Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  29.10.2022 17:59:52

Těžaři bitcoinů pod tlakem klesajícího kurzu zachraňují svůj byznys prodejem BTC a těžebního hardwaru

Ilustrační obrázek | zdroj CoinBank.cz

Těžaři bitcoinů (BTC) a jiných kryptoměn, které se těží metodou proof of work (PoW) jsou stále pod velkým tlakem vysokých cen za energie, které při těžbě spotřebovávají. Nejen, že se musí vypořádávat s tímto růstem cen, ale zároveň se musí poprat s rostoucím hashrate a s ním ruku v ruce zvyšující se obtížnost těžby, která se do nákladů také negativně promítá.

Co je hashrate

Hashrate udává rychlost těžby a sílu celkového výpočetního výkonu, který je v danou chvíli zapojen k ověřování a zpracování transakcí v blockchainové síti. Rychlost hashování je důležitým ukazatelem pro celou síť. Blockchain Bitcoinu je navržen tak, aby v pravidelných 14denních intervalech docházelo k úpravě obtížnosti těžby, pakliže dojde ke změně rychlosti těžby. Ta se odvíjí od toho, za jaký časový interval se těžařům podaří najít tzv. "nonce", což je náhodné číslo, které lze použít jen jednou. Nalezení takové nonce těžaři je spojeno se ziskem odměny v podobě nových BTC. Blockchain Bitcoinu je nastaven tak, aby k nalezení nonce docházelo přibližně každých 10 minut. Aby takto nastavený časový rámec byl dodržován, je v síti zaveden automatický systém, který buď zvyšuje, nebo snižuje obtížnost těžby. Platí zde přímá úměra, kdy rostoucí hashrate zrychluje řešení výpočetního úkolu a naopak klesající hashrate takové řešení prodlužuje. Princip je jednoduchý. Čím větší míra obtížnosti je, tím složitější je najít nonce a vytěžit tak nový blok s bitcoiny, přičemž rostoucí hashrate zároveň tlačí na růst obtížnosti těžby.

Hashprice

Hashprice je měřítko tržní hodnoty přiřazené jednotce hashovací síly v dolarech za terahash za sekundu a den ($/TH/s/d). Hashprice je také známá pod označením "ziskovost těžby". Těžební portál Bitcoin Hashrate Index ve své čtvrtletní zprávě zveřejnil, že se ziskovost těžby oproti stejnému období v loňském roce propadla o 83,5 %. Index, který tuto metriku měří v čase, uvádí, že ziskovost těžby klesla od října 2021 z 0,412 USD/THs/den na hodnotu 0,068 USD (20. říjen 2022).

Index hashprice BTC za 12 měsíců | zdroj Hashrate Index

Drahé energie likvidují těžaře

Přesto, že je stále velká část těžařů, kteří i při kurzu kolem 20.000 dolarů za bitcoin generují poměrně velké zisky, existuje i část takových těžařů, kteří do tohoto byznysu naskočili teprve nedávno a za situace, kdy byl kurz bitcoinu na vrcholu. Tito těžaři si pořizovali veškeré vybavení takřka za dvojnásobné ceny, než kolik těžební hardware stojí dnes, ale hlavně v době, kdy ceny energií byly na mnohem nižších úrovních. Náklady některých těžařů tak nyní mohou přesahovat úroveň 20.000 dolarů, což je na hraně udržitelnosti. Tato vyšší cena je dána jak vyššími pořizovacími náklady při nákupu vybavení a vytváření infrastruktury, tak také vyšší cenou za energie a dražším provozem. 

Určitá skupina těžařů může mít vlivem těchto faktorů problém se splácením svých závazků, což je nutí prodávat své vytěžené BTC, popřípadě část svého hardwarového vybavení. Jenže těžební hardware se v podstatě nedá použít k ničemu jinému, než pouze k samotné těžbě kryptoměn. Kvůli tomu je hodnota takového stroje úzce navázána na hodnotu hlavní kryptoměny. Když tedy klesá hodnota bitcoinu, ruku v ruce s ní klesá také hodnota těžebního vybavení. Což v důsledku ztěžuje obsluhu dluhů těžařům a ti se tak dostávají do obtíží se splácením svých půjček. Tento trend potvrzuje i čtvrtletní zpráva portálu Bitcoin Hashrate Index a zároveň v ní tvůrci uvádí, že došlo k prvnímu velkému těžebnímu bankrotu, když v září vyhlásila bankrot společnost Compute North. Společnost Compute North byla do té doby druhým největším poskytovatel hostingu pro těžbu BTC v USA.

Situace v USA

Pro dokreslení situace, proč došlo k bankrotu společnosti Compute North, je zapotřebí zmínit, že průměrné náklady na elektrickou energii se od července 2021 do července 2022 zvýšily o 25 % ze 75,20 dolarů za MWh na 94,30 dolarů za MWh. V některých členských státech jako třeba v Texasu či Georgii, došlo v tomto období k ještě výraznějším nárůstům. V případě Texasu vzrostla cena elektřiny o 64 % a v případě Georgie byl nárůst cen ještě o procento větší (65 %).

Porovnání průměrné ceny průmyslové elektřiny v USA (upraveno autorem) | zdroj Hashrate Index

Zpráva dodává, že většina poskytovatelů hostingu v USA naráží na "hranice rentability". Hranice rentability se aktuálně dotýká také těžebního hardwaru novější generace, kterým je stroj Bitmain Antminer S19j Pro. Klesající ziskovost pak přímo přičítá rostoucím cenám energií a klesajícím cenám BTC. 

Situaci neusnadňuje ani fakt, že těžba bitcoinů patří k nejvíce konkurenčnímu podnikání. Z výzkumu National Bureau of Economic Research (Národní úřadu pro ekonomický výzkum) vyplynulo, že jen 10 % těžařů bitcoinů kontroluje celých 90 % těžební kapacity v bitcoinové síti, ale z toho pouze jedna desetina procenta (0,1 %) ze všech těžařů vlastní rovnou polovinu těžební kapacity sítě. Aby těžaři dosáhli v tomto odvětví úspěchu, je tak zapotřebí, aby jejich těžební hardware byl neustále inovován. Pokud by nedocházelo k pravidelné obměně, hardware by velice rychle přestal být konkurenceschopný a těžaři by utápěli své peníze v promarněných nákladech.

Společnost JPMorgan Chase & Co. představila analýzu, ze které vyplynulo, že průměrná výše nákladů na vytěžení jednoho BTC dosahovala ještě začátkem června úrovně 24.000 dolarů. Poté, co však došlo k vyklízení pozic na kryptografickém trhu, klesly do půlky července výrobní náklady zhruba o devět tisíc na úroveň 13.000 dolarů. Významně tomu napomohl také pokles průměrného hashrate, který na konci července (30.07.2022) činil jen 177, 58 exahashe za sekundu (EH/s). 

Graf průměrné výše hashrate (upraveno autorem) | zdroj btc.com

Od té doby však průměrný hashrate výrazně stoupnul, čímž se zároveň zvýšily těžební náklady. Podle BitInfoCharts činí průměrný hashrate 274,5 EH/s. To je nárůst o 66,5 % oproti stejnému období loňského roku. Historického maxima 295 EH/s dosáhla síť letos 11. října. Rekordních hodnot dosahuje také obtížnost těžby. Ta je momentálně na historickém maximu, když dosahuje 35,61 T. Navíc je v plánu další zvýšení již tak vysoké obtížnosti těžby. Nová hodnota obtížnosti bude stanovena na úrovni 36,85 T. 

Výprodeje BTC pokračují

Vysoká cena energií a rostoucí obtížnost těžby výrazně ztěžují těžbu bitcoinů jak společnostem, tak těžebním poolům. I když těžaři doposud zvládají splácet své závazky, je to jen za cenu prodeje těžebního vybavení, nebo rovnou prodeje vytěžených BTC. Zpráva potvrzuje, že těžaři s nedostatkem likvidity pokračovali v odprodeji vytěžených BTC i během 3. čtvrtletí. Pozitivní zprávou ale je, že ke konci období se prodej zpomalil. Veřejně známí těžaři tak od května poprvé prodali méně BTC, než kolik se jim povedlo v daném měsíci vytěžit. Tento trend započal již v srpnu a v září na něj navázal.

Graf prodeje BTC veřejně známých těžařů ve 3. čtvrtletí (upraveno autorem) | zdroj Hashrate Index

Závěr

Na trhu je k nalezení několik pomocníků, díky kterým si těžaři mohou snáze spočítat ziskovost svého projektu. Jednu z kalkulaček ziskovosti provozují např. společnosti Nicehash nebo CryptoCompare. S její pomocí mohou těžaři analyzovat své náklady v porovnání s výnosy z těžby bitcoinů. Kalkulačky pro výpočet rentability se od sebe mírně liší. Některé jsou složitější než jiné a je zapotřebí do nich zadat více vstupních údajů. Ani takovéto srovnání však nemusí být naprosto přesné. Jak již bylo řečeno, samotná těžba je vysoce konkurenční a odměnu získá jen někdo.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688