ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Makroekonomika  |  02.04.2024 08:36:51

Míra úspor v Česku opět vzrostla, co to znamená?

Česká míra úspor ke konci roku opět překvapivě vzrostla a dosáhla 19,4 %. To je z historického pohledu velmi vysoké číslo - dlouhodobě Češi před rokem 2019 spořili zhruba 12 % ze svých příjmů. Pak přišla pandemie COVID 19 a napříč vyspělým světem šla míra úspor prudce vzhůru - stát garantoval domácnostem příjmy, které však častokrát nebyly kryté prací a nebylo je také kde utrácet (velká část segmentu služeb byla mimo hru). Po odeznění pandemie COVID 19 začala míra úspor opět klesat, ale v Česku v souvislosti s energetickou krizí znovu překvapivě vzrostla. A to ve chvíli, kdy značná část domácností osekávala výdaje i na běžné útraty (například potraviny). V tu chvíli šla průměrná míra úspor opět vzhůru, a to o poznání více než v sousedním Maďarsku a zejména Polsku, kde domácnosti v průměru prakticky nic nespoří.

Jak je to možné a co to znamená? Za prvé, je třeba zdůraznit, že se jedná o průměrné míry úspor. A i když detailní čísla za příjmové skupiny nemáme k dispozici, zdá se, že nižší i střední třída se s inflační vlnou a prudkým propadem reálné mzdy v letech 2022 a 2023 srovnávala relativně těžko. Jednoduše řečeno neměla moc z čeho spořit a za nárůstem míry úspor stály tak zejména domácnosti s vyššími příjmy. Za druhé, zdá se, že “bohatší” české domácnosti jsou dlouhodobě “opatrnější” než sousedé v regionu - globální nejistota a pravděpodobně i vyšší vládní deficity tak vedly k výraznějšímu “opatrnostnímu” odkládání peněz stranou. Za třetí, vysoká míra úspor ukazuje také na vyšší účinnost české měnové politiky. Zejména při porovnání s Polskem byla měnová politika utaženější - sazby se sice příliš nelišily (vrchol na 7,0 % versus 6,75 %), z pohledu dlouhodobě nízko-inflačního Česka byly však takto vysoké sazby dlouho nezažitou zkušeností (naposledy v roce 1999).

Co čekat dál? Vysoká míra úspor je minimálně směrem k roku 2024 a 2025 dobrou zprávou - oživení spotřeby domácností nebude pomáhat jen rostoucí reálná mzda, ale také alespoň lehce klesající míra úspor. Otázkou je, jak výrazně může míra úspor klesat? Vyšší příjmové skupiny pravděpodobně budou spořit o něco méně díky nižší míře globální nejistoty i kvůli poklesu úrokových sazeb. Na druhou stranu výraznějšímu snížení míry úspor (do blízkosti dlouhodobého průměru v okolí 12 %) bude bránit vyšší úroveň rovnovážné reálné úrokové sazby. Navíc rostoucí reálné příjmy mohou zvyšovat míru úspor i střední třídy (která v úsporách zaostávala) a celková míra úspor tak může zůstat relativně vysoká.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

29.05.2023Co německá recese znamená pro Česko? ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
29.05.2023Co německá recese znamená pro Česko? - Rozbřesk Patria (Patria Finance)
26.03.2019Převrácená výnosová křivka v USA: Co to (ne)znamená? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688