mpsv.cz (MPSV)
Důchody a penzijní  |  21.02.2023 17:59:00, aktualizováno 22.02.2023 17:46:09

Odchod do důchodu v 68 letech je skutečně návrh, který dnes máme na stole. Není pravda, že Česká republika bude mít nejvyšší věk odchodu do důchodu z celé EU

Kolem důchodové reformy se momentálně rojí řada spekulací. Mohli bychom pochopitelně říct, že je třeba vyčkat na finální návrh, který by byl schválen politickou reprezentací a až poté důchodovou reformu představit veřejnosti. Bohužel ale toto téma využívají někteří aktéři veřejného života k vyvolávání nevraživosti a paniky ve veřejnosti. Rádi bychom to tedy uvedli na pravou míru.

❗️Odchod do důchodu v 68 letech je skutečně návrh, který dnes máme na stole. Tato věková hranice by se podle parametrů, se kterými momentálně pracujeme, týkala lidí narozených v roce 1989 a mladších. V žádném případě se netýká dnešních padesátníků, jak se pokouší někteří tvrdit.

❗️Také není pravda, že Česká republika bude mít nejvyšší věk odchodu do důchodu z celé EU. Už dnes má řada západních zemí budoucí hranici důchodového věku díky reformě posunutou. Zatímco v České republice by v roce 2070 mohl být důchodový věk 68 let, například v Nizozemsku to bude téměř 70 let, v Itálii 71 let a v Dánsku dokonce 74 let. A to se zde bavíme pouze o státech, které již svůj důchodový systém reformovaly. Je pravděpodobné, že k úpravám dříve či později budou muset přistoupit všechny státy EU.

💡My už dnes samozřejmě víme, že naše země se důchodové reformě nevyhne. Je to sice nepopulární krok, ale naprosto nezbytný. Po roce 2030 začne nastupovat do důchodu silná generace tzv. Husákových dětí. Z pracovního trhu zmizí významná produktivní síla. Následující generace ale nejsou tak početné, aby dokázaly financovat důchodový systém tak, jak je dnes nastaven. Zjednodušeně řečeno, bude hodně důchodců a málo lidí v produktivním věku. A protože víme, že důchod si nikdo z nás nepředplácí, ale že důchody jsou placeny z důchodového pojištění pracujících, musí nám všem být jasné, že změna je nevyhnutelná. Pokud ke změně nedojde, důchody budou neufinancovatelné a může dojít ke kolapsu. Pokud nic neuděláme, může se stát, že na důchody prostě nebudeme mít a budou proto velice nízké. A to si nikdo z nás nepřeje.

Zajímají vás i další mýty o důchodech? Najdete je tady. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688