Středočeský (kr-stredocesky.cz)
Z regionů  |  16.02.2023 00:00:00

Čtyři krajské školy zaměřené na zemědělství a zahradnictví budou žádat o dotaci na nové vybavení

Čtyři krajské střední školy zaměřené na zemědělství nebo zahradnictví připravily projektové záměry na nové vybavení. Učební pomůcky chtějí pořídit z dotačního programu Ministerstva zemědělství. Radní dnes jejich projektové záměry schválili a souhlasili i se spolufinancováním a předfinancováním projektů.

Například VOŠ a SZeŠ Benešov chce pořídit moderní secí stroj na přímé setí v hodnotě 1,85 mil. . „Nová zaměření oborů na našich školách vyžadují moderní pomůcky. Tento stroj odpovídá nejnovějším trendům v zemědělství a žáci s ním mohou pracovat v průběhu celého studia. Získají tak konkurenční výhodu a zvýší se jejich schopnost uplatnění na trhu práce,“ vysvětlil radní pro oblast vzdělávání a sportu Milan Vácha.

Střední zemědělská škola a Střední odborná škola Poděbrady chce zakoupit nový traktor pro autoškolu a dvojradličný otočný pluh. Současné vybavení neodpovídá požadavkům na moderní techniku a nově pořízené mechanizační prostředky zároveň umožní rozdělit výuku na více pracovišť. Náklady na jejich pořízení jsou odhadovány na 1,85 mil. .

Další projektový záměr připravila Česká zahradnická akademie Mělník. Ta chce pořídit mechanizaci pro praktickou výuku. Jde například o nástavce na pásový nakladač, přídavná zařízení k malotraktoru nebo arboristický postroj pro výuku stromolezení. Celkový rozpočet je zhruba 1,44 mil. .

Čtvrtým projektovým záměrem je nákup nových soustruhů a univerzální frézky pro odborný výcvik strojního obrábění kovů za celkem 2 mil. , který předložilo Střední odborné učiliště Hubálov. Nové obráběcí stroje nahradí nepřesné a zastaralé vybavení. Využijí je žáci několika tříletých učebních oborů.

„Všechny projektové záměry mají společný cíl – zlepšit podmínky pro výuku žáků a umožnit jim pracovat s moderními stroji a vybavením, se kterými se setkají v praxi. Má to přínos pro jejich další profesní život a je to i signál pro veřejnost, že se snažíme stále zvyšovat úroveň našich krajských škol,“ uvedl Milan Vácha.

Celkové předpokládané náklady těchto záměrů činí zhruba 7,2 mil. . Středočeský kraj by měl poskytnout prostředky na spolufinancování ve výši necelých 700 000 korun.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688