plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  11.01.2023 00:00:00

Plzeň: Primátor ocenil mladíka, který pohotově zasáhl při nehodě autobusu. To je hustý, reagoval Matyáš Diba na křišťálovou plaketu

Primátor ocenil mladíka, který pohotově zasáhl při nehodě autobusu. To je hustý, reagoval Matyáš Diba na křišťálovou plaketu

Mladý hrdina, který zabránil vážnějším zraněním a škodám při dopravní nehodě linkového autobusu ve Šťáhlavech ke konci loňského roku. To je Matyáš Diba, student třetího ročníku Střední průmyslové školy elektrotechnické v Plzni. Za jeho zodpovědnou a pohotovou reakci mu v úterý 10. ledna 2023 osobně poděkoval primátor města Plzně Roman Zarzycký.

Přijetí na plzeňské radnici (fotografie: M. Pecuch)

Přijetí na plzeňské radnici (fotografie: M. Pecuch)

„Je potřeba vám veřejně poděkovat. To, jak jste se zachoval, není samozřejmostí. Považuji váš čin za velmi statečný a odvážný a patří vám hluboká poklona,“ poděkoval mladému Plzeňanovi primátor Roman Zarzycký.

Matyáš Diba se 27. prosince večer vracel linkovým autobusem z chaty do Plzně. Ve Šťáhlavech se autobus čelně srazil s osobním vozem. Řidič zřejmě nezvládl řízení poté, co se mu udělalo zle. „Seděl jsem vepředu. Řidič vydal takový divný zvuk. Přišlo mi jako nejlepší nápad sundat mu nohu z plynu a stočit volant tak, aby se autobus nerozjel z kopce,“ zhodnotil s odstupem dvou týdnů Matyáš Diba. Skromně přiznal, že už si na událost moc nepamatuje: „Už je to dlouho.“ Podle slov místostarosty Šťáhlav zareagoval mladík duchapřítomně a zabránil většímu neštěstí.

Přijetí na plzeňské radnici (fotografie: M. Pecuch)

Jeho odvážné a pohotové jednání však podle zasahujících složek integrovaného záchranného systému zabránilo většímu neštěstí. Město proto mladého Plzeňana, který je teprve měsíc vlastníkem řidičského průkazu a staršího vozu značky Nissan, ocenilo křišťálovou plaketou za osobní odvahu. „To je hustý.“ Taková byla Matyášova reakce na ocenění, o jehož bezproblémový převoz domů se strachoval. Kromě plakety mu primátor daroval záchranářský nůž renomované švýcarské značky.

Přijetí na plzeňské radnici (fotografie: M. Pecuch)

„Přeji vám v životě mnoho úspěchů, hodně štěstí příští rok při maturitní zkoušce a ať se vám daří také ve sportu,“ popřál Roman Zarzycký mladíkovi, který je členem vodáckého oddílu TJ Union Plzeň a aktivně se věnuje jízdě na kajaku na divoké vodě.

Text: Eva Kriegerová

Fotogalerie

Primátor ocenil Matyáše Dibu, který pohotově zasáhl při nehodě autobusuPrimátor ocenil Matyáše Dibu, který pohotově zasáhl při nehodě autobusuPrimátor ocenil Matyáše Dibu, který pohotově zasáhl při nehodě autobusuPrimátor ocenil Matyáše Dibu, který pohotově zasáhl při nehodě autobusuPrimátor ocenil Matyáše Dibu, který pohotově zasáhl při nehodě autobusuPrimátor ocenil Matyáše Dibu, který pohotově zasáhl při nehodě autobusuPrimátor ocenil Matyáše Dibu, který pohotově zasáhl při nehodě autobusuPrimátor ocenil Matyáše Dibu, který pohotově zasáhl při nehodě autobusu

Zveřejněno: 11. 1. 2023, Martin Pecuch

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Z regionů:

St 10:48  Nejen o cyklojízdě Greenway Jizera 2024 Město Turnov (turnov.cz)
Út 18:04  Den vítězství v Turnově Město Turnov (turnov.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688