Ing. Čestmír Němec (ČEKIA, a.s.)
Údaje o firmách  |  20.04.2000 12:20:53

Aktuálně o investičním bankovnictví

Aktuálně o investičním bankovnictví diskutovali včera účastníci konference pořádané Bankovním institutem a vědeckým grémiem při Bankovní asociaci.

Jaké jsou skutečné problémy českého investičního bankovnictví v kontextu s vyspělými světovými finančními trhy nastínil ve své přednášce Doc.Ing. Petr Musílek z VŠE. V českém finančním systému hraje investiční bankovnictví zatím zanedbatelnou roli. Tento doposud nepříliš uspokojivý stav se může u nás brzy dramaticky změnit, budeme-li predikovat stejný vývoj investičního bankovnictví jako v anglosaských zemích, ale i například v sousedním Německu, kde dochází k významným přesunům ve finančních aktivech domácností a to od instrumentů klasického bankovnictví (hotovost, depozita, .....) k instrumentům investičního bankovnictví (akcie, podílové listy, životní pojistky, ....).

Mezi významné faktory brzdící rozvoj investičního bankovnictví patří mimo jiné současný stav domácího kapitálového trhu, který doposud neplní všechny základní funkce důsledné alokace finančního kapitálu zcela běžné na vyspělých trzích.

V diskusi zabývající se dalšími omezeními rozvoje investičního bankovnictví byla zmíněna působnost na českém finančním trhu tří regulatorních orgánů ČNB, MF a KCP, jejichž, v některých případech nekoordinovaná, rozhodnutí působí ve svém důsledku kontraproduktivně. František Jakub, předseda Komise pro cenné papíry vyjádřil v této souvislosti názor omezit působnost těchto institucí na jediný orgán např. KCP, jak k tomu v nedávné době došlo ve Velké Británii.

Neméně důležitou roli při rozvoji našeho investičního bankovnictví hraje i legislativní rámec vymezující hranici mezi komerčním a investičním bankovnictvím. Tento problém, jak zaznělo z příspěvku JUDr. Bohuslava Kleina, dnes již uspokojivě řeší novela zákona o bankách z roku 1998.

I přes odlišné názory diskutujících na současný stav našeho investičního bankovnictví bylo závěrem konstatováno, že se tento bankovní sektor stává významnou složkou naší domácí ekonomiky v souladu s principy každé efektivně fungující tržní ekonomiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688