ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  31.03.2023 12:00:00

NextGenerationEU - Z Nástroje pro oživení a odolnost již bylo vyplaceno 150 miliard eur

Po dnešní platbě ve výši 6 miliard pro Španělsko činí celková suma, kterou Komise členským státům v rámci Nástroje pro oživení a odolnost vyplatila, více než 150 miliard eur.

Jedná se o důležitý milník v implementaci tohoto nástroje. Ten je jádrem plánu na podporu oživení Evropy NextGenerationEU, na který bylo vyčleněno 800 miliard eur. Již více než dva roky stimuluje Nástroj pro oživení a odolnost ve všech členských státech EU transformační reformy a investice, urychluje směřování k zelené a digitální transformaci a zvyšuje celkovou odolnost Unie.

Implementace Nástroje pro oživení a odolnost pokračuje plným tempem a Komise dnes v této souvislosti spustila online interaktivní mapu, na níž lze vyhledávat projekty podporované z Nástroje pro oživení a odolnost a realizované členskými státy. Mapa přispěje k dalšímu zvýšení transparentnosti fungování nástroje a jeho hmatatelného dopadu na občany, podniky a občanskou společnost v EU.

Komplexní mapování projektů

Mapa se pravidelně aktualizuje, jakmile jsou k dispozici nové informace. Umožňuje tak „virtuální prohlídku“ provádění národních plánů členských států na podporu oživení a odolnosti.

Poskytuje přehled vybraných reforem a investic podporovaných z Nástroje pro oživení a odolnost:

  • Vyznačuje jejich zeměpisnou polohu v členských státech a poskytuje informace o jejich aktuálním stavu, tj. stručný popis pokroku při jejich provádění a dalších souvisejících krocích.
  • Usnadňuje rovněž přístup k podrobnějším informacím o projektech na internetových stránkách Nástroje pro oživení a odolnost věnovaných jednotlivým zemím a dalším online zdrojům, jako jsou internetové stránky národních plánů pro oživení a odolnost a případně internetové stránky o konkrétních projektech.

V rámci Nástroje pro oživení a odolnost dostávají členské státy finanční prostředky po úspěšném dokončení předem dohodnutých milníků a cílů tj. jednotlivých fází reforem a investic. To, že se konkrétní reforma nebo investice na mapě objevuje však nutně neznamená, že členský stát již finanční prostředky z Nástroje pro oživení a odolnost související s tímto projektem obdržel. Může se například jednat o situaci, kdy členský stát již zahájil realizaci projektu na základě vnitrostátního financování. Mapa rovněž nevypovídá o tom, jak bude Komise v budoucnu hodnotit, zda projekt plní stanovené milníky a cíle.

V tuto chvíli je na mapě zařazeno více než 350 projektů

Na mapě najdete údaje o více než 100 reformách, které členské státy provedly nebo provádějí v rámci svých plánů pro oživení a odolnost – např. o zavedení nové daně z plastových obalů na jedno použití ve Španělsku, zjednodušení postupů udělování licencí k instalaci technologií k využití obnovitelných zdrojů energie v Řecku nebo protikorupční reformě v Chorvatsku. Dále mapa obsahuje informace o více než 250 investičních projektech – např. o zahájení zadávacího řízení na dopravní systém v Rize (Lotyšsko), zavedení paušální sezónní jízdenky na podporu udržitelné veřejné dopravy v Rakousku nebo dokončení prací na obnově městských čtvrtí ve Slovinsku.

Projekty uvedené na mapě byly vybrány na základě toho, že již dosáhly určitého stupně realizace. Mapa doplňuje informace zveřejněné členskými státy, které jsou odpovědné za realizaci a monitorování svých národních plánů na podporu oživení a odolnosti, a do určité míry z nich vychází. Implementace Nástroje pro oživení a odolnost stále probíhá, což znamená, že některé projekty, které obdrží finanční prostředky z Nástroje pro oživení a odolnost, dosud nebyly na mapu zařazeny. Cílem mapy proto není poskytovat vyčerpávající přehled.

Další postup

Mapu bude Komise pravidelně aktualizovat na základě dalších údajů o provádění národních plánů pro oživení a odolnost a o pokroku projektů souvisejících s reformami a investicemi ze strany členských států (zejména na základě informací předložených v souvislosti s žádostmi o platby).

Mapa bude rovněž obsahovat informace o 100 největších konečných příjemcích finančních prostředků z Nástroje pro oživení a odolnost každého národního plánu, jakmile bude údaj později v tomto roce k dispozici.

Souvislosti

Provádění Nástroje pro oživení a odolnost a efektivní plnění jeho cílů vyžaduje vysokou úroveň transparentnosti, pokud jde o jeho hladké fungování a konkrétní využívání přidělených finančních prostředků členskými státy.

V zájmu zajištění transparentnosti Komise pravidelně zveřejňuje informace na internetových stránkách věnovaných nástroji a vytvořila srovnávací přehled oživení a odolnosti, který obsahuje pravidelně aktualizované informace o vyplácení prostředků a pokroku dosaženém členskými státy.

Transparentnost dále zvýšilo nařízení o Nástroji pro oživení a odolnost (REPowerEU). Od členských států žádá, aby zřídily veřejný portál obsahující jasně prezentované údaje o 100 konečných příjemcích, kteří z nástroje dostávají nejvyšší objem finančních prostředků. Členské státy budou muset svůj vlastní portál aktualizovat nejméně dvakrát ročně.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Evropská unie:

Pá   4:00  Third Meeting of the European Board for Digital Services ec.europa.eu (Evropská komise)
Čt 19:19  MEPs adopt plans to boost Europe’s Net-Zero technology production europarl.europa.eu (Evropský parlament)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688