Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  23.03.2023 06:12:01

Fed doručil další zvýšení úrokových sazeb o 25 bb (Ranní zpráva z finančního trhu)

Navzdory rozjitřené situaci v americkém bankovním sektoru rozhodli američtí centrální bankéři o dalším zvýšení dolarových úrokových sazeb o 25 bb, tedy ve stejném rozsahu jako na únorovém zasedání. Samotná makroekonomická data toto rozhodnutí podporují. Dnes bychom se měli dozvědět další robustní číslo z amerického trhu práce v podobě opětovně nízkých týdenních statistik o počtu nových uchazečů o podporu v nezaměstnanosti. U tamních předstihových regionálních indikátorů aktivity trh ale očekává pokles.

Americký trh práce zůstává robustní

Největší událost týdne v podobě zasedání amerického Fedu je za námi. Ze Spojených států se dnes dozvíme spíše data druhého sledu, jejichž zveřejnění by nemělo obchodování na finančních trzích zásadně ovlivnit. Počet nových uchazečů o podporu v nezaměstnanosti by se i za minulý týden měl držet po hladinou 200 tisíc, tedy na úrovních potvrzujících silnou napjatost na tamním trhu práce. Předstihové indikátory v podobě ekonomické aktivity v Chicagu za únor či březnová průmyslová aktivita z Kansas City ale podle tržních očekávání zaznamenají určité zhoršení. Z eurozóny se dnes dočkáme předběžného čísla březnové spotřebitelské důvěry. Tržní konsensus ukazuje na další zlepšení nálady a potvrzení vzestupného trendu, který je patrný již od loňského září. My jsme dokonce ještě o něco optimističtější. Dále tak bude vylepšeno maximum od počátku války na Ukrajině. Pomáhá utažený trh práce a zvyšující se mzdy, odeznívání energetické krize a fakt, že inflační vrchol je již za námi.

Zklidnění situace po turbulencích na bankovních trzích v USA i Evropě se projevilo v poklesu rizikové averze investorů, což svědčí opatrným nákupům rizikovějších aktiv. Opatrnost je ale na místě i vzhledem ke včerejším slovům americké ministryně financí J. Yellenové. Ta odmítla jakoukoliv účast daňových poplatníků na záchraně bank i 100% krytí depozit pojištěním vkladů. Ze situace tak dále může čerpat na globálním devizovém trhu euro, podporou je tato situace i pro měny středoevropského regionu.

Včerejšek jako úspěšný den pro korunu

Globální finanční trhy včera čekaly na zveřejnění večerního výsledku jednání amerických centrálních bankéřů. Na trhu se během dne dále zvyšovala pravděpodobnost toho, že úrokové sazby budou zvýšeny o 25 bb, i když k plnému zacenění tohoto kroku nedošlo. Patrný byl spíše optimismus s tím, jak nedávné potíže v bankovním sektoru ustoupily do pozadí. Na evropském kontinentě vystoupila s jestřábím projevem šéfka ECB Ch. Lagardeová. Podle ní zůstávají inflační tlaky silné a ECB je plně odhodlána dostat inflaci k cíli. Společná evropská měna si tak během včerejší evropské seance proti dolaru postupně polepšila až k hladině 1,08 USD/EUR.

Během americké seance trhy vyhodnotily vyznění zveřejněného výsledku jednání americké centrální banky jako holubičí. Euro reagovalo posílením, krátce se kurz přehoupl přes 1,09 USD/EUR. Došlo k tomu i přesto, že Fed zvedl úrokové sazby o 25 bb, zatímco trh toto zvýšení plně nezaceňoval. J. Powell sice uvedl, že určité dodatečné zpřísnění měnové politiky ještě může být dodáno, doba je ale nejistá. Centrální bankéři budou podle něj bedlivě pozorovat situaci v tamním bankovním sektoru. Powell zároveň uvedl, že Fed zvažoval i pauzu v procesu zvyšování sazeb. Události z posledních dvou týdnů mohou mít podle šéfa Fedu ekonomické dopady, zatím je ale příliš brzy na jejich vyhodnocení. Nová prognóza se od té prosincové téměř neliší, počítá s ještě jedním zvýšením úrokových sazeb o 25 bb.

Globálně lepší nálada se v regionu projevila především na české koruně. Její kurz vůči euru se včera posunul z ranních kotací téměř u 23,85 CZK/EUR až k odpoledním 23,70 CZK/EUR. Podpořila ji i viceguvernérka ČNB E. Zamrazilová. Ta v rozhovoru pro agenturu Bloomberg uvedla, že sázky na pokles tuzemských sazeb již v letošním roce jsou přehnané. Sama chce, aby před debatou o snižováni sazeb bylo jasné, že inflační tlaky jsou plně pod kontrolou, inflace pod 10 %, tedy jednociferná, a chce mít k dispozici data o vývoji mezd a spotřeby domácností za druhé čtvrtletí. To nebude dříve než na zářijovém zasedání bankovní rady. Je podle ní třeba, aby bylo zřejmé, že přetrvávající ekonomické nerovnováhy patrné na trhu práce a ve fiskální sféře začínají ustupovat. Varující signál podle ní přinesly lednové statistiky mzdového vývoje v průmyslu a stavebnictví. Viceguvernérka nadále počítá s rolí silné koruny v desinflačním procesu.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

So   8:00  Vtip na víkend: Miss AI Redakce (Kurzy.cz)
So   0:00  6. září: Tohle potřebujete vědět (nejen) o pátečním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá 20:41  Seance směrem dolů po datech z USA - Denní shrnutí X-Trade Brokers (XTB)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688