František Marek (Simplecoin)
Okénko kryptoměny  |  29.11.2022 13:55:52

Starými zbraněmi nelze inflaci porazit. Potřebujeme Bitcoin

Krom Evropské centrální banky ECB se víceméně všechny významnější centrální banky světa předhánějí ve zvyšování úrokových sazeb rekordním tempem. Je to totiž jediný nástroj, díky kterému mohou doufat, že zvrátí boj s inflací (kterou sami způsobili). Dnes se pokusíme osvětlit, proč se v praxi bude nejspíš jednat o zvyšování krátkodobé a jakou pozici v tomto chaosu zaujímá Bitcoin.

V úvodu zmíněná ECB nemůže příliš zásadně zvyšovat úrokové sazby, protože jí hrozí prakticky okamžitý krach Řecka a hlavně Itálie. Pod jhem společného finančního trhu a výrazně zvýšené inflace tak trpí i méně zadlužené ekonomiky jako je Estonsko, nebo samo Německo, nekorunovaná hlava Evropské unie. Gratulace k podržení české koruny jsou však předčasné, jak ostatně ukazuje vývoj inflace v České republice.

Ostatní centrální banky světa včetně té české se snaží alespoň na oko s inflací bojovat a úrokové sazby zvedají rychlostí, která tu nebyla k vidění dlouhé desítky let. Základní úroková sazba úvěrů stanovená centrální bankou totiž do velké míry určuje dostupnost peněz v oběhu a místo dostupných levných úvěrů nutí lidi tzv. obracet každou korunu. V teorii tak dochází k jistému zpomalení ekonomiky a ke zmírnění inflace. Tedy za předpokladu, že jde o inflaci vzniklou tlakem na poptávkové straně.

Důvod pro tištění peněz se vždycky najde

V současné době však čelíme inflaci, která má mnohem komplikovanější podobu. Jsou to roztříštěné dodavatelské řetězce, ale i ruská agrese na Ukrajině a s ní spojená energetická krize ještě umocněná naprostou neschopností Evropské unie a její neochotou byť jen o píď slevit z Green Dealu. Nejdůležitějším faktorem současných inflačních tlaků je však tištění peněz. Novodobá ekonomie je totiž postavená na teorii, že k bohatství vede jediná cesta – přes neustále vytváření a následné utrácení levných peněz. Nejlevnější peníze jsou nové dluhy – a proto vidíme všude ve světě rekordní tempo zadlužování (ČR za poslední tři roky o téměř 1 bilion korun, a to nejrychlejším tempem v EU).

Tato strategie našla v posledních desítkách let velké zastání jak u některých ekonomů, tak hlavně u politiků, jimž se obzvlášť líbí možnost přerozdělovat čím dál větší balíky peněz čím dál méně efektivním způsobem (zdravíme do Bruselu).

Vlády se mermomocí snaží budit zdání, že zadlužování někdy skončí a něco se s ním udělá. Důvěra lidí v ničím nekryté peníze je totiž to, co drží tuhle bárku nad vodou. Právě kvůli vysokým dluhům si však centrální banky nemohou dovolit držet vysoké úrokové sazby příliš dlouho, jinak by se pouhé obhospodařování (natož snižování) jejich dluhů brzy stalo neúnosným. Ve skutečnosti tedy nemůže zadlužování skončit a tím neskončí ani znehodnocování státních měn. Spořit v nich tedy absolutně postrádá smysl, ale to už asi víte i bez nás.

Finanční krize hned, nebo za pár let

Pro jednoduchost se teď budeme soustředit pouze na Fed – americkou centrální banku. USA totiž stále udávají směr celému světu. Fed má nyní jen dvě možnosti boje. Při první z nich se pokusí skutečně dostát svému závazku ke snížení peněz v oběhu trhu a pravděpodobně tak způsobí největší finanční krizi v dosavadní historii, vedle které rok 2008 nebo velká krize 30. let budou blednout závistí. Pravděpodobnější scénář je tedy ten, že Fed udělá vše pro to, aby se takové situaci vyhnul, a proto v určitém bodě začne prudce snižovat úrokové sazby a znovu tisknout peníze, aby odvrátil potopení největší ekonomiky světa. Problém je, že z finančního systému už se stalo jen těžko zvladatelné kyvadlo, které se s každým vytištěným dolarem houpe ještě zuřivěji. Cesta k další krizi tak bude opět o něco kratší a její případné dopady ještě bolestivější. 

Bitcoin je záchranný člun

Právě proto v roce 2009 vznikl Bitcoin. Jeho dopředu stanovené množství jednotek v oběhu v každý jednotlivý moment dává lidem možnost opět dlouhodobě spořit a plánovat budoucnost bez zbytečného zadlužování. Jedná se pojistku pro přesně takovou situaci, jakou nyní zažíváme. A ano, to hrdě říkáme i v okamžiku, kdy Bitcoin stále výrazně zaostává za svým historickým maximem – více na toto téma si můžete přečíst v našem starším článku.

Bitcoin přežil i další zemětřesení v podobě pádu druhé největší krypto-burzy, společnosti FTX, a již několik týdnů vykazuje i výrazně nižší volatilitu než největší americké akciové indexy jako S&P 500 a NASDAQ. Na rozdíl od nich totiž ustál i několik posledních zasedání Fedu, která umí s trhy řádně zamíchat. Zdá se tedy, že je nejlepší čas k nákupu záchranného člunu, který snadno uskutečníte přes nejstarší českou směnárnu Simplecoin. Zakoupený Bitcoin je vám pak okamžitě odeslán do bezpečí vaší peněženky, kde spolu s vámi počká na lepší časy.


František Marek

František Marek

Do kryptoměn jsem se dostal nakonec až v roce 2021, přestože jsem už v roce 2014 docela vážně zvažoval možnost investice do Bitcoinu. Odradila mě tehdy hlavně minimální osvěta v tom, co Bitcoin vlastně je. Teprve až kdy jsem o mnoho let později konečně pochopil význam Bitcoinu jako nestátních peněz, mě králičí nora doslova pohltila. Dnes je ze mě hrdý Bitcoin maximalista a jsem rád, že mohu svojí troškou do mlýna přispívat i já k širší adopci a pochopení kryptoměn – v čele právě s Bitcoinem.


Simplecoin

Simplecoin je nejstarší česká online směnárna kryptoměn. Zaměřuje se na bezpečnost, transparentnost, uživatelsky přívětivou podporu a zákaznický servis. V současné době nabízí nákup devíti různých kryptoměn za CZK nebo EUR a připravuje další rozšíření nabídky.

Více informací na simplecoin.eu/cs.

03.12. 09:20  Nesmysl (Týpek Dejv)
30.11. 18:02  Jasně (Pavel 123)
29.11. 18:23  Nesmysl (Joewell)
29.11. 17:01  Bitcoin mena (Rudolf)

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
24.04.2024  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
24.04.2024  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688