Roman Valihrach (Coinmate)
Okénko kryptoměny  |  05.12.2022 14:05:26, aktualizováno 07.12.2022 10:33:44

Jak poznat krypto podvod, aby vás žádné XIXOIO nepřekvapilo?

 

Médii poslední dva týdny probublávají stále jasnější střípky informací o tom, jak XIXOIO v čele s Richardem Watzkem nakládalo s prostředky investorů. Touha lidí rychle zbohatnout na věcech, kterým moc nerozumí, je a vždy bude pro všechny podvodníky neodolatelným pokušením. Pro celý kryptosvět, který to s decentralizací myslí vážně, je nejsilnější zbraní osvěta. Dejme teď stranou zatím nepotvrzené historky o podvodech XIXOIO, manželčiných účtech či luxusních vilách, a podívejme se na 4 varovné signály, které by vás měly od jakéhokoliv krypto podvodu zaručeně odradit.

1. Nebrat, co nejde prodat

Je nedůvěryhodné vydávat token, který nelze veřejně obchodovat na burze, ať už centralizované nebo decentralizované. A nikdo by se za žádnou cenu neměl podílet na investici do krypto projektu, ze které nemá možnost na volném trhu vystoupit

V ideálním případě by společnost měla mít funkční produkt alespoň ve verzi MVP (Minimal Viable Product). Samotné webové stránky a klientská zóna žádným takovým produktem nejsou. Pokud se firma chlubí vlastním Blockchain Genesis, která je z podstaty věci vždy veřejná, ptejte se po ní, chtějte vědět, kdo na ní spolupracoval formou nodu nebo jako validátor.

2. Rychlé praní dočista

Dalším signálem, že na projektu něco nehraje, je masivní reklamní kampaň, která je financovaná bez toho, že by projekt vykazoval jakýkoliv funkční byznys model. Kdo platí billboardy, televizní spoty, proklikové reklamy? Nejsou to náhodou vložené prostředky prvních investorů, které ve stylu klasického letadla projekt využívá k nalákání dalších investorů? Podvodem ale samozřejmě může být i projekt, který je zcela bez reklamy.

Pokud už narazíte na projekt, o kterém máte pochybnosti, není od věci si ověřit jeho zakladatele. Dost často to nebude jejich první podnikatelský počin a na internetu snadno zjistíte, jestli už na kontě nějaké ty pochybné šmeliny zavánějící podvodem či Ponziho schématem nemají.

3. Luxus není zadarmo

Většině technologických startupů stačí pár notebooků a připojení k internetu. Luxusní kanceláře, služební supersporty, vily, to všechno přichází až po letech dřiny završené úspěšným prodejem.

Naopak u podvodných projektů pozlátko přichází už od startu a slouží k budování úspěšné image bez toho, že by projekt budoval jakoukoliv známku přidané hodnoty. Kromě toho, že přesvědčí dost lidí, aby mu svěřili své úspory. A je jedno, zda to jsou úspěšní podnikatelé, politici nebo uznávaný investiční guru. Každý v sobě někde máme hlad po pohádkovém bohatství, a každý si riziko vyhodnocujeme po svém. Vy o své peníze přijít nemusíte.

4. Už dost mesiášů

Spasitelé, kteří chtějí ve velkém konat dobro a všem přinést jistotu desetinásobku, se zjevují poměrně pravidelně. Každých pár let se zjeví projekt s charismatickým vůdcem, který přemluví spoustu lidí k tomu, aby mu svěřili peníze. Odborníci před nimi většinou varují, ale často marně. 

Varovné signály se v průběhu času lehce mění, ale svou podstatou zůstávají stejné. Jde se tak naučit je vnímat a podezřelé organizace a podnikatele rozpoznat. Dávejte si na ně prosím pozor a svěřujte peníze raději těm, co vám neslibují modré z nebe.

Krypto není raketová věda

Blockchain, kryptoměny, decentralizace. Termíny popisující složité mechanismy, u kterých ale platí stejně jasné principy jako u všeho jiného. Když vám někdo slibuje hrnce s až kouzelnými vlastnostmi, hned zbystříte. Stejně tak byste měli zbystřit, když vám někdo nabízí zcela neznámý token s pohádkovými výnosy.


Roman Valihrach

Roman Valihrach

Roman Valihrach je spoluzakladatel a CEO české kryptoburzy Coinmate.io. Stará se o chod a vizi celé firmy, kterou v roce 2014 založil. Jako jeden z prvních propagátorů bitcoinu a technologie blockchainu zastává filozofii, že nejdůležitější je v případě kryptoměn dlouhodobá strategie a snižování rizik – decentralizace a blockchain jsou podle něj zásadní pro zefektivnění finančních trhů a demokratickou budoucnost.


Coinmate

Coinmate je česká kryptoburza, která přináší do světa kryptoměn serióznost, transparentnost a zkušenosti. Od svého vzniku v roce 2014 má přes 90 000 registrovaných uživatelů zejména z Česka, Slovenska a zemí střední a západní Evropy. Dle vize Coinmate mají být kryptoměny už dnes zastoupené po boku tradičních instrumentů v každém investičním portfoliu. Aby do kryptoměn mohl investovat skutečně každý, nabízí burza uživatelům maximálně přehledné rozhraní a kompletní podporu v češtině včetně možnosti platit korunami.

Více informací na https://coinmate.io/cs.


Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
24.04.2024  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
24.04.2024  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688