Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  26.01.2023 12:49:00, aktualizováno 14:41:39

Tudy může vést cesta k rozdělení ČEZ? Snížením zákonného limitu pro vytěsnění minorit z 90 na 85%

Aktualizováno

Na sociálních sítích se objevily spekulace, které by mohly naznačovat cestu k rozdělení ČEZ přes úpravu potřebného procenta přítomných akcionářů u společnosti, která je obchodována na regulovaném trhu v Evropě, subjektem kritické infrastruktury a s odkazem na využití zákona, upravujícího postup v krizových situacích. Vyjádření v tomto směru poskytl konkrétně na svém facebookovém profilu Petr Bezouška, který je českým právníkem a členem Legislativní rady vlády ČR. Akcie ČEZ dnes na pražské burze posilují o řádově 3 % nad metu 900 /akcie na nadprůměrném zobchodovaném objemu.

„Copak to dneska projednáváme na LRV? Takovou zajímavou kurzotvornou informaci ?? Rozdělení ČEZu! Vláda chce přijmout speciální pravidlo: Ke schválení rozdělení ČEZu (se zánikem účasti všech menšinových akcionářů) má stačit 85 % hlasů akcionářů přítomných na valné hromadě, přičemž valná hromada je při takovém rozhodování schopna se usnášet, jsou-li přítomni akcionáři vlastnící akcie, jejichž jmenovitá nebo účetní hodnota přesahuje dvě třetiny základního kapitálu. p.s. ono se tam nepíše výslovně o ČEZu, ale o akciové společnosti, v níž je stát většinovým akcionářem, jejíž akcie byly přijaty k obchodování na evropském regulovaném trhu a která je subjektem kritické infrastruktury podle zákona upravujícího postup při krizových situacích => množina o jednom prvku?,“ zní doslovně jeho vyjádření na Facebooku.

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 125/2008 Sb., o přeměnách obchodních společností a družstev, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony 

Následně připojil odkaz na odpovídající sadu dokumentů.

V díle 10 paragrafu 311 dokumentu Materiál je doslovně psáno:
(1) Pro rozdělení akciové společnosti s většinovou majetkovou účastí státu, jejíž akcie byly přijaty k obchodování na evropském regulovaném trhu a která je subjektem kritické infrastruktury podle zákona upravujícího postup při krizových situacích (dále jen „akciová společnost strategického zájmu“), se použijí odstavce 2 až 4.
(2) Není-li převoditelnost akcií omezena, může se akcionář rozdělované akciové společnosti strategického zájmu vzdát práva na výměnu akcií ve prospěch jiné osoby. Při rozdělení odštěpením zůstává akcionářem rozdělované společnosti; tím není dotčen § 249 odst. 2 a 3. K účinnosti vzdání se práva na výměnu akcií podle věty první se vyžaduje souhlas osoby, v jejíž prospěch se akcionář vzdává práva, udělený způsobem podle § 9 odst. 1 písm. a), a jeho doručení rozdělované společnosti. Souhlas se připojí ke vzdání se práva na výměnu akcií ve prospěch jiné osoby podle věty první. Ustanovení § 7a odst. 3 se použije obdobně.
(3) Ke schválení rozdělení akciové společnosti strategického zájmu s nerovnoměrným výměnným poměrem postačí 85 % hlasů akcionářů přítomných na valné hromadě zanikající nebo rozdělované společnosti, přičemž valná hromada je při takovém rozhodování schopna se usnášet, jsou-li přítomni akcionáři vlastnící akcie, jejichž jmenovitá hodnota nebo počet přesahuje dvě třetiny základního kapitálu.
(4) O rozdělení odštěpením s ukončením účasti jednoho nebo více akcionářů v rozdělované akciové společnosti strategického zájmu lze rozhodnout za podmínek podle odstavce 3, rozhodne-li současně rozdělovaná společnost o nabytí vlastních akcií za podmínek stanovených zákonem, který upravuje právní poměry obchodních společností a družstev.“.

"Zákulisí @ODScz vlády @P_Fiala usiluje o účelovou změnu Zákona o přeměnách. Má se týkat jen #ČEZ ač to není řečeno exaktně. Ke schválení změn by nepotřebovali 90% všech akcionářů, ale jen 85% přítomných akcionářů To v reáliích VH ČEZ znamená, že 70% podíl státu by měl stačit," uvedl na svém Twitteru energetický expert a menšinový akcionář ČEZ Michal Šnobr.

Intradenní vývoj akcíií ČEZ na BCPP (/akcie):

"Ppro schválení vytěsnění akcionářů nebo pro rozdělení odštěpením s nerovnoměrným rozdělením podílů je potřeba souhlas 90 % všech akcionářů. Jenže český stát má nyní pouze 70 %. Chystá se tedy pod rouškou energetické krize úprava zákona tzv. lex „ČEZ“, který by tuto hranici účelově snížil? Osobně se domnívám, že by šlo o z pohledu Ústavy ČR o hodně riskantní krok – ryze účelovou a zneužitelnou změnu. Vyloučený ale není," upozornil Michal Šnobr již v dřívějším lednovém komentáři pro Seznam Zprávy.

Oficiálním postojem ministerstva finanční ČR je zvažování vícero variant, jak dál postupovat kolem ČEZ. Rozdělení ČEZ na víreco entit a zestátnění části. Výkup akcií ČEZ z trhu státem. Tedy snaha zestátnit celou firmu. Možnou z variant by byl výkup akcií stávajících menšinových akcionářů ze strany samotné firmy a postupný pokles podílu "minoritářů" na hranici, na které lze uplatnit standardní vytěsnění. To platí i pro tržní výkup. A dle výše popsaných informací může být zvažovanou cestou i tato.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

27.01. 09:31  čez (cemada57)
27.01. 08:54  čez (cemada57)
26.01. 15:08  Řády nejsou jen vyznamenání (Zbysek ze ZdisraI)

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688