František Marek (Simplecoin)
Okénko kryptoměny  |  18.01.2023 15:33:27

Vzestup a pád bitcoinové subkultury – je maximalismus mrtev?

Poslední dobou zuří v kryptosvětě válka. A přestože někteří tvrdí, že se bojuje odnepaměti, minimálně se dá hovořit o eskalaci. Na jedné straně stojí zastánci altcoinů, DeFi, farmaření výnosů (yield-farming), Web 3.0, Metaversů apod. Na straně druhé jsou bitcoineři říkající, že nepotřebujeme nic víc než nestátní peníze, které nebudou podléhat inflaci, tedy Bitcoin. Kdo má pravdu?

Většina altcoinů skončí jako shitcoiny

Rád bych věřil, že většina altcoinů začínala s ušlechtilou myšlenkou. Ale dříve nebo později v drtivé většině pohořely anebo je to při pohledu na grafy brzo čeká. Je zřejmé, že altcoiny v boji s Bitcoinem selhávají. Navíc, téměř 98 % tokenů na platformě Uniswap postavené na Ethereu skončilo podvodem a okradením investorů, což je ještě horší, než jen neúspěšný projekt.

Ostatně, i nedávno zkrachovalá burza FTX dojela až na přílišnou expozici v nestabilních shitcoinech doslova tištěných ze vzduchu (token FTT). Stále více lidí tak volá po potřebě oddělit Bitcoin od ostatních kryptoměn. Více do tohoto tématu můžete zabrousit v našem nedávném článku, nebo ve skvělé stati od investora a bitcoinera Alexe Pilaře zde.

Fanatici Bitcoinu – škodí, nebo pomáhají?

Druhou stranou krypto-války je tzv. toxický Bitcoin maximalismus, o kterém jsme již historicky také psali. Příslušníci této skupině milovníkům altcoinů nic nedarují a hejtují doslova jakékoliv alternativní mince a – co je zajímavé – často i případné změny bitcoinového protokolu. Jejich rétorika je nevybíravá, často agresivní a je tím pádem pravda, že pozitivnímu vnímání Bitcoinů v očích širší veřejnosti možná spíše škodí. 

Nepopiratelným faktem ale je, že jsou to právě toxičtí maximalisté, kteří často jako první odhalí a upozorňují na slabá místa konkurenčních projektů nebo i služeb, jako je právě zmiňovaná FTX. I proto na Twitteru vznikla iniciativa s hashtagem #ThankaMaxi – neboli „poděkuj svému maximalistovi“, přes který lidé sdílejí svoje příběhy, kdy jim právě varování maximalistů zachránilo peníze.

Bitcoinový maximalismus je a nadále musí být hlas rozumu

Většina maximalistů má totiž sama za sebou historické ztráty na altcoinech a shitcoinech nebo zažili problémy s centralizovanými službami, a tak se často snaží lidi dopředu varovat. Ostatně hesla jako „nikomu nevěř a vše ověřuj“ (Don’t trust, verify) nebo „nemáš klíče, nemáš prachy“ (Not your keys, not your coins) skutečně dává smysl dodržovat. 

Existuje však ještě jedno hodně oblíbené rčení, kde už sami maximalisté občas pokulhávají: Stay humble and stack sats. Neboli „buď skromný a štosuj saty.“ Většina skutečně štosuje tyto nejmenší jednotky bitcoinu, ale málokdo zůstává skromný a pokorný. Myslím, že na tom bychom jako bitcoinoví maximalisté měli ještě zapracovat. Abychom lidi k Bitcoinu přiváděli díky pozitivním příkladům z naší komunity a ne až potom, co se stanou obětí „rug-pullu“ – tedy podtržení koberce nebo ponzi-schématu na nějakém dalším altcoinu. 

Mám radost, že na tom (nejen) česká komunita usilovně pracuje. Příkladem mohou být nedávné Bitcoinové meetupy v Českých Budějovicích, Olomouci a Plzni. Další se chystají, tak třeba doražte i vy. Do té doby se vyplatí bitcoinové maximalisty poslouchat a štosovat saty třeba přes nejstarší českou směnárnu Simplecoin, která pro vaše maximální bezpečí okamžitě odesílá kryptoměny do vaší peněženky.


František Marek

František Marek

Mojí misí je rozšířit pochopení Bitcoinu mezi běžné lidi. Byla to právě absence přístupných informací o Bitcoinu, která mě v roce 2014 odradila od investice do něj. Nakonec jsem do králičí nory spadl až v roce 2021, tedy přesně včas, abych s Bitcoinem zažil jeho první opravdovou finanční krizi. Moje odhodlání sílí každým dnem - rozpadající se současný finanční systém totiž dává Bitcoinu víc a víc za pravdu.



Simplecoin

Simplecoin je nejstarší česká online směnárna kryptoměn. Zaměřuje se na bezpečnost, transparentnost, uživatelsky přívětivou podporu a zákaznický servis. V současné době nabízí nákup devíti různých kryptoměn za CZK nebo EUR a připravuje další rozšíření nabídky.

Více informací na simplecoin.eu/cs.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)

Přečtěte si také:

11.09.2023Cena bitcoinu je na vzestupu – co bude dál? Ali Daylami (BITmarkets)
29.11.2016Vzestup a pád fake news? Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688