Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  13.01.2023 17:45:00

Reflexe recese a skvělý rok 2024

Mario Gabelli v jednom nedávném rozhovoru mluvil o tom, jak hovoří s managementem řady firem. Ukazuje se prý, že jejich vedení se učí, jak se vypořádat s růstem sazeb, tlakem na rozvahy, vlivem silného dolaru a inflace a řady dalších faktorů. Pan Gabelli se přitom domnívá, že letos to bude s tržbami obchodovaných společností docela dobré. Dnes o jeho detailnějším pohledu na výsledky firem a o tom, jak sedí na celkové nastavení trhu.

Pan Gabelli se domnívá, že hrubé marže budou pod větším tlakem, než tržby, další provozní náklady by měly “být pod kontrolou”. První poloviny roku by celkově mohla být náročnější, ale investor vidí i plusy. Zejména na straně amerického spotřebitele a otevírání čínské ekonomiky. A jeho pohled tu dnes prezentuji proto, že tok hotovosti by podle něj měl být letos „OK” a v příštím roce „skvělý”.

Docela často (naposledy včera) tu ukazuji předstihové indikátory, podle kterých by letos mělo dojít k výraznému poklesu ziskovosti obchodovaných firem. Nicméně konsenzus o něm (zatím) nehovoří. K tomu se dá dodat, že akcie by ale ani neměly být o pár příštích čtvrtletích, ale dlouhodobém vývoji (opět viz včerejší článek Dlouhodobý fundamentální trend a predikční model od Morgan Stanley).

Pan Gabelli poukazuje na rok 2024, který by měl být z hlediska tvorby hotovosti výjimečný. Pokud jsou podobně nastavena očekávání celého trhu, vysvětlovalo by to mimo jiné současné stále dost vysoké valuace. Čímž se dostávám k aktuální verzi grafu od Morgan Stanley. Měly by v něm být rizikové prémie akciového trhu:

Reflexe recese a skvělý rok 2024
Zdroj: Twitter

MS ony údajné prémie počítá jako rozdíl mezi obráceným PE a výnosy desetiletých vládních dluhopisů. PE je ale dáno těmito výnosy, rizikovou prémií a také růstovým výhledem. Onen rozdíl tedy neukazuje jen na rizikovou prémii, ale na ní spolu s očekávaným růstem zisků. Nemusí jít o slabou stránku grafu, možná spíše o silnou, protože není informačně ošumněn odhady růstu (tak, aby šlo spočítat čisté prémie). Jde jen o to, jak křivku interpretovat – spíše jako míru celkového optimismu (náklonnosti k riziku a náklonnosti k vyšším očekáváním).

Graf nám tedy ukazuje, že popsaným způsobem měřený optimismus je nyní na amerických akciích z perspektivy posledních více než 20 let mimořádně vysoký. Investoři mají velmi malou averzi k riziku a/nebo vysoká růstová očekávání. Buď tedy nevěří v recesi, nebo jen v mělkou, kterou svým významem zdaleka předčí dlouhodobější výhled, začínající v druhé polovině roku, či v roce 2024.

MS v grafu ale poukazuje na to, že minulé recese sebou nesly znatelný růst křivky a evidentním dopadem na celý trh. Podle jedné logiky by tedy recese mohla být v cenách odražena s tím, že bude mělká a po ní přijde něco „skvělého“. Podle druhé prostě ještě ceny a valuace recesi nereflektují.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:44  Nezaměstnanost v Americe stoupla (3.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 13:57  Euro area bank interest rate statistics: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)
Pá 12:24  Nezaměstnanost v eurozóně stagnuje (3.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688