Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  21.04.2023 11:30:49

Umělá inteligence si razí cestu světem digitálních aktiv

Ilustrační obrázek | zdroj CoinBank.cz

Ještě nedávno se zdálo, že kryptografie bude určovat nové trendy v technologickém pokroku. Nyní se však na trhu objevil nový hráč a nejedná se o nějakou muší váhu, nýbrž přímo o zástupce toho nejtěžšího ražení. Řeč je o umělé inteligenci (Artificial Inteligence – AI).

Posun v oblasti kryptografie

V odvětví digitálních aktiv došlo v poslední době k dramatickému posunu. Do této třídy aktiv začala mnohem více promlouvat umělá inteligence. Využitím AI může dojít k významné transformaci celého odvětví kryptografie. AI s sebou přináší nové výzvy a inovace pro ty, kdo spatřují v těchto oblastech budoucnost.

Jedním z takových projektů je projekt The Graph. Jedná se o softwarový projekt, který si dal za cíl integraci AI do světa kryptoaktiv. Své začátky datuje do roku 2018 a AI využívá primárně k vyhledávání dat v blockchainu. Díky své efektivitě ve vyhledávání informací se mezi uživateli uchytil i AI kryptografický token tohoto projektu, GRT. Díky spojení The Graph s AI se token GRT dostal rychle do pozornosti investorů.

Využití algoritmů AI zefektivňuje proces vyhledávání a indexování blockchainových dat. Tento unikátní přístup nejen že šetří čas, ale zároveň snižuje náklady na tradiční formu vyhledávání. Vzhledem k tomu, že technologie založené na blockchainech čím dál více prostupují do světa tradičních financí (TradFi), úměrně s tím se zvyšuje poptávka po efektivním vyhledávání v těchto systémech. A i to je důvod, proč se projekt The Graph a jemu podobné stávají oblíbeným nástrojem uživatelů.

Umělá inteligence a blockchainové hry

Další oblastí kryptografie, ve které se daří AI, jsou blockchainové hry. Tohoto prostoru využívá například vývojářská platforma Immutable. Tato platforma využívá umělou inteligenci k automatizaci tvorby vizuálních obrazů ve hrách. Technologie Immutable řízená AI dokáže například generovat jedinečné, procedurálně vytvořené vizuály herních prostředků, jako jsou postavy, zbraně a krajiny. To umožňuje vývojářům šetřit čas a zdroje, což v konečném důsledku vede k poutavějším a rozmanitějším herním zážitkům pro hráče.

Jedná se tak o další z řady inovací, která propojuje AI s digitálními aktivy. Oblast kryptografie je v integraci AI do svých systémů relativně pružná, což přitahuje pozornost investorů a zdůrazňuje potenciál takového partnerství.

Metaverzum

Ani tato oblast decentralizovaného virtuálního světa nezůstala bez zásahu umělé inteligence. Virtuální sféra, ve které mohou uživatelé komunikovat a provádět transakce, přitahuje zájem nejedné společnosti. Zdaleka se tak nejedná jen o společnost Meta, dříve známou jako Facebook. Přínos AI přiměl osm společností, aby se spojily do jediného subjektu, tzv. Futureverza a společnými silami tuto nově se rodící oblast zkoumaly. Již nyní je však téměř jisté, že AI bude stěžejním hráčem v metaverzu, který bude určovat budoucí vývoj a možnosti celé sféry.

Možnosti, jak využít AI ve světě metaverza bude nespočet. AI může např. pohánět virtuální asistenty, usnadňovat dynamické ekonomiky v rámci sféry a dokonce pomáhat vytvářet realistické simulace událostí v reálném světě. S rostoucím zájmem o tento druh virtuálního světa poroste i zájem o schopnosti AI, které budou čím dál více využívány ke zkvalitnění uživatelského rozhraní a zefektivnění procesů celé sféry.

Budoucnost blockchainu a umělé inteligence

Někteří odborníci se domnívají, že kombinace blockchainu a umělé inteligence by mohla vést k nové generaci decentralizovaných aplikací (dApps) a chytrých smluv. Tyto inovace by mohly pomoci vyřešit některé z největších problémů blockchainového odvětví, včetně škálovatelnosti, bezpečnosti a důvěryhodnosti.

Integrace AI do kryptografie se setkala jak s nadšením, tak se skepsí. Na jedné straně má potenciál způsobit revoluci v různých odvětvích, na straně druhé však zaznívají hlasy, které paradoxně varují před dopady právě na soukromí, bezpečnost a kontrolu. Schopnost AI zpracovávat a analyzovat obrovské množností dat během chvilky je nepopíratelná. Díky tomu může být AI dobrým pomocníkem při odhalování podvodů. Stejná schopnost však může vyvolat obavy o ochranu soukromí, protože algoritmy AI potenciálně přistupují k citlivým informacím o uživatelích a analyzují je.

Pro dlouhodobý úspěch odvětví bude klíčové vyvážit přínosy a rizika plynoucí z přijetí umělé inteligence.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

22.04. 18:24  IA (R2)
21.04. 11:47  jen past na hejly (pavelz)

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
24.04.2024  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
24.04.2024  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688