Patria (Patria Finance)
Investice  |  22.05.2023 17:16:00

Čeká se toho od Tesly výrazně více, než od firem jako Microsoft či Alphabet?

Některé velké technologické firmy už nejsou typickými růstovými společnostmi. Jak jsem například ukazoval minulý týden, s určitými předpoklady se dá odvodit, že trhy u Googlu čekají asi 5,4% dlouhodobý růst volného toku hotovosti, u Microsoftu o něco méně. To jsou čísla, která nejsou zase tak vzdálena od odhadů dlouhodobého potenciálního růstu celé ekonomiky (nominálního). Co vychází u Tesly?

Když byl pan Martin Vaculík tázán, jaký elektromobil by si koupil, odpověděl v tom smyslu, že skoro všechny mají problémy s dojezdem v zimě a výjimkou může být pouze Tesla Model 3. „Zbytek toho auta je naprostá příšernost“, ale jeho dojezd je někde jinde. Tradiční automobilky mohou mít u svých vozů profil opačný – mnohem lepší kvalita, ale baterky, popř. software, naopak. Komu se dříve podaří doladit své slabé stránky ještě není tak úplně jasné. U Tesly se každopádně růstové příběhy pojí jak se samotnými elektromobily, tak s různými „nadstavbami“.

Elon Musk například před několika dny v rozhovoru na CNBC hovořil i o tom, že Tesla by mohla mít svůj „ChatGPT“ moment. Referoval tím na určitý zlom, který přineslo veřejné představení této technologie. Přesněji řečeno porovnání toho, co nyní dovede umělá inteligence z dílen Microsoftu na straně jedné a ta od Alphabetu na straně druhé. Podle pana Muska by takový zlom mohlo u Tesly přinést prozření u toho, jaký potenciál mají autonomní vozy jeho firmy. Tezí poukazujících na hodnotu řady možností a projektů, které Tesla má, je delší řada. Co si tedy myslí trhy?

Data z Valueinvesting ukazují, že průměrný náklad kapitálu WACC Tesly by se nyní mohl pohybovat kolem 9,5 %. Podle predikcí VI by firma ve fiskálním roce 24 na volném toku hotovosti FCF* měla vydělat asi 23 miliard dolarů. Její celková hodnota je přitom něco nad 551 miliard dolarů. Mě pak s těmito předpoklady vychází, že v současné kapitalizaci, respektive hodnotě celé firmy, je zabudován asi 5,4% dlouhodobý růst FCF:
6
Zdroj: JS, predikce a data valueinvesting

U Tesly je ale docela velké rozpětí i v krátkodobých odhadech její ziskovosti a FCF. Pokud by se například její FCF zvedlo příští rok na 20 miliard, vyžadovalo by ospravedlnění současné tržní hodnoty firmy už 6% dlouhodobý růst FCF. FCF 2024 na 17 miliardách pak asi 6,5%. U předpokladu 23 miliard by pak trhy čekaly od této firmy na straně růstu v podstatě to samé, co u Alphabetu**.

Čekal jsem, že to bude o něco více (že v kapitalizaci Tesly je zabudován o něco vyšší růst, ale i zde platí to, co píšu v druhé poznámce pod čarou). Docela zajímavé by pak mohlo být srovnání s některými tradičními automobilkami. Ono výsledné číslo by také samozřejmě šlo rozebrat na více scénářů na straně samotných elektromobilů (větší/menší konkurence a tlak na marže) a na straně projektů typu autonomie a AI.


* Jde zjednodušeně řečeno o tok hotovosti, který firma generuje těm, kteří jí poskytují kapitál. Pro účely valuací (kompatibility s WACC) se počítá jako zdaněné zisky na úrovni EBITDA mínus investice do dlouhodobých aktiv a pracovního kapitálu.

** S tím, že ale růst 2023/2024 by u Tesly byl znatelně vyšší.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 17:29  Naučili se už Češi investovat – seriál ČSNF - 1. díl Lukáš Hrma (ČSNF SICAV, a.s.)
Út 16:48  Akciové trhy: Pražská burza v dubnu rostla, většina ostatních oslabila - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 16:45  Ethereum pod úrovní 3000 USD X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688