mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  21.09.2022 08:55:47

Spojené arabské emiráty, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh - souhrnná teritoriální informace

Spojené arabské emiráty mají 3. největší ekonomiku v regionu Středního východu a Severní Afriky a zaujímají 3. pozici v regionu s nejvyšším HDP na hlavu, který v roce 2021 činil 70,16 tis. USD. Jedná se o nejdiverzifikovanější ekonomiku z arabských ropných ekonomik Perského zálivu. Oživení ekonomiky SAE z recese vyvolané pandemií bylo podpořeno měnovými a fiskálními stimuly a hodnota reálného růstu HDP za rok 2021 dosáhla úrovně 3,8 %. To je více než v době před pandemií, kdy za rok 2019 činila 3,4 %. Významným stimulem byla také realizace odloženého veletrhu EXPO 2020, který měl vliv na oblast cestovního ruchu, real estate a development. Očekává se, že růst reálného HDP dosáhne v roce 2022 vrcholu na úrovni 5,3 %. SAE těží z vysoké proočkovanosti a mimo oblast cestovního ruchu podpoří růst reálného HDP rozsáhlá digitalizace podporovaná vládou, zavádění služeb 5G, růst elektronického obchodování, důraz na inteligentní města a technologie internetu věcí. Prioritou zůstane hospodářská diverzifikace a růst poháněný soukromým sektorem. Podnikatelské prostředí SAE podpoří zahraniční investice společně se zlepšením regulačních norem, ale podniky budou od roku 2023 nově čelit zdanění právnických osob. Probíhající konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem povede k vysoké volatilitě cen ropy a potravinářských komodit, která zvyšuje riziko inflace. Očekávaná míra inflace pro rok 2022 je 4,4 %.

 

Spojené arabské emiráty - Hospodářské ukazatele

EIU, OECD, IMD

Spojené arabské emiráty 2020 2021 2022 2023 2024
Růst HDP (%) -6,1 3,8 5,3 5,1 3,7
Průmyslová produkce (% změna)
Veřejný dluh (% HDP) 74,9 62,8 55,0 52,9 53,2
Míra inflace (%) -2,1 0,2 4,4 3,5 3,3
Populace (mil.) 9,9 10,1 10,3 10,5 10,6
Nezaměstnanost (%)
HDP/obyv. (USD, PPP) 66 750,4 70 160,0 75 470,0 79 960,0 84 040,0
Bilance běžného účtu (mld. USD) 21,0 52,2 72,4 67,8 58,8
Saldo obchodní bilance (mld. USD) 62,3 93,3 112,8 109,9 103,1
Exportní riziko OECD 2/7 2/7 2/7    
Konkurenceschopnost - -      

 

Vývoj HDP

Spojené arabské emiráty 3,4 -6,1 3,8 5,3 5,1
Svět 2,3 -3,7 5,6 3,5 3,1
Rozvojové ekonomiky 2,6 -2,8 6,2 2,7 3,4

 

Podíl sektorů

zemědělství 0,8
průmysl 49,8
služby 49,4

 

Spojené arabské emiráty - Import dle zemí

Čína 15,9
Spojené státy americké 6,7
Indie 6,6
Japonsko 3,8
Německo 3,5

 

Spojené arabské emiráty - Import dle zboží

Celkem 246,9
Zlato (ne mincovní, ne rudy a koncentráty zlata) 37,3
Oleje ropné, oleje z nerostů živičných surové (ropa) 21,4
Zařízení telekomunikační, příslušenství přístojů pro záznam, reprodukci zvuku, obrazu 20,7
Oleje ropné, oleje z nerostů živičných (ne surové), přípravky z nich j. n.; odpadní oleje 16,2
Automobily osobní aj. vozidla pro dopravu osob 10,3

 

Spojené arabské emiráty - Příležitosti pro český export

 

Elektrotechnika

Emirátská meziplanetární mise 2028 je jeden ze stěžejních pilířů “Projektů 50“, řady rozvojových a ekonomických projektů, jejichž cílem je urychlit rozvoj země. Kosmická agentura SAE pracuje na zřízení prvního střediska kosmického výzkumu na Blízkém východě. Centrum, které bude během pěti let stát téměř 26 mil. USD, bude fungovat jako inkubátor pro kosmický výzkum a inovace. Mezi další projekty patří Mars Science City v hodnotě 130 mil. USD. Příležitosti se rýsují nejen pro firmy operující v oborech elektrotechniky a satelitní komunikace, ale také pro společnosti z potravinářství, energetiky, vodohospodářství, zemědělství a 3D tisku.

Projekty 50

Projekty 50 jsou řadou rozvojových a ekonomických projektů, jejichž cílem je urychlit rozvoj Spojených arabských emirátů a přeměnit je na komplexní centrum ve všech odvětvích a vytvořit si status ideální destinace pro talenty a investory. Projekty 50 zahrnují několik klíčových odvětví, jako jsou hospodářství, podnikání, pokročilé dovednosti, digitální ekonomika, vesmír a pokročilé technologie.

Emirátská meziplanetární mise 2028 je jeden stěžejních pilířů Projektů 50

V říjnu 2021 oznámila Kosmická agentura Spojených arabských emirátů zahájení nové meziplanetární mise v Emirátech, která zahrnuje expedici na oběžnou dráhu Venuše, po níž následuje průzkum pásu asteroidů za Marsem. Start mise je naplánován na rok 2028.

Kosmická agentura Spojených arabských emirátů

Spojené arabské emiráty zřídily několik center a subjektů na podporu výzkumu a vývoje kosmických věd. Založily kosmickou agenturu Spojených arabských emirátů podle federálního zákona vyhláškou č. 1 z roku 2014. Kosmická agentura Spojených arabských emirátů je zodpovědná za organizaci, dohled a řízení národního kosmického sektoru, jakož i za podporu jeho příspěvku k národnímu hospodářství. Agentura pracuje na zvyšování povědomí o významu kosmických technologií, posilování národních schopností a podpoře mírového uplatňování kosmického výzkumu.

Vesmírná střediska

Kosmická agentura Spojených arabských emirátů pracuje na zřízení prvního střediska kosmického výzkumu na Středním východě. Centrum, které bude během pěti let stát téměř 600 milionů , je výsledkem strategického partnerství mezi Kosmickou agenturou Spojených arabských emirátů, Univerzitou Spojených arabských emirátů a Telekomunikačním a digitálním vládním regulačním úřadem zastoupeným Fondem ICT. Centrum bude fungovat jako inkubátor pro kosmický výzkum a inovace, aby pomohlo jednotlivcům a univerzitám, kteří mají zájem, aby měli možnost přispívat k kosmickému výzkumu.

Vesmírná věda a technologie

Spojené arabské emiráty hledají příležitosti k prozkoumání nebeských těles, vývoji satelitních komunikačních technologií a nasazení nejnovějších kosmických technologií v pozemských aplikacích. Spojené arabské emiráty uznávají potřebu aplikací dálkového průzkumu země prostřednictvím satelitů, včetně mapování přírodních zdrojů, monitorování životního prostředí, územního plánování a bezpečnosti. Investice Spojených arabských emirátů do kosmických technologií překročily 120 miliard , včetně investic do společnosti pro satelitní data a televizní vysílání Al Yah Satellite Communication, mobilní satelitní komunikační společnosti Thuraya Satellite Telecommunications a systému mapování a pozorování Země Dubai Sat.

Vědecké město Mars

V souladu se strategií Mars 2117, která usiluje o vybudování první osady na Marsu v příštích sto letech, Spojené arabské emiráty postaví komplex budov nazvaný Mars Science City. Město za 3 miliardy pokryje 1,9 milionu čtverečních stop, což z něj činí největší město s vesmírnou simulací, které kdy bylo postaveno.

Projekt zahrnuje laboratoře pro potraviny, energii a vodu, stejně jako zemědělské testování a studie o potravinové bezpečnosti v budoucnu. Bude navržena řada experimentů, které povedou k inovacím v oblasti soběstačnosti v oblasti energie, vody a potravin

Mars Science City se také může pochlubit muzeem, které zobrazuje největší vesmírné úspěchy lidstva, včetně vzdělávacích oblastí, které mají zapojit mladé občany do vesmíru a inspirovat v nich vášeň pro průzkum a objevování. Stěny muzea budou vytištěny 3D tiskem s použitím písku z pouští Spojených arabských emirátů.

 

 

ICT

Výdaje na IT v zemi vzrostou v letech 20202023 o 6,5 % a dosáhnou celkem 7,2 mld. USD. Poptávka po softwaru a službách bude ve střednědobém horizontu pohánět růst výdajů na IT. Zejména poptávka velkých průmyslových odvětví po řešeních v oblasti cloud computingu, analýzy dat, kybernetické bezpečnosti a IoT, přináší obchodní příležitosti pro české firmy působící v těchto oblastech.

Spojené arabské emiráty nadále rostou v technologickém prostoru. Soukromý a veřejný sektor se snaží modernizovat pomocí přijetí nejmodernějších řešení a zachytit tak širší globální vlnu inovací, využití dat, digitální transformace a technologického pokroku. Touha Spojených arabských emirátů diverzifikovat a budovat znalostní ekonomiku vytváří nové příležitosti a vláda vyčlenila velké části rozpočtu na dosažení ambiciózních plánů Vize 2021, Vize Abú Dhabí 2031 a Vize AI Spojených arabských emirátů 2031. Technologičtí hráči i nadále vidí potenciál pro růst svého podnikání ve Spojených arabských emirátech. ??

Cloud Computing

Spojené arabské emiráty jsou jedním z největších rozbočovačů datových center na Středním východě a plánují se další. Do roku 2026 se předpokládají další investice ve výši až 1 miliardy dolarů. V roce 2019 spustil Microsoft dvě cloudové oblasti v Dubaji a Abú Dhabí. V roce 2021 společnost Amazon Web Services oznámila plány na novou oblast datového centra ve Spojených arabských emirátech. Nová oblast se bude skládat ze tří zón dostupnosti a má být otevřena v první polovině roku 2022.

S exponenciálními investicemi vlády Spojených arabských emirátů do cloud computingu a konkurenčními obchodními zákony Spojených arabských emirátů, stejně jako silnou technologickou infrastrukturou se předpokládá, že se toto odvětví bude v nadcházejících letech i nadále rozšiřovat. Veřejný cloud hosting ve Spojených arabských emirátech účinně řešil rozdíly ve zdrojích a odborných znalostech prostřednictvím vysoce specializovaných řešení. Navzdory těmto významným expanzím stále existuje značný prostor pro rozvoj, který bude vyžadovat odborné znalosti a know-how amerických firem.

Kybernetická bezpečnost

Geopolitická pozice Spojených arabských emirátů a význam pro světovou ekonomiku v energetickém, ropném a plynárenském a leteckém průmyslu činí SAE zranitelnými jako cíl kybernetických útoků, což vede k rychlému růstu na trhu kybernetické bezpečnosti. Emiráty hlásí nejvyšší počet malwarových incidentů mezi spotřebiteli v GCC. K ochraně kritické datové informační infrastruktury Spojených arabských emirátů a zlepšení národní kybernetické bezpečnosti vláda zavedla standardy SAE Information Assurance Standards, které jsou souborem pokynů pro vládní subjekty v kritických odvětvích. Dodržování těchto norem je povinné pro všechny vládní organizace a podniky, které jsou identifikovány jako kritická infrastruktura ve Spojených arabských emirátech. Několik místních hráčů vyvíjí schopnosti kybernetické bezpečnosti, aby vydělali na rostoucí poptávce, zatímco mezinárodní firmy zabývající se bezpečností IT rozšiřují svou přítomnost v zemi. Vzhledem k tomu, že přední technologičtí odborníci uvádějí, že prioritou číslo jedna pro firmy SAE zůstává kybernetická bezpečnost, očekává se, že trh bude i nadále expandovat.

Dubajská vláda zahájila Dubajskou strategii kybernetické bezpečnosti, která zahrnuje pět hlavních oblastí: stát se kyberneticky inteligentním národem (prostřednictvím veřejného povědomí), inovace prostřednictvím výzkumu, kybernetickou bezpečnost uživatelů (důvěrnost a soukromí), kybernetickou odolnost (zachování nepřetržité dostupnosti IT systémů) a národní a mezinárodní spolupráci v oblasti kyberprostoru.

Internet věcí IoT

Příležitosti v oblasti internetu věcí (IoT) zahrnují inteligentní služby, průmyslový internet a komunikaci mezi stroji. Ve veřejném sektoru existují aplikace pro inteligentní města a telehealth a podnikové aplikace zahrnují inteligentní měření, sledování aktiv a optimalizaci výroby. Spojené arabské emiráty se ukázaly jako přední globální místo pro nasazení řešení IoT pro zlepšení veřejné infrastruktury, zejména Dubaje, protože si klade za cíl stát se předním inteligentním městem. Základem je spolupráce napříč různými odvětvími, včetně informačních a komunikačních technologií, energetiky, dopravy, infrastruktury, zdravotnictví a státní správy. Vzhledem k vysoké úrovni vládního zájmu o rozvoj IoT ve Spojených arabských emirátech se odhaduje, že výdaje na IoT do roku 2020 přesáhnou 37 miliard dolarů, přičemž CAGR činí 31 %. Telekomunikační lídr Etisalat oznámil, že ve spolupráci s emirátskými úřady plánuje masové zavedení IoT na trh Spojených arabských emirátů.

Umělá inteligence

Umělá inteligence (AI) je ve Spojených arabských emirátech prioritou. Předpokládá se, že AI bude hrát roli, která do roku 2030 přispěje téměř 14 % národního HDP (96 miliard USD), a roční růst příspěvku AI do ekonomiky Spojených arabských emirátů se předpokládá, že mezi lety 2018 a 2030 vzroste o 33,5 %. Jako součást vládních plánů SAE Centennial 2071, Strategie AI Spojených arabských emirátů 2031 byla zahájena s cílem zlepšit účinnost v odvětví dopravy, zdraví, vesmíru, obnovitelné energie, vody, technologií, vzdělávání, životního prostředí a dopravy. K dosažení tohoto cíle Spojené arabské emiráty nedávno jmenovaly svého prvního ministra umělé inteligence. Spojené arabské emiráty již začaly integrovat umělou inteligenci s průmyslovými odvětvími, jako je vzdělávání, zdravotní péče, vesmír, doprava a letectví. AI je klíčovou součástí ambiciózních plánů vlády Spojených arabských emirátů na diverzifikaci jejich ekonomiky a stát se znalostní ekonomikou. Závod mezi státy Perského zálivu o nejnovější a nejsofistikovanější technologie, zejména v oblasti umělé inteligence, poskytuje velký trh, na kterém mají americké firmy komparativní výhody.

Chytrá města – Smart Cities

Ve snaze přejít od závislosti na ropě Spojené arabské emiráty významně investovaly do projektů pro inteligentní města s cílem vybudovat inteligentní města od nuly a zlepšit infrastrukturu ve stávajících městech. Od října 2013 se dubajské úřady ujímají mise s cílem přeměnit Dubaj na inteligentní město, přičemž inovace se soustředí na šest klíčových oblastí: dopravu, komunikace, infrastrukturu, elektřinu, ekonomické služby a územní plánování. Úřad Digital Dubai Authority byl založen na podporu celoměstské iniciativy na přeměnu Dubaje na nejchytřejší a nejšťastnější město na světě. V říjnu 2021 pomohla dubajská bezpapírová strategie vládě dosáhnout více než 98 % vládních transakcí digitálně.

Příklady iniciativ zahrnují poskytování veřejných Wi-Fi, nabíjecích stanic pro elektromobily, živé monitorování provozu a elektronickou peněženku pro Úřad pro silnice a dopravu, která zdůrazňuje, jak existují technologické příležitosti pro americké společnosti ve všech odvětvích ekonomiky Emirátů. Úřady Spojených arabských emirátů budou chtít udržet pověst Spojených arabských emirátů jako přední inteligentní země a pokračující investice veřejného sektoru do rozsáhlých infrastrukturních projektů, které se točí kolem „inteligentních“ budov, budou i nadále růst a poskytovat příležitosti americkým společnostem.

5G

V červnu 2021 společnost Etisalat odhalila projekt 6G, který se odhaduje na přibližně stokrát rychlejší než 5G. Investovali do realizace 6G tím, že provádějí výzkum a vyvíjejí mezinárodní standardy, které jsou hlavními stavebními kameny ekosystému 6G. Zavedení a rozšíření telekomunikační sítě a infrastruktury ve Spojených arabských emirátech nabídne americkým společnostem mnoho obchodních příležitostí.

 

 

Obranný průmysl

Země vynaložila v roce 2020 na obranu 17,7 mld. USD, což je 5,6 % HDP, jde o druhé místo v poměru výdajů na obranný průmysl v regionu. Nově se zaměří na výrobu munice, osobní ochranné prostředky a profesionalizaci základních vojenských jednotek.

Spojené arabské emiráty se podle Business Monitor International (BMI) řadí mezi 15 největších států v ohledem na poměr výdajů na obranu na světě a v letech 2009–18 byly pátým největším dovozcem zbraní na světě. Odhaduje se, že Spojené arabské emiráty vynaložily v roce 2020 na obranu 19,8 miliardy dolarů, což je 5,6 % HDP a řadí je na druhé místo v poměru výdajů na obranný průmysl v regionu.

Příležitosti

Na podporu Abu Dhabi Vision 2030 se vláda Abú Dhabí snaží posílit Pokročilé vojenské středisko údržby, oprav a generálních oprav (AMMROC). AMMROC začal jako společný podnik mezi Mubadala Investment Company, strategickou investiční odnoží vlády Abú Dhabí, a americkými společnostmi Sikorsky Aerospace Services a Lockheed Martin. Dnes je AMMROC společností skupiny EDGE.

Během posledních několika let Spojené arabské emiráty vytvořily několik partnerství s cílem rozvíjet své místní schopnosti. Nedávno Tawazun oznámil založení dvou nových obchodních linií: Advanced Pyrotechnics, která se zaměří na výrobu nesmrtící munice; a Al Hosn Armored Systems, které budou vyrábět osobní ochranné prostředky.

Ozbrojené síly Spojených arabských emirátů v současné době outsourcují několik vedlejších činností vojenské služby, jako je údržba letadel a vybavení a vojenský výcvik. Toto uspořádání podtrhuje zaměření Spojených arabských emirátů na profesionalizaci základních vojenských jednotek.

Klíčové zúčastněné strany

Abú Dhabí investuje do obranného sektoru Spojených arabských emirátů, aby podpořilo strategické zájmy země a diverzifikovalo ekonomiku. Do skupiny EDGE Group, která vznikla v roce 2019 za účelem konsolidace více než 25 subjektů, včetně Emirates Defense Industries Company (EDIC), Emirates Advanced Investments Group (EAIG), Tawazun Holding a dalších, dochází k významným veřejným investicím.

Skupina EDGE má příjmy přes 5 miliard dolarů a jejích 12 000 zaměstnanců pracuje v pěti vertikálách: platformy a systémy, rakety a zbraně, kybernetická obrana, elektronický boj a zpravodajství a podpora misí. Skupina EDGE se umístila mezi 25 největšími vojenskými dodavateli na světě, což představuje 1,3 % z celkového prodeje zbraní ve výši 361 miliard dolarů.

15. ročník Mezinárodní obranné výstavy (IDEX) a Výstavy námořní obrany (NAVDEX), které se konaly 21.–25. února 2021, přilákaly 62 445 účastníků na místě během pěti dnů a zúčastnilo se 900 vystavovatelů, 59 zemí a 35 mezinárodních pavilonů. Na výstavě ozbrojené síly Spojených arabských emirátů podepsaly celkem 86 obchodů v hodnotě 5,7 miliardy USD ve srovnání s celkovým počtem smluv v hodnotě 5,46 miliardy USD v hodnotě smluv udělených v roce 2019.

V únoru 2021 jeho Výsost šejk Mohamed bin Zayed Al Nahyan, korunní princ Abú Dhabí a zástupce vrchního velitele ozbrojených sil Spojených arabských emirátů, vydal dvě usnesení, kterými jmenoval Hospodářskou radu Tawazun (Tawazun) pro řízení veřejných zakázek pro ozbrojené síly Spojených arabských emirátů a Abu Dhabi Police Direct (které by spadaly pod DCS – Přímý komerční prodej). Rezoluce také pověřují Tawazun, aby prosadil provádění ekonomického programu Tawazun v obranném a bezpečnostním sektoru. Tawazun má také na starosti správu rozpočtů na nákup.

Offsetový program

Ekonomický program Tawazun, na který dohlíží Tawazun, je program Spojených arabských emirátů, který se snaží vydělat na rozsáhlých obranných zakázkách země. Mezi klíčové cíle programu patří rozvoj obranného sektoru, ekonomická diverzifikace a rozšiřování příležitostí soukromého sektoru, vývoz s vysokou hodnotou a pracovní příležitosti pro státní příslušníky Spojených arabských emirátů. Tawazun vydal v roce 2019 nové pokyny pro offset. Zatímco zaměření bude i nadále zaměřeno na rozvoj obranného a bezpečnostního průmyslu ve Spojených arabských emirátech, Tawazun bude také zvažovat projekty ve strategických průmyslových odvětvích, včetně letectví, infrastruktury a dopravy, komunikačních technologií, vzdělávacích technologií, udržitelnosti, životního prostředí a změny klimatu a bezpečnosti potravin a vody. Společnosti vznikají kompenzační závazky (Offset program), pokud je hodnota smlouvy vyšší než 10 milionů USD nebo pokud je hodnota nižší než 10 milionů USD a společnost nebo mateřská společnost již má aktivní kompenzační závazky.

Zahraniční vojenský prodej (FMS) a přímý komerční prodej (DCS)

Spojené arabské emiráty pořizují obranné vybavení prostřednictvím FMS, DCS a hybridních tras. Mnoho zakázek obsahuje komponenty FMS i DCS. Spojené arabské emiráty mají v současné době 4. největší portfolio FMS na světě s více než sto případy v hodnotě více než 29 miliard dolarů. Programy bezpečnostní spolupráce se zaměřují na integrovanou protivzdušnou a protiraketovou obranu, modernizaci vzdušných sil, interoperabilitu a přístup, boj proti terorismu a námořní operace.

Vedoucí pododvětví

Spojené arabské emiráty jsou čistým dovozcem vojenského vybavení a země je otevřena zahraničním dodavatelům. Vláda však pracuje na snížení své závislosti na dovozu obranných prostředků prostřednictvím rozvoje vlastních výrobních kapacit v oblasti obrany. Letecká obrana letectva Spojených arabských emirátů (AFAD) tradičně dostává lví podíl z celkového rozpočtu Spojených arabských emirátů na obranné zakázky, následovaná pozemními silami, prezidentskou gardou a námořnictvem.

Mezi priority nákupu SAE patří protiraketová obrana; přesné střelby; zpravodajství, sledování a průzkum (ISR); velení a řízení; expediční logistika; a údržba, opravy a generální opravy (MRO). Úřad SAE GHQ Critical Infrastructure & Coastal Protection Authority (CICPA) se rychle rozšiřuje a má za úkol chránit klíčovou infrastrukturu, jako jsou odsolovací zařízení, ropné a plynové plošiny, potrubí a jaderná elektrárna Barakah.

 

 

Zemědělský a potravinářský průmysl

Projekt Strategie potravinové bezpečnosti 2051 má za úkol postavit SAE mezi lídry v zemědělských inovacích, potravinové bezpečnosti a soběstačnosti. Země v posledních letech investovala více jak 250 mil. USD do zemědělských projektů a inovací. EU je pro zemi třetím největším obchodním partnerem a export evropských potravin v posledních letech překonal růst 20 %.

Ačkoliv to může být překvapivé, Spojené arabské emiráty jsou obchodně velmi zajímavým trhem pro zemědělskou techniku i potraviny. Jedním z nynějších opatření je snaha o částečné snížení závislosti na importu a úsilí země zvýšit místní produkci potravin. Vzhledem ke zkušenostem z předešlých let, spolupráci s evropskými zeměmi, ale hlavně díky novým technologiím zažívají poměrně mladé podniky ze světa agrotechnologií a agrobyznysu v SAE boom. Přidáme-li k tomu současnou lepší informovanost a podporu vlády, má zemědělství v Emirátech budoucnost.

V posledních letech Emiráty skupují zemědělskou půdu a farmy od východní Evropy po Střední Afriku, aby měly alespoň základní komodity ze „svých“ zdrojů. K mnoha krokům v posledních měsících patří založení firmy pro tvoření a správu strategických rezerv Silal. Tu založila státní investiční společnost ADQ, která během posledních let skupuje podíly v zemědělských, farmách, podnicích i investičních společnostech. Popis business plánu firmy Silal je poměrně obsáhlý: hledání nových dovozců, zvýšení úrody místních farmářů, zkoumání a hledání nových technologií pro místní zemědělství, podporování malých a středních zemědělských firem, vybudování strategických rezerv komodit a potravin a také jejich spravování a provoz.

Velká většina technologií a dodávek místních farem má původ v Evropské unii. A i když emirátských výrobků a potravin přibývá, dokážou snížit 80procentní závislost jen o jednotky procent. Současná krize způsobila, že si lidé třeba více všímají, co dávají do svých nákupních košíků. V SAE jsou to nejčastěji velmi kvalitní a zdravé potraviny. A právě produkty z EU měly vždy mezi místními skvělé renomé. V loňském roce dosáhl obchod zboží mezi SAE a EU částky 15 miliard eur. Tím se evropské země staví na třetí příčku nejdůležitějších obchodních partnerů Spojených arabských emirátů. Během loňského roku evropský export, převážně potravin, raketově rostl. Za první kvartál dokonce o závratných 25 procent. Dle dat Euromonitoru 40 % veškerého potravinového exportu z EU do GCC putuje pouze do Spojených arabských emirátů.

Stejný rozvoj najdeme v oboru zemědělských podniků a technologií. Za poslední dva roky rozdala vláda Abú Dhabí více než 6 miliard korun na podporu podnikatelů, kteří se rozhodnou budovat zemědělské technologické firmy uvnitř emirátu Abú Dhabí a budou zde investovat především do výzkumu a zlepšení hospodaření v nehostinných podmínkách. Iniciativa se zkráceně pojmenovala AgTech.

Pokud se koukneme na sousední Dubaj, ani ta nezapomíná na zemědělství. V loňském roce slavnostně spustil první fázi takzvaného Údolí potravinových technologií. Projekt, který v originálním znění nese jméno Food Tech Valley, má sloužit jako globální destinace a centrum pro výzkum vědců a potravinářských start-upů. Dubajský vládce šejk Mohammed bin Rashid Al Maktoum prohlásil, že tento projekt bude reprezentovat nové moderní město plné života. Jeho základem bude moderní výzkum a vývoj chytrých technologií v potravinářství. V areálu bude také sdílené inovační centrum pro potřeby vědců, včetně krytých a vertikálních farem pro potřeby start-upových firem. Díky novým technologiím a firmám v tomto projektu, spoléhá vláda na ztrojnásobení produkce potravin ve Spojených arabských emirátech.

Již tradičně nejsilnějším českým potravinářským exportem jsou mléčné výrobky. Dle dostupných dat měl celkový obchod s mléčnými výrobky v Emirátech koncem roku 2019 hodnotu 1,9 miliard amerických dolarů. Průměrné roční nárůsty se mají pohybovat přes 7 % podobně jako v posledních letech až do roku 2026. Odhady na rok 2023 poukazují na hodnotu trhu s mléčnými produkty na 21,7 miliard dolarů. Každoročně Emiráty importují sýry převyšující váhu 70 000 tun. Nejčastější původní destinaci nalezneme na Novém Zélandu, ve Francii a v Nizozemsku. Pozadu ale není ani Česká republika, která nese v regionu značku velmi vysoké kvality mléčných výrobků. Pokud se podíváme na data z Českého statistického úřadu, míří každoročně jen do Spojených arabských emirátů sýry v hodnotě vysoce přesahující 100 milionů korun. Nejčastěji jde o slané sýry Akawi, které po jejich odsolení tvoří základy pro místní dezerty. Vysokým vývozem se může chlubit také sekce sušeného mléka.

Kromě již zmíněných mléčných výrobků najdou velké příležitosti podniky zaměřující se na nápoje, pečivo, cereálie, cukrovinky, sportovní a zdravou výživu, pet food a moderní zemědělské/potravinářské technologie.

Nejlepší cestou na místní trh je účast na specializovaném veletrhu, kterých v Emirátech probíhá každoročně mnoho a patří k těm nejkvalitnějším a nejnavštěvovanějším na světě.

 

 

Zábava a volný čas

Očekává se, že herní trh na Blízkém východě poroste během prognózovaného období 2021-2026 o 12,1 %. Herní průmysl se v zemi rozšiřuje, roste zájem o investice do rozvoje domácích talentů a her. Očekává se, že průměrný hráč v zemi utratí 100 USD ročně.

Očekává se, že v Perském zálivu herní trh v roce 2021 dosáhne 821 milionů dolarů, přičemž největšími hráči budou Spojené arabské emiráty a Saúdská Arábie. Rostoucí penetrace smartphonů a online her je navíc klíčovým faktorem růstu trhu. Očekává se, že rostoucí vývoj aplikací a her založených na AR vytvoří tržní příležitosti během prognózovaného období.

V rámci tohoto růstu plánuje Dubaj vybudovat specializovaný stadion pro eSporty a jihokorejská Mezinárodní federace esportů (IESF) podepsala memorandum o porozumění se skupinou Motivate Media Group Spojených arabských emirátů jako součást svých plánů na rozšíření eSportu na Středním východě.

Trendy

Smartphone hry se v posledních několika letech zvýšily. Ve Spojených arabských emirátech hrají mobilní hráči v průměru 20 až 40 minut videoher denně. Tato rostoucí poptávka po mobilních hrách je přímým důsledkem různých technologických pokroků, jako jsou AR, VR, cloudové hry, 5G. Tento trend není překvapující vzhledem k tomu, že mobilní herní průmysl se primárně spoléhá na nové technologie. Dalším trendem na trhu je vzestup žánru hyper-casual her.

AR se stává ideální pro mobilní hraní díky své pohlcující a interaktivní povaze technologie. Mobilní hry jsou navíc nejoblíbenější kategorií AR v obchodech s aplikacemi. Kromě dříve vydaných mobilních her AR, které jsou stále populární, jako jsou Pokémon Go a Ingress, hráči na trhu jako Harry Potter: Wizards Unite a Minecraft Earth vytvářejí několik nových přírůstků do žánru.

Dubai Media City také oznámila, že ve spolupráci s ON DXB spustí novou sérii Instagram Live s názvem GAME_ON, který bude obsahovat pravidelné workshopy o vývoji videoher. Workshop bude zahrnovat 3D modelování, rigging, animaci, zvukové inženýrství, VR a tipy pro vývojáře ve Spojených arabských emirátech, aby podpořili svou kariéru.

 

 

Dopravní průmysl a infrastruktura

Železniční program s investicí v hodnotě 13 mld. USD představuje integrovanou strategii pro nadcházející desetiletí. Zahrnuje národní síť železničních projektů, které by spojily sedm emirátů a klíčová města země. Očekává se, že program vytvoří ekonomické příležitosti ve výši 50 mld. USD.

Projekty 50 jsou řadou rozvojových a ekonomických projektů, jejichž cílem je urychlit rozvoj Spojených arabských emirátů a přeměnit je na komplexní centrum ve všech odvětvích a vytvořit si status ideální destinace pro talenty a investory. Projekty 50 zahrnují několik klíčových odvětví, jako jsou hospodářství, podnikání, pokročilé dovednosti, digitální ekonomika, vesmír a pokročilé technologie. Železniční program Spojených arabských emirátů byl zahájen jako součást Projektů 50 s investicí v hodnotě 300 miliard .

Cílem programu je rozvíjet udržitelný systém silniční dopravy, který podporuje hospodářský rozvoj ve všech odvětvích, včetně životního prostředí, průmyslu a cestovního ruchu, propojit klíčová centra průmyslu a výroby v zemi, otevřít nové obchodní cesty a usnadnit pohyb osob. Do roku 2030 zajistit více než 9000 pracovních míst v železničním a podpůrném odvětví a snížit v příštích padesáti letech emise uhlíku o 70 až 80 procent.

Program zahrnuje tři klíčové projekty.

Nákladní železnice – Zahrnuje nákladní dopravu Etihad Rail. První fáze Etihad Rail je plně funkční od roku 2016. V současné době spojuje Ghuwaifat na hranici s Královstvím Saúdské Arábie s přístavem Fujairah na východním pobřeží.

Železniční osobní doprava – Cílem je spojit jedenáct měst Spojených arabských emirátů; od Al Sila po Fujairah. Železniční služba, která funguje rychlostí 200 km za hodinu, přepraví cestující z Abú Dhabí do Dubaje za 50 minut a z Abú Dhabí do Fudžajry za 100 minut.

Integrovaná dopravní služba – Bude zřízeno inovační centrum, které zajistí integraci inteligentních dopravních řešení. Síť lehké železnice bude připojena k osobnímu železničnímu systému, aby se usnadnila doprava uvnitř měst Spojených arabských emirátů. Budou také vyvinuta inteligentní řešení, která umožní plánování a rezervaci cest, integraci logistických operací, přístavních a celních služeb a poskytování integrovaných logistických řešení.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út 12:40  Česká ekonomika roste již dva kvartály za sebou Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)
Út 11:10  Index SP 500 našel podporu na klouzavém průměru InstaForex (InstaForex)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688