Miroslav Novák (AKCENTA CZ)
Okénko investora  |  14.02.2023 11:51:46

Výzvou pro novou bankovní radu ČNB bude včas odhadnout, kdy začít sazby snižovat

První polovina února přinesla mimo jiné tři zajímavé události. Naposledy ve starém složení zasedala bankovní rada České národní banky (ČNB). Český statistický úřad zveřejnil velmi očekávaný výsledek lednové spotřebitelské inflace. A časově poslední událostí je nové složení bankovní rady.

Únorové zasedání ještě „staré“ bankovní rady nijak nevybočilo z trendu druhé poloviny loňského roku. Úrokové sazby zůstaly beze změny s hlavní sazbou na 7 % a pravděpodobnost toho, že by centrální bankéři sazby ještě zvýšili, zůstává velmi nízká. Nic zásadně nového nepřinesla ani nová makroekonomická prognóza ČNB s výjimkou toho, že měnověpolitický horizont byl vrácen na standardních 12 – 18 měsíců, což je ale především technická záležitost. Někdo by mohl namítnout, že po zasedání bankovní rady byla nad očekávání akcentována výhoda silné koruny a potřeba držet úrokové sazby na vyšších úrovních po delší dobu. To je bezpochyby pravda, ale není to nic, co by od části centrálních bankéřů nezaznívalo ve druhé polovině loňského roku. Hlavní sdělení od ČNB bylo v únoru podle mě následující – inflace se podle prognózy vrátí ke 2 % v první polovině roku 2024. A tím se dostáváme k lednové inflaci.

Spotřebitelské ceny v lednu vzrostly o 6,0 % m/m a o 17,5 % r/r a byly tak téměř v souladu s prognózou ČNB. Extrémní meziměsíční růst inflace má na svědomí primárně dražší elektřina (kombinace ukončení úsporného tarifu s okamžitým přesunem na cenové stropy), ale zdražovalo se i v dalších oddílech spotřebního koše. Velmi vysoká inflace trápila ČR po celý loňský rok a letos to bude stejné, ačkoliv v souhrnu by přeci jen měl být růst cenové hladiny nižší (kolem 10 %) namísto 15,1 % v roce 2022.

Jak moc je reálné, že se inflace v první polovině r. 2024 vrátí na ona 2 %? Při veškeré úctě k prognózám ČNB, jedná se stále pouze o prognózu, která se může naplnit více či méně, ale v krajním případě také vůbec. Jen pro připomínku, když bankovní rada zvyšovala na začátku srpna 2021 podruhé v řadě úrokové sazby o 0,25 procentního bodu, tak pro rok 2022 byla odhadován růst inflace o 2,8 % a pro rok 2023 2,1 % (pro jistotu ještě jednou, nejedná se o kritiku ČNB, ale pouze o konstatování skutečnosti, že makroekonomický model a následná realita mohu mít opravdu velkou odchylku). Obratem je však třeba dodat, že zvolňování inflační dynamiky směrem ke 2 % vypadá pro nejbližší čtvrtletí nadějně.

A tím se dostáváme i k novému složení bankovní rady ČNB, když místo M. Mory a O. Dědka nastoupili J. Kubíček J. Procházka. Konsenzus je takový, že s odchodem M. Mory bankovní rada přišla o centrálního bankéře, který i na posledním únorovém zasedání hlasoval pro zvýšení úrokových sazeb a jestřábí křídlo bankovní rady se tak dále oslabilo (T. Holub). Jak konkrétně budou oba nově zvolení centrální bankéři hlasovat, nyní nevíme. Vzhledem k tomu, že vše nasvědčuje tomu, že inflace bude v průběhu letošního roku zpomalovat, tak je vysoce pravděpodobné, že zatím pro stabilitu sazeb. Celkově podle mě „nová“ bankovní rada již v nadcházejících čtvrtletích nebude muset řešit urgentní utahování měnové politiky. Výzvou bude včas odhadnout to, že se již inflační tlaky a inflační výhled stabilizovaly natolik, že bude moci začít proces snižování úrokových sazeb. Pokud vyjdu z rétoriky bankovní rady – budeme držet sazby na vyšších úrovních po delší dobu, tak dříve, než v letošním 4. čtvrtletí sazby dolů nepůjdou. Pokud tedy nezačne výrazně směrem dolů překvapovat inflace.

Miroslav Novák

Miroslav Novák

Vystudoval obor Finance na Vysoké škole ekonomické v Praze a Finance a finanční služby na Vysoké škole finanční a správní. Zkušenosti v oblasti bankovnictví načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti AKCENTA. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kursů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média.


AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku, Německu a Francii. Klientské portfolio tvoří více než 46 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz/


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Pá   5:51  Dlouho očekávaná událost ze světa kryptoměn. Přinese další halving bitcoinu nová... Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Čt 15:33  Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)
23.04.2024  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688