Patria (Patria Finance)
Investice  |  02.05.2023 11:54:53

Summers o dalším vývoji sazeb a First Republic

Lawrence H. Summers hovořil na Bloombergu mimo jiné o bance First Republic, která je i nadále pod tlakem a budí pozornost médií a investorů. Nejdříve se ale ekonom věnoval inflaci a monetární politice. K tomu v této souvislosti poukázal na takzvaný index nákladu na zaměstnance. Ten je totiž podle něj dobrým vodítkem, jelikož odráží veškeré odměny, ne pouze mzdy. A také reflektuje změny ve složení pracovní síly. Co tento index ECI indikuje?
Vývoj indexu popisuje následující graf. Summers k němu uvedl, že podle něj je právě situace na americkém trhu práce klíčová ve vztahu k dalšímu vývoji inflace. Bloomberg ke grafu uvádí, že odměny rostou rychlým tempem. I Summers hovoří o silných číslech, která nejeví známky obratu směrem dolů:
1
Zdroj: Bloomberg, Youtube
Summers tak vidí vývoj ECI jako další důkaz toho, že výrazný pokles inflace nenastane bez toho, aby nepřišlo znatelné ochlazení v americkém hospodářství. To neznamená, že by americká centrální banka měla takové ochlazení záměrně vyvolávat. Na druhou stranu je podle ekonoma zřejmé, že v tomto měsíci by sazby měly opět růst.
Červen je podle Summerse na straně dalšího vývoje sazeb otevřený kvůli tenzím v bankovním sektoru. Tedy kvůli tomu, že tato situace může sama o sobě fungovat jako brzda celé ekonomiky. Fed by tak měl nyní zvýšit sazby a dát jasně najevo, že bude pečlivě monitorovat situaci a dál jednat v souladu se svým cílem, kterým je snížení inflace ke 2 %.
Ohledně First Republic Summers uvedl, že on sám je nemile překvapen tím, jak dlouho se její problémy táhnou. Jak vláda, tak velké banky mají podle něj zájem na tom, aby se tyto problémy co nejdříve vyřešily, velké banky proto, že s First Republic mají finanční vazby a také jim hodně záleží na stabilitě celého finančního systému.
Summers v rozhovoru hovořil i o tom, že pro životní standard Američanů jsou významné dovozy levného zboží ze zahraničí. Konkurence ze strany tohoto zboží je pak důležitá i pro udržení efektivity domácích výrobců. K tomu ekonom uvedl příklad s cly na dovozy oceli. Ty sice mohou pomáhat domácím ocelárnám, ale prostřednictvím vyšších cen zboží závislém na cenách oceli poškozují desítky milionů spotřebitelů.
Na otázku týkající se japonské monetární politiky pak ekonom odpověděl, že fixování měnových kurzů či sazeb je vždy „hotelem, do kterého je jednodušší se přihlásit, než z něj odejít.“ Japonská centrální banka totiž sleduje politiku cílení výše krátkodobých i dlouhodobých výnosů. Nyní se spekuluje o změně její politiky a uvolnění těchto cílů. Summers přitom míní, že jde o politiku, která již může ztrácet svou relevanci.
Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688