Václav Horák (AliaWeb)
Údaje o firmách  |  01.07.2003 10:16:36

Zajímavý pohled na akcie ČEZ


Téma: Kurz akcie ČEZ

30.6.2003 23:00  čezovejfanatik     

Odpovědět

Prodej české akcie potřebuje "teleshoping" !!!

Pokusím se popsat jak se dívám na akcii ČEZ a její další vývoj. Třeba to někomu z vás pomůže v tom jak na akcie ČEZ:

ČEZ může být super kvalitní akcie ale bez zájmu zahraničních investorů je odsouzena k naprostému plácání. Důvod je jednoduchý likvidita domácích investorů prostě na tento trh včetně čez nestačí a zvláště pak za situace kdy se většina domácích institucionálních investorů od akcií úplně odvrací (stačí se dívat na portfolia českých penzijních a podílových fondů), vzniká čím dál větší problém!

Jsem přesvědčen, že pokud na trh nepřijdou zahraniční kupci nemá akcie ČEZ téměř žádnou šanci na růst. Jedinou šancí by byl jasně a zřetelně odpovědnými lidmi sdělený dlouhodobý dividendový plán a toho se zatím asi nedočkáme .

V čem tedy spočívá růstový potenciál ČEZ?

Moje představa vychází ze splnění dvou podmínek. Jde vlastně o obecnou definici, která platí zvlášť pro náš málo nelikvidní trh. Podmínkou č.1 je výrazné fundamentální podhodnocení. Podmínkou č.2 při splnění podmínky č.1 je zvýšení zájmu o tuto akcii ze zahraničí !

Nepochybuji ani v nejmenším, že ČEZ je široko daleko nejvýrazněji podhodnocená akcie (možná až na ČRa ale tam jde o trochu něco jiného), tedy podmínka č.1 je troufám si říci vrchovatě naplněna. 

Splnění podmínky č.2 je v procesu a je otázkou jak dlouho to bude trvat. Zvláště za situace kdy vlastně nikdo neví co bude. Bude se prodávat 16% čez, bude se privatizovat majorita? Bohužel zatím nezbývá než konstatovat, že zahraniční investoři akcie čez na naší burze moc nekupují ba naopak za poslední dva roky zde bylo rozprodáno téměř 10% akcií čez za ceny pod 100 (většinou do českých rukou)! Akcie ČEZ mají navíc proti některým českým a dalším východoevropským akciím velkou nevýhodu, protože nejsou přímo kotované v Londýně stejně jako KB , ČT atd.,  prostě a jednoduše jsou zatím mimo  hlavní pozornost !

Závěr: Při splnění podmínky výrazného fundamentálního podhodnocení je úspěch investice do akcií ČEZ závislý pouze a jen na zviditelnění těchto akcií mezi zahraničními investory! Toť vše, tak jednoduché to podle mě je ! Úspěch investice do akcie ČEZ je nyní postaven pouze na tom zda se do nákupů této akcie zapojí i zahraniční kupci!

Co vždy předchází zájmu zahraničních kupců?

Jestli si někdo myslí, že se nějaký portfolio manager zahraničních fondů zaměřených na východní Evropu nebo na Emerging markets obecně jen tak sám od sebe najde čez a navalí do něj peníze tak je mimo. Lavině peněz musí předcházet tvrdý prodejní "teleshoping" v podání makléřských nebo investičních domů jako Schroder Salomon, Merrill Lynch atd. nebo v našich podmínkách Wood & Company (jedna z mála našich brokerských firem se zahraničními klienty) , kteří na titul upozorní a stanoví cílové ceny popř. naznačí růstový potenciál! Tyto firmy fungují jako prodejci !!!  U akcie ČEZ jsme právě na stratu. Společnosti SSSB a Merrill Lynch zatím drží své rok staré cílové ceny na akcie ČEZ na úrovni 100 resp. 110 a mlčí, přestože se naplnila téměř všechna optimistická očekávání. Počátek "teleshopingové kampaně" ale již začal. V květnu pořádala společnost Merrill Lynch pro své klienty "prodejní show" zajímavých investičních přiležitostí a dle mých info ČEZ byl představen jako jediná česká akcie, celé akce se za ČEZ osobně účastnil finanční ředitel Svojitka. Tento pátek dle mých informací proběhlo něco podobného tentokrát po drátech a organizované společností Wood a za čez se účastnili Svojitka a Vobořil.

Závěr: Prodejní show na akcie ČEZ se rozjela, nákupy jistě přijdou je v tom ale malý háček ! Akcie ČEZ na BCPP májí a zatím asi budou mít smůlu, vše se totiž soustřeďuje na slibovaný prodej 16,6% akcií na podzim letošního roku ! Přece jenom indikovaný prodej za 10 - 15 mld. za 100 mil. ks akcií je slušný objem a nikomu z větších zahraničních hráčů se nevyplatí honit na BCCP 1 mil. ks sem a tam ( porovnání: to co umístil KPN v akciích ČT na trh bylo o dost menší)

Klíčem zůstává, zda vůbec bude stát tento nesmyslný prodej uskutečňovat a pokud ano za jakou cenu bude ochoten tyto akcie prodat ! Dokud se toto nevyjasní akcie ČEZ budou na BCPP bohužel více klesat než růst ...

 


AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info kliknite na malé obrázky.

Tematické zprávy: Přichází zlatý čas dividend na valných hromadách.. 

ČEZ oficiálně ke svým podílům na REAS

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688