Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Osobní finance  |  06.04.2023 13:23:59

Více parfémů, méně knih. Twisto ukázalo, za jaké zboží loni Češi odkládali platby

Češi čím dál častěji využívají k placení svých nákupů tzv. služby Buy Now Pay Later (BNPL). Pod nimi se skrývají metody, jako je odložená platba po vyzkoušení nebo nákup na třetiny bez navýšení. Jak se loni změnilo jejich využívání v různých kategoriích zboží, ukazují nová data Twista, které BNPL do Česka přivedlo už v roce 2013. Největší meziroční nárůst v počtu transakcí pozoruje v segmentu parfémů (+77 %), módy (+75 %) a služeb (+38 %). Pokles oproti roku 2021 naopak zaznamenaly knihy (−26 %), potraviny (−17 %) nebo erotika (−13 %). Průměrná hodnota objednávek vzhledem ke zdražování vzrostla prakticky ve všech kategoriích.

„Twisto je v Česku dostupné až pro 14 tisíc e-shopů napříč nejrůznějšími segmenty. U nich sledujeme meziroční změny v počtech transakcí, jejich celkové hodnotě a také průměrné hodnotě jedné objednávky. Tato čísla ovlivňuje hned několik faktorů – nákupní chování zákazníků, které si během pandemie a po ní prošlo výraznými změnami, změny cen zboží vlivem inflace, nebo naopak lepší dostupnosti, a také zájem e-shopů o nabízení plateb BNPL svým zákazníkům,“ vysvětluje sledované statistiky Jan Hanzlík, country manager Twisto pro Českou republiku.

Móda dominuje online shoppingu, roste prodej parfémů

Největší nárůst loni zaznamenaly e-shopy s parfémy. Počet transakcí přes Twisto v této kategorii vzrostl o 77 % a celková hodnota transakcí vystřelila o 91 %. Druhým největším skokanem je móda, která tradičně v oblasti BNPL tvoří největší podíl a také v Twistu stojí téměř za polovinou všech nákupů. Počet plateb za módu poskočil o 75 % a celková hodnota transakcí se zvýšila o 80 %.

Lidé také častěji využívají BNPL k nákupu v segmentu služeb, který zahrnuje například vstupenky na kulturní akce. V rámci služeb se počet transakcí zvýšil o 38 %, průměrná hodnota objednávky se však vyšplhala o 50 %. Celková hodnota transakcí tak poskočila o neuvěřitelných 106 %.

„Vzhledem k výraznému úspěchu platby za vstupenky v zahraničí jsme o zavedení Nákupu na třetiny uvažovali již delší dobu. Rozhodli jsme se pro řešení společnosti Twisto, jelikož je na trhu z poskytovatelů odložených plateb nejdéle a Nákup na třetiny uvedla v Česku jako první. Od počátku spuštění vidíme, že si zákazníci i z oblasti kultury a entertainmentu tuto platbu oblíbili ve všech segmentech,“ říká Lukáš Jandač, COO GoOut.

Některé segmenty však v roce 2022 po boomu během pandemie naopak zpomalily. Nejvýrazněji segment knih, kde počet transakcí klesl o 26 % a celková hodnota o 29 %. Pohoršil si také segment potravin (pokles v počtu transakcí o 17 %), kancelářských potřeb (−15 %) a erotika (−13 %). Napříč prakticky všemi segmenty pak rostla průměrná hodnota objednávky. „To může poukazovat na plošné zdražování vlivem inflace. Hodnoty mírně klesly pouze u elektroniky a knih, což jsou naopak segmenty, které se s vysokými cenami potýkaly během pandemie kvůli narušení dodavatelských řetězců, a teprve nedávno se ceny začaly vracet dolů,“ vysvětluje Hanzlík.

BNPL se šíří do méně tradičních segmentů

Zajímavá čísla Twisto objevilo u e-shopů, které nespadají ani do jedné z hlavních sledovaných kategorií. Tento „zbytkový“ segment totiž loni zaznamenal o 355 % více transakcí a 410% růst v celkové hodnotě transakcí. To vypovídá o tom, že služby BNPL pronikají na e-shopy v čím dál různorodějších segmentech.

„BNPL dává smysl všude tam, kde lidé nakupují něco s určitou nejistotou, nebo se jedná o vyšší částky. Odložená platba po vyzkoušení lidem umožňuje, aby nekupovali zajíce v pytli, nákup na třetiny jim rozloží vyšší částku do tří plateb bez navýšení, takže se rozpočet obejde bez velkého zásahu. A je už jedno, jestli nakupují oblečení, nebo nové křeslo do obýváku. Těší nás, že se BNPL rozšiřuje do více segmentů. Obchodníci i zákazníci vidí, že jim tyto moderní metody opravdu dovolují nakupovat praktičtěji a bezpečněji,“ dodává Hanzlík.

Kategorie

Průměrná hodnota objednávky

Celková hodnota transakcí

Počet transakcí

 Auto-moto

 30 %

 70 %

 31 %

 Chovatelské potřeby

 13 %

 6 %

 −6 %

 Děti

 2 %

 −8 %

 −9 %

 Domov a design

 5 %

 7 %

 2 %

 Drogerie

 4 %

 19 %

 15 %

 Elektro

 −5 %

 −14 %

 −10 %

 Erotika

 5 %

 −9 %

 −13 %

 Kancelář

 19 %

 0 %

 −15 %

 Knihy

 −3 %

 −29 %

 −26 %

 Móda

 3 %

 80 %

 75 %

 Obchodní dům

 −4 %

 12 %

 17 %

 Parfémy

 8 %

 91 %

 77 %

 Potraviny

 9 %

 −10 %

 −17 %

 Slevový portál

 20 %

 35 %

 13 %

 Služby

 50 %

 106 %

 38 %

 Sport

 0 %

 12 %

 12 %

 Zájmy

 5 %

 4 %

 −1 %

Procentuální změny v kategoriích zboží zaplaceného skrze Twisto v České republice v roce 2022
Zdroj: Twisto


Twisto představuje chytré řešení pro platby a nakupování a už v roce 2013 jako první v ČR zavedlo odložené platby, známé také pod zkratkou BNPL (buy now pay later, nakupuj teď, plať později). Díky funkci Twisto Pay lze na jedno kliknutí, bez registrace a zdarma platit internetové nákupy, na jejichž úhradu mají zákazníci 30 dní. Registrovaní uživatelé pak mají možnost využít k placení Twisto kartu (vydanou Mastercard) – virtuální nebo fyzickou, zaplatit mobilem díky Apple Pay nebo Google Pay, vyrovnat faktury jejich vyfocením nebo snadno rozdělit společný účet mezi kamarády s funkcí Twisto Split. Splatnost nákupů s Twisto účtem je 45 dní. Twisto také umožňuje nákup na splátky s okamžitým schválením a Nákup na třetiny bez navýšení. V roce 2018 firma úspěšně vstoupila na polský trh. V roce 2021 Twisto koupil australský fintechový lídr Zip, český fintech se tak stal centrální součástí jeho evropské strategie.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Osobní finance:

Pá 11:11  Analýza: Hypoteční trh v březnu 2024 Redakce (Bydlet.cz)
Pá   6:00  Na co si dát pozor při pojištění motorky? (INSIA) OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688