Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  16.08.2022 17:49:00

Hodnotové a růstové akcie – jen o něco menší relativní extrémy

Podle Bank of America se přesouváme do ekonomického a investičního prostředí značně rozdílného od toho, ve kterém jsme se pohybovali před pandemií (viz mé poslední dva příspěvky). Jednou ze změn by měl být posun od technologických akcií k energetice a od akcií velkých firem k akciím těch malých. K tomuto tématu můžeme přidat řadu dalších, včetně „růst vs. hodnota“.

Rovina „růst vs. hodnota“ se do určité míry kryje s rovinou „technologie vs. energetika“, kterou zmiňuje BofA. Technologie jsou totiž obvykle typickými růstovými akciemi, energetika se svými nízkými valuacemi zase může být již nějakou dobu zástupce hodnotových akcií. Jen v této souvislosti krátce zmíním, že z mého pohledu tu jde vždy o (skrytou) hodnotu – Jde jen o to, zda se podle investorů skrývá v příběhu nějaké růstové akcie, či v příběhu odstrkované společnosti s nízkými násobky. Místo atraktivní investice pak můžeme hovořit i o růstových a hodnotových pastech.

Následující graf ukazuje dlouhodobé relativní valuace růstových a hodnotových akcií. Konkrétně jde o poměry PBV – poměry cen akcií a jejich účetních hodnot. Pokud bychom se na graf dívali někdy v roce 2013, mohli bychom si myslet, že PBV u růstu se standardně pohybuje asi na 2 – 2,5násobku PBV hodnoty. Po roce 2013 se měřítka znatelně posunula:

1
Zdroj: Twitter

Hodnota byla valuačně v kurzu pár let po finanční krizi – investoři tu byli za účetní hodnotu akcií ochotni ve srovnání s růstem platit docela hodně. Pak ale nastal postupný obrat směrem k růstovým akciím a jejich PBV bylo ještě relativně nedávno na téměř šestinásobku PBV hodnoty. Od té doby relativní valuace růstu korigovaly, ale na základě dlouhodobější historie jsou stále mimořádně vysoko.

To je příběh, který vidíme v menší míře u celého trhu – valuace sice klesly z extrémů, ale historicky nejsou nijak nízko. Podle grafu pak můžeme opět konstatovat, že žádný odklon od růstu/technologií se nekoná, jen panuje menší euforie než před rokem, dvěma. Pokud potom na základě grafu chceme věštit budoucnost, záleží „jen“ na tom, zda tu budeme věřit v nějaké, byť hodně opožděné návraty k průměru. Či v to, že tentokrát je to jinak a nastal nějaký strukturální zlom a posun směrem k růstu. Který už navždy posunul relativní valuace na vyšší úrovně.

Podobných „tentokrát jinak“ dilemat můžeme najít hodně, protože poslední roky, či desetiletí přináší nejedno výrazné odtržení od průměru s doposud ne moc velkou tendencí k návratu. Příkladem mohou být marže obchodovaných firem a podíl zisků na celkových příjmech. Každopádně, relativně k růstu je hodnota stále hodně levná. Nebo by možná bylo lepší říci, že růst je stále hodně drahý?

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 16:56  Akciové trhy rostou i druhý den v týdnu (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 10:29  Moneta: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688