavy).A situace by byla ještě horší, kdyby Němcům nepomohl silný zahraniční obchod a investice (podpořené krom jiného teplejším počasím). A zatímco spotřeba domácností se pravděpodobně v dohledné době stabilizuje, tak nad zahraničním obchodem i investicemi se při pohledu na podnikatelské nálady stahují mračna. Ať už se jedná o index německé podnikatelské nálady IFO nebo indexy nákupních manažerů v německém průmyslu, příběh je stejný - očekávání se rychle zhoršují.

Jsou za tím podle nás primárně tři důvody. Za prvé, oživení čínské ekonomiky zatím Němcům nepřineslo zdaleka tolik, co se čekalo. Oživení Číny je pomalejší a současně “jede” více na vlně služeb než na pro Německo důležitém průmyslu. Za druhé, Světová obchodní organizace snižuje své odhady pro dynamiku globálního obchodu, a to kromě jiného kvůli vysokým úrovním zásob (vzniklých v souvislosti s pandemií COVID 19). A globální normalizace úrovní zásob může tlumit nejen obchod, ale v některých německých odvětvích také investice. A za třetí, výhled německých průmyslníků se může zhoršovat i s rostoucími sázkami na příchod americké recese na konci tohoto roku. Pro Německo jsou Spojené státy klíčovým obchodním partnerem (zhruba 10 % exportů) a historicky Německo na rozdíl například od Francie nebo Itálie nebylo schopné americké recese “ustát”.

Nic z toho není dobrou zprávou ani pro Česko. I když HDP za první kvartál nebude revidováno výrazně směrem dolů, oživení v druhé polovině roku pravděpodobně bude i kvůli klopýtání velkého souseda jen velmi slabé…


*** TRHY ***

Koruna

České koruně se nelíbí kombinace vyšších sázek na další růst amerických sazeb, slabých německých čísel a silnějšího dolaru. I když se globální nálada na akciových trzích ke konci týdne spíše vylepšovala, koruna zůstává pod tlakem.

Eurodolar
Vyšší než očekávaná americká inflace za duben (Fedem preferovaný index PCE) překlopila pravděpodobnost zvýšení sazeb ze strany Fedu nad 50 %, což se samozřejmě dolaru líbí. Naopak zprávy o tom, že Republikáni a Demokraté již v podstatě dosáhli dohody nad zvýšení dluhového stropu v USA mají na trh je omezený dopad.
Začátek týdne bude pravděpodobně velmi vlažný, neb v USA i Velké Británii je státní svátek.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688