Jiří Makovský (Simplecoin)
Okénko kryptoměny  |  03.11.2022 16:02:14

Fenomén psychologie v obchodování: Jak se vypořádat s nejslabším článkem portfolia – vlastní hlavou?

Psychologie jako vědní obor má kořeny v polovině 19. století na území Německa. Dlouhodobě se disciplína trápila se stigmatizací, to se teď ale začíná měnit. Důvodem je otevřenější společnost i exaktnější metody ve vědě. Podíváme se na její využití při tradingu, neboť právě tam hraje psychologie zásadní roli!


Každý ten pocit zná. Po otevření pozice pro krátkodobý či střednědobý obchod se dostaneme do mínusu. Během dalších dní cena stagnuje, i když technické indikátory křičí „už to brzy musí letět!“ Co tu v tu chvíli dělat? Podlehnout intuici a prodat, nebo se držet nastavené strategie a vyčkávat? Správná odpověď je jen jedna, ale opravdu se podle ní vždy řídíme?

Vím z vlastní zkušenosti, že tomu tak pokaždé není. Někdy obchodníka jednoduše strach či chamtivost porazí. K minimalizaci takového rizika u retailového tradera může přispět psychologie obchodování. Obzvláště se hodí na trhu kryptoměn!


Jak se můžeme s psychologií obchodování setkat?

Psychologie obchodování je základním komponentem, ze kterého se skládá rozhodovací proces každého retailového, ba i profesionálního, tradera. Druhým budiž strategie, která určuje vstup, výstup a případné reakce na vývoj naší pozice.


Mohlo by vás zajímat: DCA: Dlouhodobé bohatství s kryptoměnami


Význam jakého sebeuvědomění je nejlépe citelný při krizových situacích, kdy se otevřený obchod nevyvíjí předpokládaným směrem. V tu chvíli na nás jako piraně útočí emoce. Ty jsou pro obchodníka zásadním nebezpečím, před kterým sebelepší strategie neuchrání

Může jít o strach z velké ztráty, ale i chamtivost, kdy jsme už dávno dosáhli našich cílů, ale pozici jednoduše odmítáme uzavřít – však cena už nikdy nemůže klesat! To a mnoho dalšího vede ke zvýšení rizika, k unáhleným vstupům nebo předčasným výstupům z pozice.

Taktéž nelze opomenout fenomén „FOMO“ – „Fear Of Missing Out“. Ve volném překladu jde o strach z toho, že vám ujede vlak. S tím se určitě každý setkal. Obzvláště na trhu kryptoměn jde o respektovaný koncept vynucující si konstantní obranu.

Proč je to problém, když vlastní hlava přemůže rozum?

Předpokládejme, že zkušený obchodník má svoji vlastní nastavenou strategii, které by se měl držet. Tu sestavil na základě nějakého racionálního uvažování. Retailový obchodník se do této fáze dřív nebo později dostane – taktéž si nastaví přesný plán. Nicméně v jistou chvíli jej emoce přemůžou. A on se odchýlí.

Navzdory tomu, že se může z jeho pohledu zprvu zdát, že jde o racionální rozhodnutí, není odchýlení od strategie nikdy dobrým nápadem! Správná strategie – zahrnující kontrolu rizika, řízení příležitostí a nastavení výše rizika – by neměla vyžadovat váš manuální zásah. Proč?

Odpovědí je několik. Primárně kvůli tomu, že pokud se obchodník strategie nedrží a dělá vesměs náhodná rozhodnutí, nemůže nikdy zhodnotit úspěšnost svého nastavení a adekvátně reagovat. Jeho rozhodnutí nemají klíč, jsou náhodná.

Taktéž je třeba mít na mysli, že do hry vstupují různé psychologické aspekty a fenomény, které si ukrajují z naší racionality. Jedním z nich je negativní zkreslení, kdy negativní obchod vnímáme mnohem silněji než ten samý v zelených číslech. Je to instinkt, který možná sami na sobě pozorujete – všímejte si toho, proč novináři ve svých titulcích často kreslí katastrofické scénáře. Přitahuje nás to. Drobná prohra nám může připadat jako dobrý důvod strategii naprosto překopat, i když se jí dosud dařilo.

Dalším příkladem je „konfirmační zkreslení“. Opět v době internetu známý fenomén, zpravidla u diskuzí o politice či obchodování kryptoměn. Konfirmační zkreslení v kontextu psychologie obchodování má to riziko, že po otevření pozice hledáte informace, které vaše rozhodnutí potvrzují a zesilují. Tím sebe sami plácáte po ramenou, i když objektivní realita může být naprosto odlišná.


Tipy a triky na zvládnutí psychologie obchodování

Kdo se někdy úspěšně či neúspěšně pokoušel bojovat se závislostí, jistě ví, že dostat sám sebe pod kontrolu není jednoduché. Před rokem jsem o těchto impulzech měl diskuzi s velmi zkušeným obchodníkem, který mi prozradil triky, co pomáhají jemu.


Každý je jiný. Každý jinak přemýšlí, jinak se cítí a jinak si věci racionalizuje. Níže uvedené metody tak nemusí být pro každého – a to je v pořádku. I tak bych vám ale doporučil je zkusit! Obzvláště, obchodujete-li na trhu virtuálních měn.


1) Napište si svoji strategii nebo obchodní plán

Strategie je základ. Uvědomit si to není tak složité, ale dodržet ji může být oříšek. Mezi klasické rady tak patří vizualizace a zhmotnění, například skrze papír a tužku. Možná zastaralá metoda je doteď oblíbená, neboť k fyzickému manifestu přilnete s větší pravděpodobností než k pouhé myšlence.


2) Pravidelné pauzy, i když trh vypadá plný příležitostí

Pokud se konstantně koukáte na telefon a kontrolujete své pozice, nedělá to dobře vám ani vašemu portfoliu. Obzvláště pro mladé lidi je jednoduché při neustálém obchodování propadnout v podstatě glorifikovanému gamblingu, na který trading ponížili. To je velmi reálný problém.


3) Veďte si deník mapující vaši náladu

Tento trik funguje nejlépe těm, kteří obchodují takřka denně. V některých menších týmech profesionálních obchodníků může jít dokonce o povinnou aktivitu. Jelikož naše nálada hraje obrovskou roli v rozhodovacím procesu, někdy je dobré si ji u těžkých rozcestí uvědomit. Například, mám-li manickou náladu, zřejmě budu ochotnější přijmout vysoký risk a věřit svým obchodům, byť pro to nemusí být racionální důvod.


Přeji vám mnoho štěstí ve vašem obchodování!


Jiří Makovský

Jiří Makovský

Pracuje od roku 2016 jako marketér pro největší české do kryptoměn orientované projekty a weby. Původním nadšením copywriter, který se během času naučil poskytovat i jiné služby šité na míru kryptoměnovým projektům. Věří v decentralizované projekty stejně jako v ty solidní, byť centralizované. Ve volném čase potajmu sbírá kartičky Pokémon.



Simplecoin

Simplecoin je nejstarší česká online směnárna kryptoměn. Zaměřuje se na bezpečnost, transparentnost, uživatelsky přívětivou podporu a zákaznický servis. V současné době nabízí nákup devíti různých kryptoměn za CZK nebo EUR a připravuje další rozšíření nabídky.

Více informací na simplecoin.eu/cs.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)

Přečtěte si také:

31.03.2022Technologie nejslabším článkem ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
16.03.2022Jak se Fed vypořádá s inflačními tlaky? ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
24.02.2022Technologie znovu nejslabším článkem trhu ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688