OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  17.02.2023 17:00:00

Příroda loni Rakousko znovu tvrdě zkoušela

Sucho, bouřky, krupobití a záplavy trápily loni opět naše jižní sousedy a způsobily v zemědělství celkovou škodu ve výši 170 milionů EUR. Specializovaná rakouská pojišťovna Hagelversicherung varuje před ztrátou soběstačnosti v zásobování kvůli klimatické změně.

„Kroupy, bouře s lijáky a vichrem a záplavy, především však vedra s absencí srážek – to vše byly jevy, s nimiž se loni museli popasovat rakouští zemědělci,“ pohlížejí zástupci speciální pojišťovny Österreichische Hagelversicherung VVaG zpět na rok 2022. Následkem všech těchto nepříznivých podmínek je celková škoda v rakouském zemědělství ve výši 170 milionů EUR. Z toho 130 milionů EUR jde na vrub suchu, zejména na kulturách kukuřice, slunečnice a sóji. Trpěly ale i pastviny a louky. Náročná klimatická změna udělala z léta roční období s mnoha riziky pro agrární sektor vázaný na půdu.

I když meziročně zaznamenalo Rakousko pokles celkové škody v zemědělství z klimatických jevů (2021: 220 milionů EUR), sucho si meziročně vybralo bezmála dvojnásobnou škodu (loni 130 milionů EUR). Naopak mírnější byly škody vzniklé z krupobití, mrazů, vichřic a velké vody (40 milionů EUR). V posledním desetiletí byly z hlediska škod rekordními letopočty 1016 a 2018, shodně s celkovou škodou vždy 270 milionů EUR. Zatímco v roce 2016 šlo téměř výhradně o důsledky krupobití, mrazu, bouří s lijáky a vichřicemi, v roce 2018 už většinu pohromy přinesla sucha.

Meteorologové mluví o „příliš horkých fázích“

Centrální úřad pro meteorologii a geodynamiku (ZAMG) v Rakousku hodnotil rok 2022 jako rok „s příliš mnoha horkými fázemi“. V rekordních statistikách se řadil v mnoha ohledech k těm předním, jak zaznělo před Vánoci 2022 z předběžné bilance úřadu. Podle všeho byl letopočet 2022 v nížinách Rakouska minimálně třetím nejteplejším v celkové historii měření. Ta trvá už 256 let. Rok 2022 doháněl ročník 2019, možná i druhý nejteplejší ročník 2014,“ odhadl zástupce ZAMG Alexander Orlik. Na horách byl rok 2022 v Rakousku historicky druhým nejteplejším v celé historii, společně s rokem 2015.

Ohrožená soběstačnost

„Pokud v boji proti klimatické změně nepotáhneme všichni za jeden provaz, bude se léto 2022 za několik málo desetiletí považovat za spíše chladnější,“ prohlásil Kurt Weinberger, předseda představenstva Hagelversicherung. „Kvůli absenci srážek a stoupajícím teplotám, ale i kvůli zastavování našich polí a luk je soběstačnost Rakouska v samozásobování plodinami a domácími potravinami do budoucna významně ohrožená,“ dodal na závěr varování Weinberger.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:28  Novinka u asistence vozidel: PVZP zahajuje spolupráci s UAMK OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Út 16:01  Smartphone je v průměru používaný 2,5 hodiny denně (Německo) OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Po 17:00  Počet úrazů loni výrazně stoupl (Rakousko) OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688