Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  29.01.2023 12:28:00

Mimořádně levné hodnotové akcie a jejich „rovnováha“ vůči růstovým titulům - Víkendář

Rob Arnott z Research Affiliates hovořil na Bloombergu o velkém valuačním posunu, který nastal v posledních letech. Řada investičních strategií tak podle něj opět nabyla na zajímavosti. To neznamená, že by investoři měli ve velkém přebíhat k levným skupinám akcií, ale podle experta by se k nim mohli více přiklonit, a naopak podvážit ty, které jsou historicky drahé (viz první část rozhovoru zde). Ve druhé části se Arnott mimo jiné zaměřil konkrétně na některé skupiny akcií a strategie.

„Trochu dodatečné pozornosti“ by si podle experta mohly zasloužit hodnotové akcie, které jsou „mimořádně levné“ jak na amerických trzích, tak v zahraničí. Cílem podobných úvah ovšem není přesunout celé portfolio do podobně levných částí trhu, ale poněkud jej vychýlit tímto směrem. K tomu Arnott dodal, že nová analýza jeho společnosti se zaměřuje na 19 různých strategií a z toho jich je nyní 11 levnějších než 80 % případů v minulosti. A to je extrém.

Arnott odpovídal na dotaz, jaké jsou dnes charakteristiky hodnotových akcií. Odpověděl, že jejich výběr není o jednotlivých sektorech, ale o nízkých poměrech cen akcií k jejich účetním hodnotám či k tržbám na akcii. Právě tento valuační poměr je podle experta neoprávněně zanedbáván, ačkoliv má velkou vypovídací schopnost. Vypovídající je i nízký poměr ceny akcií k dividendám a odkupům. Arnott tedy míní, že pokud někdo vytvoří portfolio z těchto akcií, má hodnotové portfolio.

V roce 2020 se hodnotové akcie relativně k růstovým obchodovaly s nejnižšími valuacemi v historii. Jinak řečeno, takzvané FAANG akcie byly podle experta v bublině a ta byla, co se týče relativních valuací, větší než na vrcholu internetové bubliny, což podle experta představovalo příležitost. Nyní už takový extrém nepanuje a hodnotové akcie jsou o něco dražší. Nicméně Arnott se domnívá, že příležitost k jejich levnému nákupu tu stále je. A celkově je situace úplně jiná než ve zmiňovaném roce 2016. „Tehdy byla většina faktorů drahá, nyní je většina levná.“

O relativních výkonech růstových a hodnotových akcií hovořila na Bloombergu i strategička společnosti Edward Jones Mona Mahajan. Připomněla, že v letech po finanční krizi si mnohem lépe vedly růstové akcie. Příčinou byly mimo jiné velmi nízké sazby a výnosy vládních dluhopisů. Například u těch desetiletých dosahovaly v průměru jen asi 2 %. A vývoj sazeb bude pro zmíněné dvě skupiny akcií důležitý i v budoucnu.

Podle strategičky mohou klíčové sazby Fedu v následujících deseti letech klesnout z maxim, která jsou předpokládána pro současný cyklus zvedání sazeb. Nicméně pravděpodobnost návratu sazeb na extrémně nízké hodnoty zaznamenané po finanční krizi je velmi malá. Mahajan tak míní, že je větší prostor pro „rovnováhu mezi růstovými a hodnotovými akciemi“. Jinak řečeno, strategička by nezabíhala do extrémů jedním či druhým směrem, prostředí bude spíše nahrávat vyrovnanějším dlouhodobým vahám obou skupin akcií v investičních portfoliích.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688