Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  01.02.2023 06:01:02

Pražská burza podpořena zahraničním vývojem prožila nejpozitivnější leden v historii indexu PX, ztratila jen jedna emise. V únoru se rozjede výsledková sezóna


Přestože například v předchozích 3 letech v lednu pražská burza vždy ztratila, tentokrát jakoby chtěla hned v úvodu roku razantně vymazat loňský negativní vývoj. V druhé polovině měsíce po sedmi růstových seancích v řadě index PX až v poslední lednový den oslabil, nicméně jen mírně. Za celý měsíc tak poskočil o abnormálních 10,65 %. Větší vlnu optimismu zažila pražská burza naposledy v listopadu 2020, kdy index PX přidal ještě o 4 procentní body více. Historie indexu PX, tedy od března 2006 však každopádně tak výrazný vstup do nového roku nepamatuje. Jeho předchůdci, indexu PX-50, se podařilo více přidat naposledy v lednu 2000, když poskočil o více než 13 %.

Nejvíce nakonec v lednu vzrostly akcie PILULKA. A posílit snad už i „museli“, když za sebou měly nevídanou šňůru devíti ztrátových měsíců v řadě. Zprávy o menším loňském růstu byznysu než se čekalo, jakoby již v předchozích kurzových poklesech byly započítány a titul se hned zkraje roku usadil výše.

 

Hvězdou měsíce nicméně nutno vyhlásit akcie ČEZ, přestože v samotném závěru začala jejich záře pohasínat. Nadále jsou tahouny likvidity, což stvrdily zejména v závěru měsíce. Poprvé od konce listopadu titul předvedl i seance se zobchodovanou více než 0,5 mld. . Jakoby až počátek roku přinesl větší nákupní apetit ve vidině rekordní letošní dividendy, resp. titul v tomto ohledu i přes kurzový nárůst vlastně stále indikuje možný neobvyklý dvouciferný dividendový výnos. Do jisté míry však otázkou zůstává v návaznosti na zdanění letošní meziroční propad hospodaření a především budoucnost firmy v dosavadní podobě.

Vzhledem k o něco vyšší váze v indexu PX byly srovnatelným druhým hlavním tahounem pražské burzy akcie ERSTE. Bez nových zpráv se již v domovské Vídni přiblížily výrazné technické hranici, kterou lze spatřovat na úrovni u 35 EUR (833 ). Od svých srpnových minim (pod 22 EUR) tak zhodnotily již zhruba o 58 %, resp. vlastně bez nových zpráv se ocitly na 10 měsíčních maximech.

Dvouciferně v lednu přidaly ještě akcie KB, které jsou jen na 2 měsíčních maximech. Již v listopadu totiž díky vidině „podzimní dividendy“ vystoupaly ještě výše. A nyní nakupující jistě nově sází na letošní jarní dividendu. Její výše by mohla být odtajněna společně s reportem loňského hospodaření 8. února.

Již tento pátek výsledky zveřejní MONETA, jejíž akcie navázaly na prosincový nádech z téměř 2letých minim. V porovnání jistě titul, který může oproti zmiňovaným bankám přinést v budoucnu další větší posun v akcionářské struktuře.

Jediným ztrátovým titulem se v lednu staly akcie PHOTON ENERGY, které tak nenavázaly na předchozí 3měsíční růstovou šňůru. Vlastně by šlo však spíše hovořit o stagnaci, když titul již řadu týdnů osciluje v úzkém cenovém pásmu. K titulu možno zmínit, že v prosinci oznámený a zahájený program odkupu vlastních akcií firma v půlce ledna jakoby pozastavila. Předcházející každodenní nákup zhruba 3 tis. akcií na burze ve Varšavě bez komentáře firmy zkrátka ustal.  

 

Závěrem možno zmínit, že pražská burza se svým pozitivním vývojem navrátila již na dohled svým loňským únorovým dlouhodobým maximům. Při pohledu na index PX-TR, tedy na vývoj pražské burzy po zahrnutí vyplacených dividend, chybí totiž již jen zhruba 100 bodů. Tedy cca 3 %.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688