Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  24.11.2022 17:29:58

Japonsko se chystá spustit projekt digitálního jenu. Jak je na tom zbytek světa?

Ilustrační obrázek | zdroj CoinBank.cz

Zkušební provoz CBDC v digitálních jenech

Kryptoměnám se podařilo již přilákat plno uživatelů a v loňském roce dosáhly významného širšího přijetí, což vyvrcholilo rekordními úrovněmi hodnot ať již bitcoinu či ostatních altcoinů. Blockchainy jako systémy, na kterých jsou kryptoměny a transakce s nimi provozovány a zaznamenávány přinesly zřejmě nejvýznamnější inovaci ve světě financí za několik posledních desetiletí. To přimělo většinu států a centrálních bankéřů začít uvažovat o přenesení kryptografických technologií do světa tradičních financí (TradFi). Centrální autority se tak snaží vyvinout své vlastní digitální měny, které si ponechají výhody kryptoměn, ale budou pod dozorem a kontrolou centrálních bank. Pro takové digitální měny se vžila zkratka CBDC (digitální měna centrální banky).

CBDC ve světě

Více méně nejdále ve vývoji vlastní CBDC jsou asijské státy. Japonská centrální banka vydala zprávu, ve které uvádí, že v příštím roce na jaře spustí pilotní projekt digitálního jenu. Do projektu by měly být zároveň zapojeny tři hlavní japonské banky a měl by trvat dva roky. Cílem tohoto dvouletého projektu je zjistit možné problémy se vklady na bankovní účty, potažmo při výběrech z nich. Projekt bude také ověřovat, zda je infrastruktura funkční při přírodních katastrofách a bez internetového připojení. 

Po vyhodnocení projektu banka rozhodne, zda CBDC jenu uvede v roce 2026 do ostrého provozu. Navíc se, dle dřívějších vyjádření guvernéra japonské centrální banky, banka bude muset rozhodnout, jestli spustí CBDC také pro maloobchodní sektor, nebo zůstane k využití pouze bankovnímu sektoru pro vypořádávání transakcí. Dodal však, že digitální jen pomůže zajistit bezpečnou a bezproblémovou infrastrukturu v zemi. 

Závody v Asii

Celkově se zdá, že asijské země jsou v pokročilejší fázi projektů souvisejících s CBDC. Japonsko tak jen následuje další země v regionu, které postupně zavádějí do svých finančních systémů své CBDC, nebo to minimálně v brzké době plánují.

Indie, která je členem skupiny G20 (největší ekonomiky světa, které tvoří 60 % celosvětového HDP), spustila svůj pilotní projekt CBDC 1. listopadu 2022. V této počáteční fázi je do projektu zapojen zatím jen bankovní sektor. Digitální rupie má zejména zjednodušit mezibankovní vypořádání a snížení rizika podvodů. Do budoucna se plánuje, že CBDC rupie bude spuštěna i pro maloobchodní sektor.

Nejdále v zavádění, potažmo v používání CBDC v Asii je zřejmě Čína. Ta nejprve v průběhu roku 2021 zakázala veškeré aktivity spojené s kryptografickým sektorem, aby posléze ohlásila spuštění své vlastní digitální měny. Čínská lidová banka nyní ohlásila, že plánuje ještě do konce roku 2022 rozšířit zavádění digitálních peněženek pro svůj digitální jüan (e-CNY) do několika rozvinutých provincií. Dodala, že v digitální měně e-CNY již zaznamenala transakce v hodnotě 13,9 miliardy dolarů.

V různých fázích testování CBDC se nachází několik dalších významných světových ekonomik. Jiné, jako Nigérie a Jamajka, jej již nějakou dobu používají. V loňském roce Nigérie spustila svou digitální měnu eNairu. Jedná se o první digitální měnu centrální banky v Africe. Projekt nigerijské digitální měny však zůstal daleko za svým očekáváním. Přijetí eNairy rok po jejím uvedení na trh dosáhlo pouze 0,5 % obyvatel, přičemž občané dávali raději přednost konkurenčním kryptoměnám. Většímu přijetí eNairy zabránila obecná nedůvěra obyvatel k vládnoucí elitě a určitá míra zmatku spojená právě se spuštěním eNairy. Situace došla dokonce tak daleko, že projekt byl zastaven a ukončen.

Pozitivem však může být, že eNaira alespoň pomohla ke vzdělávání lidí v oblasti digitálních peněženek a držení a utrácení digitálních měn. Potvrzuje to i listopadový průzkum, který zjišťoval míru přijetí bitcoinu v jednotlivých státech světa. Nigérie se právě i díky zkušenosti s eNairou umístila na 11. místě na světě v přijetí bitcoinu.

Fáze vývoje a projektů CBDC ve světě (upraveno autorem) | zdroj Atlantic Council CBDC Tracker

Západ má co dohánět

Na druhou stranu Spojené státy, eurozóna a Velká Británie mají v oblasti CBDC ještě co dohánět. V USA aktuálně probíhá 12týdenní ověřovací program CBDC. Americký Federální rezervní systém ve spolupráci s několika velkými finančními společnostmi, jako Mastercard, HSBC, Citigroup nebo Wells Fargo začali vydávat zastupitelné tokenizované dolary vypořádávané prostřednictvím simulovaných rezerv centrální banky ve sdílené distribuované účetní knize. Zajímavé však je, že bankovní skupina bude zodpovědná za zveřejnění výsledků zkušebního provozu, ale již neexistuje žádná další dohoda, že by se účastnila dalších fází projektu.

Bank of England pak zatím jen zřídila pracovní skupinu, která má dohlížet na případy použití a provoz CBDC, ale zatím se nerozhodla, zda k němu formálně přistoupí. Původně jej prosazoval bývalý kancléř Rishi Sunak, který se však nedávno stal předsedou britské vlády.

Podle vyjádření prezidentky Evropské centrální banky (ECB), Christine Lagardeové, se Evropská komise (EK) chystá již brzy předložit legislativní návrh, který by definoval status a podobu digitálního eura jako zákonného platidla a stanovil míru ochrany soukromí, kterou by tato nová měna poskytovala. Uvedla, že ECB by chtěla projekt digitálního eura spustit do poloviny desetiletí.

CBDC může vzdělávat

Zatímco kryptoměnoví nadšenci varují, že CBDC by mohl být nástrojem k upevnění moci autoritářských režimů, potenciální výhodou je, že může být nástrojem ke vzdělávání lidí. Po seznámení s digitálními transakcemi by se uživatelé CBDC mohli snadno rozhodnout, zda chtějí vedle CBDC používat i kryptoměny. Osvěta by mohla dokonce vyústit i ke zrušení CBDC tak, jak se to stalo v Nigérii, když tamní občané dávají s ohledem na nedůvěru k vládě raději přednost konkurenčním kryptoměnám v čele s bitcoinem.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Čt 11:05  Obchody s kryptem stouply od ledna do dubna o čtvrtinu Martin Stránský (WBTCB)
26.04.2024  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
26.04.2024  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
24.04.2024  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688