Patria (Patria Finance)
Úrokové sazby  |  24.04.2023 11:01:29

Sazby jsou v podstatě na vrcholu, recese přijde ve druhé polovině roku, domnívá se ekonomka

Spotřebiteli se dostalo vysoké vládní pomoci, prudce tudíž vzrostly jeho úspory a současné vyšší sazby se tedy na jeho chování neprojevují tak, jak se zpočátku očekávalo. Pokud se efekt sazeb ale nyní spojí s celkovým utahováním podmínek na úvěrových trzích, na spotřebě se to projeví. Pro Bloomberg to uvedla Michelle Girard z NatWest Markets, podle které je ochlazování podmínek na úvěrových trzích patrné z některých indikátorů. Jak vidí další vývoj v ekonomice a na trzích?

Girard hovoří o recesi v americkém hospodářství ve druhé polovině letošního roku, spolu s tím by měl ochlazovat trh práce. Příčinou jsou mimo jiné utaženější finanční podmínky a znatelná je i vyšší opatrnost v korporátním sektoru. Ekonomický útlum se nyní podle ekonomky může projevovat jen v užší části amerického hospodářství, „tak to ale často začíná.“



Girard podle svých slov sleduje řadu vedoucích indikátorů a ty jí také ukazují, že ekonomika bude v další části roku zpomalovat. Bude to stačit na pokles inflace? Na tuto otázku ekonomka odpověděla, že doposud byla „skutečně skeptická ohledně poklesu inflace ke 2 %“. S rostoucí důvěrou v to, že přichází hospodářské ochlazení, ale i ona tíhne k názoru, že inflace začne znatelně klesat. Konkrétně predikuje, že na úroveň 2 % se dostane v roce 2024.

webinář

Dříve se ekonomka domnívala, že na snížení inflace bude třeba dalšího výraznějšího růstu sazeb. Nyní tíhne k názoru, že Fed se zvyšováním „v podstatě skončil“. Sazby mohou ještě vzrůst v květnu, ale „vrcholu bylo v principu dosaženo“. Následující graf ukazuje, jak se postupně měnilo očekávání trhu ohledně výše sazeb na jejich vrcholu:
4
Zdroj: Twitter

Očekávání se začala prudce zvedat na počátku února, na svém vrcholu dosahovala více než 5,6 %. Pak nastal prudký pokles s tím, jak se objevovaly tenze v bankovním sektoru, nyní trhy čekají vrchol sazeb kolem 5 %. Girard se přitom domnívá, že příští rok bude Fed sazby snižovat, ovšem až ve druhé polovině roku. Popsaný vývoj sazeb by podle ekonomky neumožnil výraznější pokles výnosů dluhopisů. Na závěr rozhovoru Girard připomněla, že data přicházející z ekonomiky vypráví řadu příběhů a nikdo si nemůže být jistý dalším vývojem. Platí to i o centrální bance.

Zdroj: Bloomberg



Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Úrokové sazby:

Út 10:33  Makro: Holub pro postupné snižování sazeb ČNB Research (J&T BANKA)
Út   8:14  T. Holub preferuje snížení sazeb o 50bps ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út   8:12  MNB srazí sazby o dalších 50 bazických bodů ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
15.04.2024  Fed letos úrokové sazby zřejmě nesníží - týdenní zpráva z finančního trhu Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688