ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Makroekonomika  |  10.02.2023 08:40:04

Česká inflace se může přiblížit 18 %

Dnešní lednová inflace napoví mnohé. Předpokládáme prudký meziměsíční nárůst cen lehce přes 6 %, který potáhnou zejména ceny elektřiny. Pozadu však v lednu nezůstane řada jiných kategorií - dál by měly zdražovat vybrané potraviny (zejména mléčné výrobky a olejniny), vodné a stočné, nové automobily nebo ceny rekreací. Na druhé straně mohou zlevňovat (na rozdíl od elektřiny) ceny zemního plynu - řada tarifů plynárenských společností se již v prosinci pohybovala nad vládou garantovanými stropy. Nižší by také mohlo být meziměsíčně imputované nájemné, i když jeho pokles bude pravděpodobně jen mírný. Celkově by se tak inflace meziročně mohla vrátit do blízkosti 18 %, kde vrcholila v září 2022 - náš odhad 17,7 % je velmi blízko poslední prognóze České národní banky.

Prostor pro překvapení oběma směry je ovšem i tentokrát výrazný. Největší nejistota panuje okolo lednového zdražení elektřiny. Na jednu stranu výrazný meziměsíční nárůst zajistí automatické ukončení energetického úsporného tarifu. K tomu se připočte posun naprosté většiny ne-fixovaných kontraktů na zastropované ceny. Nejistota spočívá zejména v tom, že investoři na trhu neznají podíly klientů bez fixací a ani podíly klientů v jednotlivých typech nefixovaných tarifů - výraznější zdražení čeká klienty využívající vysoký a nízký tarif, protože oba nakonec v lednu skončí na zastropovaných cenách. Velkou neznámou je také lednová změna vah ve spotřebitelském koši. Vzhledem k výraznému zdražení cen pravděpodobně narostl podíl energií ve spotřebitelském koši, což bude efekt lednového zdražení elektřiny zesilovat.

Na druhé straně není vůbec jisté, jak moc perzistentní budou některé položky jádrové inflace, a to nejen v lednu. Inflace nebyla ke konci roku 2022 zdaleka jen energetickým fenoménem - nadměrný růst cen se týkal širokého spektra výrobků a služeb a o více než 9 % meziročně zdražovalo přibližně 70 % položek v českém spotřebitelském koši. Je velkou otázkou, zda po přirozeném odeznění energetické inflace přetrvá výraznější inflace v jádrových položkách jako oděvy, pohostinství nebo další služby. Pokud ano, bude to pro ČNB o důvod víc nespěchat s případným poklesem úrokových sazeb.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Po   9:28  Ranní okénko - Týden ve znamení především českých dat Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688