Město Turnov (turnov.cz)
Z regionů  |  08.05.2024 10:48:00

Nejen o cyklojízdě Greenway Jizera 2024

Předmětem cyklojízdy, která se odehrála 3. května, bylo seznámení s aktuálním stavem a problémy při přípravě, realizaci a provozu nadregionální cyklotrasy Greenway Jizera, a to s důrazem na úsek od Železného Brodu na hranici Libereckého a Středočeského kraje.

V pátek 3. května se uskutečnila pracovní cyklojízda Greenway Jizera, kterou připravilo Sdružení Český ráj ve spolupráci s městem Turnov a Libereckým krajem. Ve 12 hodin se v Líšném setkala asi dvacítka zástupců obcí a měst na trase, Libereckého kraje, Krajské správy silnic LK a dalších účastníků, které čekala trasa z Líšného přes Turnov do Svijan. Nechyběli mj. hejtman Libereckého kraje Martin Půta, náměstek pro dopravu LK Jan Sviták, poslanec parlamentu Ondřej Lochman nebo cyklokoordinátorka Středočeského kraje pro GW Jizera.


03_SCR_cyklojizda2024.jpg

04_SCR_cyklojizda2024.jpg


Předmětem cyklojízdy bylo seznámení s aktuálním stavem a problémy při přípravě, realizaci a provozu nadregionální cyklotrasy Greenway Jizera, s důrazem na úsek od Železného Brodu na hranici Libereckého a Středočeského kraje.

Na úvod starosta Železného Brodu František Lufinka a vedoucí odboru územního plánování a regionálního rozvoje Martin Řehák informovali o průběhu výstavby nového úseku mezi Líšným a Železným Brodem. Zhruba 4,5 km dlouhý úsek odlehčí přetížené stezce mezi Turnovem a Maloskalskem. Bude se jednat o převážně tři metry širokou zpevněnou stezku s přírodním povrchem. Stavba by měla být dokončena do konce roku 2024 s předpokládaným slavnostním otevřením na jaře 2025. Je podpořena ze Státního fondu dopravní infrastruktury ČR, celkový rozpočet činí 94 mil. (vč. DPH). V průběhu roku 2024 bude zahájena také stavba nové lávky přes Jizeru u tenisových kurtů, na kterou město Železný Brod získalo dotaci z IROP (celkové náklady zhruba 40 mil. ).


11_SCR_cyklojizda2024.jpg

stavba u Železného Brodu (foto MěÚ ŽB)

Poté se účastníci cyklojízdy pod vedením starosty Turnova Tomáše Hockeho vydali z Líšného do Turnova po trase stezky vybudované v roce 2014. Zde od skončení pětileté udržitelnosti probíhá jednání s Libereckým krajem o možnostech vstupu kraje do vlastnictví či správy stezky, především vybudovaných mostů. Aktuálně je připraven návrh trojstranné smlouvy o výpůjčce mezi Sdružením Český ráj, Libereckým krajem a Krajskou správou silnic LK, jejímž předmětem je zajišťování oprav, rekonstrukcí součástí předmětu výpůjčky a mostních prohlídek. V plánu je údržba obou lávek včetně opravy mostovek, a dále oprava povrchu nájezdových ramp na železniční most v Rakousích (v první fázi na straně Rakous). První opravy proběhnou už v letošním roce.

O atraktivitě tohoto úseku vypovídá monitoring návštěvnosti ze sčítače instalovaného v blízkosti lávky na hranici Malé Skály a Rakous. V průběhu roku 2023 zde prošlo a projelo celkem 155 170 návštěvníků. Nejvyšší návštěvnost zaznamenal sčítač v roce 2020 s počtem převyšujícím 183 tisíc průjezdů/ průchodů v obou směrech.


07_SCR_cyklojizda2024.jpg

14_SCR_cyklojizda2024.jpg


V roce 2023 získalo město Turnov stavební povolení na nové úseky stezky mezi Turnovem a Svijany. Na základě dohody mezi obcemi a Libereckým krajem podal kraj ještě v témže roce dvě žádosti o dotaci z IROP, ze kterých byla přiznána dotace na úsek z Turnova do Modřišic (k silnici Podháj – Přepeře). V letošním roce by mělo proběhnout výběrové řízení na dodavatele a v příštím roce začne stavba.

Předmětem jednání na závěr cyklojízdy byla mj. realizace a financování úseku Přepeře, jez – Všeň, Mokrý, na který dotace schválena nebyla. Jedním z výstupů je spolupráce obce Přepeře a Libereckého kraje na řešení tohoto úseku. V mezidobí se podařilo obci Příšovice zahájit výstavbu úseku mezi Písečáky a centrem obce, kde je již hotová část za pečovatelským domem.


09_SCR_cyklojizda2024.jpg


Greenway Jizera jako značená nadregionální cyklotrasa č. 17 měří v celé své délce od osady Jizerka v Kořenově až na hranici Prahy v Horních Počernicích asi 170 km, z toho 80 km na území Libereckého kraje. Kromě výše uvedených částí se pracuje i na dalších úsecích. Na Jilemnicku - pod záštitou stejnojmenného svazku obcí - byla po dohodě obcí a Správy železnic podána žádost o dotaci z rozpočtu Libereckého kraje na projektovou přípravu úseku Peřimov - Horní Sytová, která k připravované rekonstrukci železničního mostu v Horní Sytové dopracuje řešení pro cyklisty a pěší, které je nejen součástí projektu Greenway Jizera, ale také navazuje na záměr města Jilemnice a přilehlých obcí na cyklistické propojení Jizery a Labe. Na spolufinancování projektové přípravy byla získána podpora od Nadace Škoda Auto.

Už v loňském roce získalo město Rokytnice nad Jizerou dotaci na předprojektovou a projektovou přípravu úseku mezi Jabloncem nad Jizerou a Rokytnicí nad Jizerou.

Ve finální fázi projektové přípravy před podáním žádosti o území rozhodnutí je úsek SemilyBenešov u Semil, také podpořený z dotace z rozpočtu Libereckého kraje.

Projekt se rozvíjí také na území Středočeského kraje. V roce 2023 byly v Mnichově Hradišti a Mladé Boleslavi slavnostně otevřené dvě nové lávky přes Jizeru s navazujícími úseky cyklostezky. V Mnichově Hradišti je to lávka u Černé silnice s napojením na Klášter Hradiště nad Jizerou, v Mladé Boleslavi se jedná o nový most v lokalitě Krásné louky vybudovaný s podporou Nadace Škoda Auto.

V úseku Mnichovo Hradiště, jez Haškov – pískovna Veselá převzal Středočeský kraj investorství výstavby nového úseku cyklostezky (přes IPMH) přes areál bývalého LIAZu. Majetkové vypořádání a projektová příprava intenzivně probíhá v úseku Mnichovo HradištěBakov nad Jizerou.

Koordinátorem projektu Greenway Jizera je Sdružení Český ráj, které spolupracuje s oběma kraji, městy a dalšími partnery na trase na základě uzavřené smlouvy o spolupráci na projektu ze září 2007.

I revize partnerství a vztahů z této smlouvy budou vzhledem k délce trvání smlouvy, vývoji projektu a změnám v působení některých partnerů předmětem dalších jednání.


Ing. Jiří Lukeš,

projektový manažer,

Sdružení Český ráj, z. s.

Vytvořeno 8.5.2024 10:48:10 | přečteno 0x | marcela.jandova
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688