Okénko BIG EXPERT  |  03.10.2022 18:10:57

Češi šetří - je to příležitost pro banky?

Rada České národní banky na svém čtvrtečním zasedání opět nezvýšila úrokovou sazbu. Základní sazba tak již od 23. června zůstává na 7,00 %. Diskontní sazba je nyní 6,00 % a lombardní dosahuje 8,00 %. Co se však v poslední době změnilo, jsou úroky poskytované na spořících účtech. K menším spořitelním družstvům se tak již přidávají i větší banky.


Banka

Sazba k 3.10.2022

Sazba k 7.9.2022

Česká spořitelna (Erste) 

5 %

4,25 %

Komerční banka

4 %

4 %

Moneta

5,3 %

5,3 %

Srovnání úrokových sazeb na spořicích účtech tuzemských bank. Zdroj: mesec.cz

Ke zvýšení úroků na spořicím účtu se nerozhodla pouze ERSTE, která je obchodovaná na pražské burze, ale i ostatní banky působící v tuzemsku pod regulací ČNB. Nejvyšší úrok na spořícím účtu k 3.10.2022 poskytuje Trinity Bank, který činí 5,58 %. Raiffeisenbank pak nabízí shodně s UniCredit Bank a Fio bankou 5% úrok. 

Navzdory ponechání 2T repo sazby na 7% úrovni, začaly obchodní banky své úroky pro klienty zvyšovat. Kroky podobného rázu mají negativní vliv na ziskovost finančních institucí. Nicméně snižování úrokového rozdílu není jediným aspektem poklesu tempa růstu ziskovosti. Ten by mohl být v následujících čtvrtletích kompenzován růstem úložek v bankách.

Agentura S&P, která dnes zveřejnila výsledky dotazníku PMI pro výrobní sektor, poukázala na útlum poptávky napříč celým sektorem. Tuzemské domácnosti tak začínají v souvislosti s vysokou inflací šetřit. Výrazný vliv na růst inflace mají právě výrobci, kteří se snaží část nákladů přenést na koncové zákazníky. Lze očekávat, že tento trend bude nadále pokračovat, což bude mít za následek další nárůst úspor českých domácností. Je však nutno zmínit, že takto se vysoká inflace nevyřeší. Agentura S&P ve své zprávě dále uvádí, že český trh práce poprvé od května zažívá nárůst aktivity. Právě napjatý trh práce je jedním z aspektů nepolevující inflace, která přiměje české domácnosti k dalším úsporám. 

Z aktuální situace mohou těžit banky, které ukládají peníze klientů do fondů ČNB se 7% úrokem. Byť se úrokový rozdíl snižuje, aktuální situace pravděpodobně způsobí nárůst depozit nesoucích úrok. 

Banka

Depozita nesoucí úrok k 30.6.2022

Česká spořitelna (Erste)

1,88 mld. Kč

Komerční banka

0,058 mld. Kč

Moneta

0,152 mld. Kč

Depozita nesoucí úrok bank obchodovaných na BCPP k 30.6.2022. Zdroj: Bloomberg

Zvýšením úroků na spořících účtech a zároveň snížení rozdílu úrokové sazby se banky snaží snížit svůj čistý zisk, jež slouží k výpočtu průměrné hodnoty, od které se bude odvíjet sektorová daň. Kartami může zamíchat návrh České bankovní asociace. Ta nabídla 50 miliard korun na obnovu tuzemské ekonomiky. Pokud by k realizaci tohoto návrhu opravdu došlo, státní rozpočet by si mohl připsat vyšší příjem. Stávající návrh totiž počítá s příjmem asi 70 mld. korun, ten však zahrnuje i energetické společnosti a rafinerie. Jakékoliv informace o zrušení mimořádné daně pro banky by akciím ERSTE (RBAG.CZ), Komerční banky (KOMB.CZ) a Monety (MONET.CZ) výrazně ulevily.

Tomáš Cverna

Zajímal se o finanční trhy již během studia na gymnáziu. V této době získával i první zkušenosti s publicistikou, kdy pod hlavičkou Institutu ekonomického vzdělávání působil jako komentátor. Tomáš Cverna většinou píše o fiskální politice nebo akciových trzích. Mezi jeho největší zájmy patří fundamentální analýzy společností z vyspělých trhů. Od června 2022 působí jako Trainee analytik kapitálových trhů ve společnosti XTB.


XTB

XTB jako přední evropský broker byl založen v roce 2004 a je jedním z největších brokerů na světě s kancelářemi ve 13 zemích, včetně České republiky, Slovenska, Velké Británie, Španělska, Německa, Francie a Chile. Pražská kancelář je zde od roku 2008. Je regulován světovými dohledovými orgány jako je britské FCA, polské KNF nebo kyperský CySEC. Od roku 2016 je společnost kotována na varšavské burze.

Více na https://www.xtb.com/cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688