Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Nové technologie  |  09.05.2023 15:57:20

Hays: využití generativní umělé inteligence může zvýšit produktivitu

Dopad ChatGPT a dalších generativních technologií umělé inteligence na pracovní trhy se stal žhavým tématem po celém světě. Personálně poradenská společnost Hays v nich ale vidí příležitost, jak tyto technologie využít ke zvýšení produktivity na pracovišti.

Stále více lidí očekává, že umělá inteligence v budoucnu změní způsob práce. V nedávném průzkumu na LinkedIn, který provedla společnost Hays a kterého se zúčastnilo více než 38 tisíc lidí z celého světa, 77 % respondentů věří, že umělá inteligence v budoucnu změní způsob naší práce. 69 % dotázaných uvedlo, že očekává, že na určitých pracovních pozicích AI nahradí lidskou práci.

Více než 40 % respondentů také uvedlo, že ChatGPT při své práci již využilo, což ukazuje na jeho rostoucí popularitu. Pokud jde o české zástupce v průzkumu, pravidelně nebo občas používá při práci ChatGPT 51 % respondentů, 36 procent jej ještě nevyužilo a 13 procent respondentů tento nástroj prozatím nezaujal.

I když je stále jasnější, že generativní AI může efektivně plnit úkoly, které se opakují nebo mohou fungovat na bázi určité šablony, má několik omezení, zejména pokud jde o dovednosti, kterými disponují lidé. Zaměstnavatelé by o generativní umělé inteligenci neměli přemýšlet jako o náhradě lidské práce, ale spíše zvážit, jak tyto technologie začlenit, aby uvolnily ruce zaměstnancům, kteří mají komplexnější dovednosti, které umělá inteligence nedokáže replikovat a které jsou na pracovním trhu těžko dostupné.

Nedávný mzdový průzkum Hays ukázal, že z více než 500 oslovených zaměstnavatelů na českém pracovním trhu se 63 % z nich potýká s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. Nejobtížněji se obsazují pozice v oborech jako je strojírenství a technologie, vzhledem k tomu, jak rychle se vyvíjí technologické nástroje a dovednosti, které zaměstnavatelé potřebují.

Steve Weston, ředitel pro informační technologie společnosti Hays, řekl: "Generativní umělá inteligence zcela jistě mění způsob naší práce a je pravděpodobné, že se s ní ve svém oboru nebo na své pozici již setkalo mnoho kvalifikovaných pracovníků. Jsme však přesvědčeni, že při správném použití a s přihlédnutím k jejich omezením, může zvýšit produktivitu. Lidé si tak snáze budou moci zajistit budoucnost své kariéry tím, že se zaměří na rozvoj důležitých dovedností, které AI nahradit nedokáže, z čehož budou těžit i firmy, které se potýkají s trvalým nedostatkem talentů."

Jak tedy generativní umělou inteligenci využít v každodenní práci?

1. Zamyslete se nad tím, k čemu ji potřebujete: které úkoly v rámci vaší pozice může zautomatizovat. Před vydáním verze GPT-4 bylo největší přidanou hodnotou této umělé inteligence generování textů. Její potenciál se ale rychle rozšiřuje, dle vašeho zadání již umí vytvářet i obrázky nebo pracovat s čísly, co ji tedy začlenit do vytváření prezentací nebo vytváření tabulek a vzorců?

2. Formulujte správně své dotazy: abyste mohli ChatGPT využívat, nepotřebujete žádné odborné znalosti, vše je velmi intuitivní. Abyste ale získali výstup, jaký potřebujete, jasně svůj požadavek definujte, můžete uvést například i jakému publiku bude dotaz interpretován. Můžete požádat například i o návrh případných otázek z publika, pokud pracujete na prezentaci, či si rovnou nechat navrhnout i jejich odpověď. Možností je skutečně nepřeberně.

3. Ověřujte výstupy: informace, který vám umělá inteligence poskytne, je vždy potřeba několikrát ověřit a výsledek zkontrolovat. Na jednotlivé formulace, které vám AI poskytne, se můžete dále doptat a získat podrobnější představu. Finální podobu textu pak přizpůsobte komunikačnímu stylu běžnému pro vaši společnost.

4. Sledujte trendy: generativní umělá inteligence se neustále a velmi rychle vyvíjí. To, co umí dnes, bude s největší pravděpodobností za půl roku už trochu zastaralé. Zajímejte se proto o novinky, aby vám i nadále mohla být ve vaší práci co nejvíce užitečná.


Hays plc („Skupina”) je přední světová společnost v získávání specialistů a poskytování náborových řešení, jako je RPO či MSP . Skupina je expertem v náboru kvalifikovaných, profesionálních a odborných lidí po celém světě , je leaderem na trhu ve Velké Británii, Německu a Austrálii a jedním z leaderů na trhu v kontinentální Evropě, Latinské Americe a Asii. Skupina působí v soukromém i veřejném sektoru, zabývá se vyhledáváním kandidátů na stálý i dočasný pracovní poměr včetně contractingu. K 30. červnu 2022 má Skupina 13,000 zaměstnanců pracujících ve 253 kancelářích ve 32 zemích světa. Finanční rok končící k 30. červnu 2022 vykazuje tyto výsledky:



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688